Avonturen langs de Schotse Kust en Wateren

Het strak wateroppervlak van Loch Achray maakt van deze plek een idyllische bestemming voor zowel vissers als fotografen.

Door Jamie Lafferty
Gepubliceerd 17 feb. 2021 11:19 CET
Het strak wateroppervlak van Loch Achray maakt van deze plek een idyllische bestemming voor zowel vissers ...

Het strak wateroppervlak van Loch Achray maakt van deze plek een idyllische bestemming voor zowel vissers als fotografen.

Foto door National Geographic / Jonathan Irish

Niet elk loch kan zich beroepen op zijn eigen monster. Dus hoewel Loch Ness en andere befaamde lochs in de Hooglanden terecht veel aandacht krijgen, biedt de rest van Schotland een heel andere reeks ervaringen. Dit jaar, het Jaar van Kust en Water, is een ideale tijd om een paar van deze minder bekende streken en prachtige kust te leren kennen, of dit nu de oost- of de westkust of een van de schitterende lochs midden in het land is. Om je op weg te helpen zijn hier een paar tips voor wat je in de buurt van drie van Schotlands meest adembenemende wateren kunt bewonderen, proeven en ervaren.

Een wilde kust en geschiedenis, waargebeurd en verzonnen:

Ontdek Ayrshire and Arran en de Schotse Grensregio

 

De Schotse Laaglanden hebben niet dezelfde bergachtige topografie als het noorden van het land, maar dat betekent niet dat deze regio minder bezongen of legendarisch is. In Ayrshire, de geboortestreek van de Schotse volksdichter Robert Burns, wordt de kust door ellenlange stranden gekenmerkt, die op de eilanden in de Firth of Clyde uitkijken. ’s Zomers gaat de zon er boven Arran en achter het ongebruikelijk silhouet van de vulkanische plug, de Ailsa Craig, onder. Arran wordt vaak omschreven als ‘Schotland in het klein’ en is ideaal voor een tweedaags uitstapje. Er is een imposante route rondom het eiland wiens midden door watervallen, kabbelende beekjes en een paar van de hoogste bergen van Zuid-Schotland (zoals de Goat Fell) wordt gekenmerkt.

ILLUSTRATIE DOOR GUILLERMO TRAPIELLO

Foto door Guillermo Trapiello

Verder in zuidelijke richting langs de kust van Ayrshire liggen de kasteelruïnes van Greenan en Dunure die vervaarlijk boven op een klif liggen. Het schitterend Culzean Castle (controleer voor vertrek gelieve de openingstijden) is daarentegen nog in vrij goede staat. Vanachter de kantelen van dit laat 18e-eeuws kasteel zijn ‘s zomers vaak reuzenhaaien in de Firth te zien, terwijl de kust onderaan het kasteel met zeewier en getijdenpoelen is bezaaid. Dit en het avonturenpark op het landgoed maken het tot een ideale bestemming voor het hele gezin.

Wat verder landinwaarts ligt het Galloway Forest Park, het grootste bospark van het Verenigd Koninkrijk én een ongelofelijk donkere plek. Sterker nog, het was officieel het eerste Duistere Hemelpark van Europa. Hoewel je ogen ’s nachts terecht omhoogkijken, mag je prachtige beekjes en de lochs waarin ze uitmonden ook echt niet missen. Loch Doonen en Clatteringshaws Loch vormen beide een uitstekend en weerspiegelend object om dit nachtelijk firmament in te fotograferen. 

Ook de oostelijke Laaglanden zijn rijk aan stromende parels als, zeker niet te min, de rivier de Tweed. Maar wie de benen wil strekken en de frisse Noordzeelucht wil inademen, moet het St Abb’s Head National Nature Reserve  gewoon bezoeken. Op deze spectaculaire kliffen wemelt het van de papegaaiduikers, alken en zeekoeten.

Voor fijnproevers, liefhebbers van gin en golfers:

Ontdek Oost-Lothian, Fife, Dundee en Angus

 

Vissersdorpen zoals het mooie North Berwick en zijn zes in de buurt liggende golfbanen, waaronder het 250 jaar oud Muirfield, verleiden bezoekers al eeuwenlang om naar de Schotse kust te komen. Ze is, of je nu wel of niet in golf bent geïnteresseerden, een ideale plek om van een portie fish & chips aan zee te genieten.

ILLUSTRATIE DOOR GUILLERMO TRAPIELLO

Foto door Guillermo Trapiello

Reis in noordelijke richting vanuit Edinburgh via een van de iconische bruggen over de Firth of Forth naar het koninkrijk Fife. De schilderachtige vissersdorpen Elie en Anstruther zijn perfecte tussenstops op weg naar het welvarend St Andrews. Dit dorp is niet alleen de bakermat van het golf, maar telt ook een aantal uitstekende plaatselijk en internationaal gerenommeerde restaurants. Op een kwartiertje rijden van het dorp ligt de Peat Inn die al tien jaar de trotse eigenaar van een Michelinster is.

Verder naar het noorden, waar Fife in Dundee en vervolgens in Angus overgaat, komen we in het zicht van een heerlijk Schots gerecht. Gerookte schelvis, beter bekend als de ‘Arbroath Smokie’ is al eeuwenlang een unieke lekkernij van deze streek. De regio heeft tevens een vooraanstaande rol in constant groeiende ginindustrie van Schotland gespeeld. De ongelofelijk succesvolle Eden Mill ligt even buiten St Andrews, terwijl Arbikie in Angus haar oude aardappelboerderij een nieuwe bestemming als een van de meest vooraanstaande gindestilleerderijen van Schotland heeft gegeven. Deze grote ondernemingen krijgen veel aandacht, maar je kunt hier ook kleine ambachtelijke destilleerderijen als de Gin Bothy bezoeken. Deze kleine producent destilleert een beperkte hoeveelheid smakelijke drank en biedt op maat gemaakte rondleidingen door de kleine onderneming aan.

Deze plekken op het platteland laten je van een paar van de minder bezochte regio’s Schotland proeven. Dundee, de eerste UNESCO Ontwerpstad van het Verenigd Koninkrijk, is echter een nieuwe en populairder wordende parel aan zee. Eind 2018 opende het V&A Dundee (het eerste ontwerpmuseum van Schotland) er zijn deuren. Het staat met trots aan de kade als deel van de ambitieuze herinrichting van het hele havengebied. In het museum zijn het hele jaar door vaste en tijdelijke tentoonstellingen te zien. Kortom, een fantastische en verrassend stijlvolle manier om het creatief erfgoed van Schotland te ervaren.

Voor bruisende steden op de drempel van de ongerepte natuur:

Ontdek Glasgow, Loch Lomond & The Trossachs

 

De rivier de Clyde heeft Glasgow, de grootste stad van Schotland, letterlijk en figuurlijk gevormd. Dezer dagen worden de oevers van de rivier niet meer  door scheepswerven en fabrieken, maar door moderne architectuur in de vorm van het Riverside Museum gedomineerd. Ook de Clydeside Distillery is een nieuwe aanwinst voor dit deel van de stad, waardoor er voor het eerst in tientallen jaren weer whisky in Glasgow wordt gestookt. De rondleidingen door de stokerij richten zich niet alleen op de drankproductie, maar ook op het belang van de rivier voor de stad als geheel.

ILLUSTRATIE DOOR GUILLERMO TRAPIELLO

Foto door Guillermo Trapiello

Het water voor de stokerij komt uit Loch Katrine, op ruim een uur rijden ten noorden van de stad midden in het sensationeel Loch Lomond & The Trossachs National Park. Deze toegangspoort tot de Hooglanden ziet eruit zoals je je Schotland voorstelt: schitterende lochs te midden van bossen, bergen en een paar dorpen. Het is dan ook niet zo raar dat het rond populaire lochs als Loch Lomond en Loch Katrine in de zomerweekenden behoorlijk druk kan zijn. Dus misschien is het dan beter om de meer afgelegen uithoeken van dit ongelofelijk park of andere bestemmingen in Argyll and Bute te bewonderen. 

Er zijn tientallen verschillende wandelroutes, waaronder het begin van de befaamde West Highland Way in Milngavie, net ten noorden van de stad. Een van de meest voldoening gevende uitkijkpunten van het land is de top van de Ben A’an. Vanaf deze piek kun je een zestal lochs zien liggen, waaronder Loch Katrine. Als je geen zin hebt om te wandelen, kun je hier ook zeilen of gewoon van een ijsje op een van de natuurlijke stranden genieten.

Je mag als nieuwkomer het populaire Loch Lomond niet missen. Maar voor wie een meer afgelegen plek wil ontdekken, loont het zich om in westelijke richting over de A83 naar de Atlantische Oceaan te rijden. Je zult onderweg het historisch dorp Inveraray, met zijn kasteel en beruchte gevangenis, aan Loch Fyne (een van de puurste zeelochs van Schotland) tegenkomen. Geniet er van een verbluffend aanbod aan zeevruchten, waaronder zijn beroemde oesters, die niet alleen tot de beste van het Verenigd Koninkrijk maar misschien zelfs tot de beste ter wereld behoren. Het is in 70 minuten met een prachtig ritje in de auto vanuit Glasgow te bereiken. Het toont maar weer eens aan dat, hoewel het landschap en het water drastisch kunnen veranderen, niets verweg van de Laaglanden ligt.

Ga voor meer informatie over Schotlands Jaar van Kust en Water en voor het uitstippelen van routes door het land gelieve naar www.visitscotland.com/nl-nl/about/themed-years/coasts-waters/.

 

Controleer voor een reis naar Schotland de openingstijden en plan en boek altijd vooruit. De Outdoor Access Code heeft een aantal goede tips om veilig en verantwoord te reizen.

Bij National Geographic willen we je voor jouw volgend avontuur inspireren, maar alleen wanneer het veilig is en wordt geadviseerd. Controleer voor vertrek de richtlijnen van de lokale en nationale overheid m.b.t. het coronavirus.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een weekendje weg in Polen
Reizen
De 5 favoriete bestemmingen van reisjournalist Corno
Reizen
Op reis in Nederland: 7 tips voor 2020
Reizen
De 5 favoriete plekken in Nederland van Expeditie Achtertuin
Reizen
De 5 favoriete bestemmingen van reisjournalist Veerle

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.