Ontdek het mooiste en groenste van Zwitserland

Imponerende gebergtes, groene valleien, heldere meren, idyllische dorpen, wereldsteden vol cultuur, geschiedenis en vertier – Zwitserland heeft eigenlijk alles wat je als reiziger wenst.

Door MySwitzerland
Gepubliceerd 31 mrt. 2021 10:58 CEST
Lago di Saoseo in het kanton Graubünden.

Lago di Saoseo in het kanton Graubünden.

Foto door ©Zwitserland Toerisme Fotografie Nicola Fuerer

Volgens het Travel & Tourism Competitiveness Report 2019 van het World Economic Forum, een tweejaarlijks onderzoek naar de duurzame ontwikkeling van de reis- en toerismesector, is Zwitserland wereldwijd de duurzaamste bestemming op het gebied van ‘environmental sustainability’. Waar anders vind je zulke spectaculaire bergen, gletsjers, meren, verborgen valleien en bijzondere, in het wild levende diersoorten? Om die natuur ook voor de toekomst te behouden en bezoekers een blijvende verrijkende ervaring te bieden, heeft Zwitserland de ambitie om de komende jaren uit te groeien tot de duurzaamste bestemming ter wereld. En ze zijn al een heel eind op weg.

Val Bavona, Ticino

Foto door A. Pizzicanella, Ticino Turismo

Duurzaam reizen in Zwitserland gaat eigenlijk vanzelf. Min of meer toevallig zijn er talloze groene reisopties en daar profiteer je als reiziger van.  

1. Het openbaar vervoer: duurzaam, veilig en betrouwbaar

Decennia geleden, toen niemand zich nog zorgen maakte over CO2-voetafdrukken en klimaatverandering, werd in Zwitserland alle moeite gedaan om zelfs de verste en hoogstgelegen dorpjes te ontsluiten. Daardoor is het Zwitserse ov-netwerk een van de grootste en efficiëntste ter wereld. Bovendien is reizen per trein, bus of tram hier veilig, eenvoudig, betrouwbaar en ook nog eens reuze duurzaam.

Op het circa drieduizend kilometer lange spoorwegennet van de SBB rijden dagelijks negenduizend treinen. Anders gezegd: elke kilometer Zwitsers spoor wordt dagelijks door meer dan 93 treinen bereden, wat het ’t dichtste openbaarvervoernet van de wereld maakt. Bovendien is het totale vijfduizend kilometer lange spoornet van alle nationale en regionale spoorwegmaatschappijen vrijwel volledig elektrisch en dus vriendelijk voor het milieu.

Waar de trein niet kan komen, biedt de postbus uitkomst – daarmee kom je tot in de verste uithoeken van het land. De dienstregeling van treinen en de Zwitserse postbussen zijn bovendien perfect op elkaar afgestemd. Alleen in de allerdunstbevolkte gebieden in de bergen rijdt geen ov. Avonturiers (hikers, bergbeklimmers) die juist het liefst daar willen geraken, kunnen gebruik maken van Bus Alpin, die van mei tot en met oktober rijdt.

Tip: Grand Train Tour of Switzerland

De Grand Train Tour of Switzerland geeft je de kans om met panoramatreinen (waaronder de beroemde Glacier Express en Bernina Express) naar alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van Zwitserland te reizen, het hele jaar door. Een droomreis van 1280 kilometer door de mooiste streken en adembenemendste uitzichten, langs de elf grote meren, de Rijnwatervallen, imposante viaducten, charmante steden, iconische bergen zoals de Jungfrau en de Matterhorn en vijf Unesco-werelderfgoedlocaties. In-en uitstappen, en ergens langer blijven, kan waar je maar wilt, en voor de hele toer heb je slechts één kaartje nodig: de Swiss Travel Pass. De mooiste routes en inspiratie voor je eigen reisschema vind je hier.

Zo kom je er 

Vanuit de Benelux is Zwitserland goed bereikbaar met de trein via Duitsland of Frankrijk: zo reis je vanuit Amsterdam in zes uur en 39 minuten relaxt en rechtstreeks met de IC naar Bazel, waar je overstapt op het Zwitserse netwerk.

Met de Swiss Travel Pass, de Swiss Travel Pass Flex en de Swiss Half Fare Card, heb je toegang tot het Swiss Travel System, het circa 29.000 kilometer omvattende openbaarvervoernet van Zwitserland, kun je gebruik maken van al het openbaar vervoer. Kinderen tot en met 16 jaar rijden gratis dankzij de Swiss Family Card.
 

Een steenbok in het Zwitserse Nationale Park in Engadin

Foto door Hans Lozza

2. De Zwitserse natuur: adembenemend, avontuurlijk en ontspannend

De natuur, de bergen, bossen en waterbronnen als meren en rivieren zijn altijd al belangrijke publiektrekkers geweest. Ontdek de prachtige wildernissen, een bezoek draagt bij aan het behoud ervan én vergroot ieders liefde ervoor.

Dwaal door de Zwitserse natuurparken

De Zwitserse natuurparken spelen een belangrijke rol in het behoud van natuurlijke habitats, en bieden daarnaast veel ontspanning en recreatie. Je kunt ze uitstekend per fiets of lopend verkennen, terwijl je geniet van de natuur, de vele diersoorten, de wisseling van de seizoenen, en de ontmoetingen met de locals die er eeuwenoude tradities, van wijn maken tot geiten houden, in stand houden, of die je alles kunnen vertellen over de Via Spluga, een tweeduizend jaar oude doorgangsroute over de Alpen, en de muilezeldrijvers, kooplieden, soldaten en marskramers die je hier zijn voorgegaan.

Gemzen in het Zwitserse National Park in Engadin.

Foto door Hans Lozza

Bezoek de beschermde en bijzondere bossen

Vroeger was het grootste deel van Zwitserland bedekt met ongerept oerwoud. Tegenwoordig bestaat maar liefst een derde van Zwitserland uit bossen en jaarlijks komt daar een oppervlak bij ter grootte van de Thunersee (48,3 km²). Dit dankzij een Zwitserse wet, die bepaalt dat het bosoppervlak minimaal even groot blijft, ook in gebieden waar de bevolking rap groeit. Bomen kappen is alleen toegestaan met een speciale ontheffing en gekapte bomen moeten door nieuwe aanplant worden vervangen.

De bossen bieden een thuis aan vele diersoorten, beschermen ’s winters tegen lawines en nemen CO2 op en halen zo dit schadelijke broeikasgas uit de atmosfeer. Bezoekers kunnen er terecht om te ontspannen en op te laden; dwalen tussen de vaak eeuwenoude en reusachtige bomen heeft een heilzaam effect.

Natuurpark Pfyn-Finges is een van de grootste dennenbossen in de Alpen

Foto door Zwitserland Toerisme Roland Gerth

Dobber op en duik in het water

Met zevenduizend meren en 65 duizend kilometer aan rivieren, stromend water en watervallen is Zwitserland het waterfort van Europa. De bronnen van veel rivieren liggen in Zwitserland, zo ontspringt de bron van de Rijn in Tomasee, vlak bij de Oberalppas in de Zwitserse Alpen. Ook een hit: urban swimming. De Zwitserse rivieren zijn zo schoon dat stadsbewoners én bezoekers graag een frisse duik nemen in het water. Zo kun je je in Bazel een eindje laten meevoeren door de Rijn, en kijkt geen café of restaurant er vreemd van op als je je even wilt omkleden in hun toiletten.

Tip: hier vind je alle wandel- en fietsroutes van Zwitserland

Op SwitzerlandMobility vind je een overzicht van alle nationale, regionale en lokale routes – in totaal zijn er 65 duizend kilometer aan gemarkeerde wandelroutes, negenduizend kilometer gemarkeerde trails voor mountainbikers en 12 duizend kilometer bewegwijzerde routes voor toerfietsers. Daarnaast zijn er kano- en skateroutes, routes voor winter- en sneeuwschoenwandelingen en zelfs sleeroutes en langlaufloipes. Of download de gratis app om de routes te raadplegen.

Val Bavona in Ticino.

Foto door Ticino Turismo Alexandre Zveiger

Andere (duurzame) aanraders:

Roadtrip: doe de eGrand Tour of Switzerland

De Grand Tour of Switzerland is ’s werelds eerste roadtriproute voor elektrische voertuigen. Dankzij een dicht netwerk van meer dan driehonderd laadpalen kom je nooit stil te staan en verken je het land – 1600 kilometer – op eigen tempo en duurzaam.

St. Mirotz, eGrand Tour

Foto door Zwitserland Toerisme Daniel Martinek

Go local

Het leukste van reizen zijn ontmoetingen met locals, hun verhalen en adviezen zijn vaak erg waardevol. Wie door Zwitserland reist, ervaart algauw dat de Zwitsers, zowel jong als oud, je graag en met veel trots laten kennismaken met typische gebruiken en levendige tradities – het echte Zwitserland.

Naast spontane ontmoetingen, zijn er ook verschillende georganiseerde initiatieven die lokale bewoners en reizigers aan elkaar koppelen. Neem bijvoorbeeld Taste my Swiss City, een avontuur voor je smaakpapillen, waarbij je de smaak van Zwitserse steden ontdekt door de aanbevelingen van de lokale bevolking op te volgen. Of SwissTavolata, waarbij je een tafel bij een boer, wijnmaker of plattelandsvrouw kunt boeken. Een unieke gastronomische ervaring: zij koken bij hen thuis voor je, en serveren streekgerechten gemaakt met producten van de eigen boerderij en uit de regio. Ook een bijzondere ervaring is de Zwitserse variant van logeren bij de boer: Farmhouse Stays. Slapen in het stro, in een tipi, op een camping, de boerderij of een berghut – de avonturenboerderijen in Zwitserland bieden verschillende, ook zeer kindvriendelijke, ervaringen aan.

De bloementuin van Le Jardin Des Monts, Meer van Genève-regio.

Foto door Lea Meienberg

Luister naar de stilte

Bijzonder zijn ook de maar liefst elf autovrije dorpen Melchsee-Frutt, Blatten-Belalp, Mürren, Wengen, Saas-Fee, Zermatt, Bettmeralp, Rigi-Kaltbad, Stoos, Braunwald en Riederalp. Veelal hooggelegen bergdorpen, op steenworp van prachtige skipistes in de winter, en eindeloze wandelmogelijkheden in de zomer. Ontdek de plek waar scènes voor de Bondfilm On Her Majesty’s Secret Service werden opgenomen, verblijf in een beroemd dorp omringd door dertien vierduizenders, stap in de steilste kabelspoorweg ter wereld of proef de sfeer van een plek waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Mooi meegenomen

Frisse lucht
De luchtkwaliteit in Zwitserland is uitstekend. We zijn altijd gewaardeerd als een bestemming die bekend staat om zijn gezonde klimaat en schone lucht, met gunstige therapeutische effecten, en het gezondheidsbevorderende klimaat van de berglucht van Davos werd al in 1853 ontdekt.

Voedsel
Biologisch eten is in Zwitserland de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog: Zwitsers consumeren de meeste biologische producten per hoofd van de bevolking ter wereld. Zwitserse voedselproducenten voeren eveneens al jaren de internationale duurzaamheidsranglijsten aan.

Recycling
Zwitserland gaat ook aan kop als het gaat om recycling en afvalbeheer, zo krijgt bijna 90% van de PET-flessen een tweede leven.

Meer inspiratie over al het moois (en groens!) dat Zwitserland te bieden heeft vind je hier.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Ontdek Thailand op z’n groenst – en rustigst
Reizen
Luzern-Vierwoudstedenmeer
Reizen
Graubünden: Ontdek bergen, gletsjers, wildlife en een schat aan cultuur
Reizen
TICINO: Avontuur en dolce vita tussen de Alpen en Lago Maggiore

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.