Tenerife: 10 verrassende ontdekkingen

Nationale parken, verborgen stranden en pittoreske dorpen: op het zonnige Canarische eiland Tenerife is zo veel meer te vinden dan het bekende en populaire zuiden. Tien insidertips voor een fantastische vakantie op een veelzijdig en verrassend eiland.

Door National Geographic Redactie
Gepubliceerd 15 mrt. 2021 12:56 CET
Uitzicht op de top van de Teidevulkaan.

Uitzicht op de top van de Teidevulkaan.

Foto door Turismo de Tenerife

1. Ongerepte natuur & nationale parken

Bijna de helft van Tenerife bestaat uit beschermde natuurgebieden. Teide National Park, het vulkanische natuurgebied rondom de 3718 hoge berg Teide, is daarvan de Bijna de helft van Tenerife bestaat uit beschermde natuurgebieden. Teide National Park, het vulkanische natuurgebied rondom de 3718 hoge berg Teide, is daarvan de bekendste. Je bereikt de top van deze hoogste berg van Spanje met een kabelbaan. Vergeet tijdens je bezoek aan de top niet naar beneden te kijken, op zoek naar het zeer zeldzame Teideviooltje.

Maar er is meer! Dwaal door de laurierbossen van Anaga, voel je nietig onder de gigantische varens in Teno Country Parks of geniet van de uitgestrekte pijnboombossen van Parque Corona Forestal. Voor een uitdagende wandeling bezoek je de Barranco del Infierno, oftewel ‘het ravijn van de hel’. Laat je niet afschikken door de naam, want het is er sprookjesachtig mooi.

Parque Corona Forestal

Foto door Turismo de Tenerife

2. Het ruige noorden

Het minder bezochte noorden van Tenerife is het ruigste deel van het eiland. Hier vind je het Anaga-gebergte, met grillige rotsen, slingerpaadjes en tegen heuvels opgebouwde kleine dorpen. De scherpe rotspieken lopen helemaal door tot aan de kust, waar ze boven de azuurblauwe zee uittorenen. Maak een roadtrip naar dit relatief rustige en ongerepte deel van het eiland of verblijf er meerdere nachten: je mag het noorden zeker niet overslaan tijdens een vakantie op Tenerife.

3. Culinaire verrassingen

Eten op Tenerife is een uitje op zich. Lunch of dineer met goede wijn en geweldig uitzicht terwijl je geniet van het gezellige gebabbel van locals aan nabije tafels. Al in de vijftiende eeuw ontstond wijnbouw op het eiland. De druivensoorten die er groeien, leveren onder invloed van het klimaat en de vulkanische bodem, zeer smakelijke lokale wijnen op. Probeer lokale specialiteiten, zoals papas arrugadas (aardappelen die in hun schil in zeewater gekookt worden), met mojo (een saus van olie en azijn).

Mojo verde, een lokale, groene saus.

Foto door Turismo de Tenerife

4. Kleine romantische dorpjes

Vanuit  Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife, verken je gemakkelijk de rustige  kleine dorpjes in het noorden van het eiland. De kleurrijke pleinen, huizen en torens in de kustplaats La Orotava, omgeven door zee en bergen, doen denken aan Disney-illustraties. Onder een hoge klif aan azuurblauw water vind je het dorpje Garachico. Slenter door de gezellige straten, terwijl je op de achtergrond de zee tegen de rotsen hoort botsen. Ooit was dit dorp de primaire haven van het eiland, maar vandaag de dag is het er heerlijk rustig. Het historische dorpje Icod de Los Vinos staat vooral bekend om de achthonderd jaar oude drakenboom van zo’n achttien meter hoog. Wat verder richting het oosten (en bereikbaar met de tram vanuit Santa Cruz, ligt het kleurrijke, koloniale stadje San Cristóbal de La Laguna, kortweg La Laguna, de voormalige hoofdstad van het eiland en Unesco Werelderfgoed.

Kleurrijke huizen in het dorpje La Laguna.

Foto door Tenerife

5. Dolfijnen en walvissen spotten

Rondom Tenerife kun je 365 dagen per jaar dolfijnen en walvissen spotten. De zee rond het zuidwesten van het Canarische eiland Tenerife mag zich zelfs sinds februari 2021 de eerste 'Whale Heritage Site' van Europa noemen: een gebied waar toeristen op een verantwoorde en duurzame manier walvissen en dolfijnen kunnen spotten. Op slechts vijf kilometer uit de zuidkust van het eiland zwemmen grote groepen tuimelaars en grienden. Ga met een schipper op zoek naar een of meer van de zevenentwintig soorten dolfijnen en walvissen. Wie niet vies is van wat inspanning op het water, gaat per kajak op zoek naar dolfijnen. Met een beetje geluk zwemmen ze vlak langs je heen: een onvergetelijke ervaring.

Dolfijnen spotten in Tenerife kan het hele jaar door.

Foto door Turismo de Tenerife

6. Lieflijke baaien en natuurlijke zwembaden

De kust van Tenerife herbergt talloze verborgen baaien, landtongen en natuurlijke zwembaden. Bezoek bijvoorbeeld de vuurtoren op Punta del Teno of het El Bollullo-strand, waar witte golfkoppen aanspoelen op het zwarte zand, omgeven door rotskliffen. In de vele natuurlijke zwembaden van het eiland voelt het alsof je in de zee zit, maar dan zonder de golfslag. De grote rotspoel Charco De La Laja en het tussen vulkanische rotsen gelegen Charco Del Viento behoren tot de mooiste van het eiland. Ook bij Punta del Hidalgo en Garachico kun je urenlang vanuit een natuurlijk zwembad uitkijken over het kustlandschap.

De mooie baaien van Tenerife.

Foto door Tenerife

7. Traditionele feesten: bedevaarten & carnaval

De locals van Tenerife weten hoe ze een (traditioneel) feestje moeten vieren. Zo vind je er romerías (religieuze bedevaarten, vaak als dank voor een goede oogst) waarbij in de zomermaanden door vee voortgetrokken karren met wijn en lekkernijen de straten vullen. De locals lopen in kleurrijke, traditionele outfits, samen met kuddes schapen en geiten, in een optocht door de straten. Tussen maart en september vindt er vrijwel elke week wel ergens op het eiland een romería plaats. Ook het carnaval in Santa Cruz is een kleurrijk feestje dat je zeker niet mag missen.

RomerÍa in Orotava.

Foto door Turismo de Tenerife

8. Exotische tuinen en groene parken

Op het toch al groene eiland vind je nog groenere tuinen en parken. In het noorden ligt het Loro Parque, Spaans voor ‘papagaaienpark’, een grote tuin met tropische planten en onder andere de langste aquariumtunnel van Europa. In het zuiden van het eiland ligt het ecologische park Las Aguilas del Teide, een 75.000 vierkante meter groot park vol thematische tuinen. Breng ook een bezoek aan de botanische tuinen van Santa Cruz of de tweehonderd jaar oude orchideeëntuin Sitio Litre, de oudste tuin van het eiland.

9. Uitkijkpunten op het eiland

Tenerife kent vele uitkijkpunten. Vanaf het Altos de Baracán zie je duidelijk het klimaatverschil tussen het noorden en het zuiden van Tenerife. Soms zie je aan de ene kant zon, terwijl het aan de andere kant zachtjes regent. Vanaf uitkijkpunt La Corona kijk je op de vallei en stad La Orotava tegen een achtergrond van azuurblauw water. Weer een heel ander uitzicht heb je vanaf uitkijkpunt Cruz del Carmen, dat uitkijkt over UNESCO Werelderfgoed La Laguna.

10. Ontspannen in de wellness

Is je lichaam na alle uitjes op het eiland toe aan wat ontspanning? Bezoek één van de luxe spa’s op Tenerife, die verspreid langs de kust liggen. Waan je in het boek Out of Africa in de Abama Spa, een holistisch schoonheids- en gezondheidscentrum van meer dan 2.500 vierkante meter. Andere mooie spa’s zijn de Spa Royal Garden Villas, met grote muurschilderingen en besneden houten deuren, en het Wellness Center Hotel Tropical Garden waar tropische planten zachtjes heen en weer wiegen in de wind.

Ontspannen in Tenerife.

Foto door Turismo de Tenerife

Meer informatie over Tenerife vind je ook op webtenerife.nl

Ga je op vakantie of plan je jouw vakantie binnenkort? Bekijk altijd even de richtlijnen van de Rijksoverheid 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
Ibiza voorbij de clubs: 10 ervaringen die je niet mag missen
Reizen
Deze man leeft al 31 jaar alleen op een eiland
Reizen
Verken de minder bekende natuurpracht van Paaseiland
Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.