Graubünden: Ontdek bergen, gletsjers, wildlife en een schat aan cultuur

Al treinend door Graubünden, verken je het bergkanton in het oosten van Zwitserland niet alleen duurzaam, je trakteert jezelf ook op de waanzinnigste uitzichten: een overweldigend decor van authentieke bergdorpen, en beschermde natuurgebieden.

Door MySwitzerland
Gepubliceerd 20 apr. 2021 10:22 CEST
De Rhätische Bahn op het Landwasserviaduct.

De Rhätische Bahn op het Landwasserviaduct.

Foto door Rob Lewis Photography

De Bernina Express, Lago Bianco, Graubünden.

Foto door ©Rhätische Bahn

1. Het uitzicht vanuit de trein

Vrijwel alle uithoeken van Graubünden zijn bereikbaar met de trein of de bus. Plus: hier stap je ook in twee van de meest iconische treinen ter wereld, die je over talloze bruggen en door vele tunnels de bergen in voeren, de Bernina Express en de Glacier Express. Beide treinen zijn van de Rhätische Bahn (RhB), de lokale spoorwegvervoerder die zijn energie voor honderd procent uit waterkracht haalt én die in 2020 tot beste werkgever van Zwitserland werd uitgeroepen.

Tip: De uitgestrekte kruidenvelden rond het meer van Poschiavo zijn in de zomermaanden een kleurig en geurig feest voor de zintuigen. Combineer een rit in de panoramatrein Bernina Express met een georganiseerde excursie naar een van de biologische kruidentuinen, al was het alleen maar voor lunch met uitsluitend streekproducten die inbegrepen is.

Het Zwitsers Nationaal Park.

Foto door Hans Lozza, Schweizerischer Nationalpark

2. Spectaculaire natuur in het oudste nationale park

Het in 1914 gestichte Zwitsers Nationaal Park is het oudste nationale park van de Alpen. Hier heeft de natuur vrij spel; het is het leefgebied van talloze soorten flora en fauna – gemzen, herten, steenbokken en bergmarmotten, ruim honderd vogelsoorten, wie geluk heeft, spot de lammergier. Het 170 vierkante grote gebied leent zich bij uitstek voor self-guided hikes of wandelingen onder leiding van een gids.

Tip Aangrenzend ligt Unesco-biosfeerreservaat Engadin Val Müstair. Deze regio heeft dankzij het milde klimaat en de inspanningen om de natuur te beschermen – zo wordt hier volledig op duurzaam toerisme ingezet – een van de hoogste biodiversiteitniveaus van Zwitserland. Hier wandelen is een genot; dankzij de diverse landschappen en het rijke dierenleven kijk je je ogen uit.

Berenreservaat Arosa.

Foto door Nina Mattli

3. Een uniek berenreservaat

In het wild komen ze hier niet voor, maar de hellingen van de Weisshorn zijn wel het domein van beren die voorheen in kooien of onder andere slechte omstandigheden moesten leven. In het unieke berenreservaat Arosa kunnen de dieren zich nu vrij bewegen in het berglandschap. Bezoekers kunnen ze het hele jaar door op veilige afstand vanaf platforms bewonderen.

Het St. Johannklooster in Müstair.

Foto door Gaudenz Danuser

4. Eeuwenoude cultuur

In Graubünden zijn maar liefst drie Unesco culturele werelderfgoederen te vinden: het 1200 jaar oude, nog steeds opererende benedictijnse St. Johannklooster in Müstair; de Albula- en de Berninaspoorlijn van de Rhätische Bahn, met zijn iconische viaducten en duizelingwekkende hoogteverschillen; en de Tektonikarena Sardona, een spectaculair en geologisch uniek landschap van scherpe en gehavende rotspieken, waar het proces van gebergtevorming goed te zien is.

Tip De Via Albula/Bernina is een 131 kilometer lange wandelroute, die in tien etappes door het fascinerende berglandschap langs het Albula- en Berninatraject van de Rhätische Bahn voert.

Wandelaars bij de Morteratschgletsjer. 

Foto door Rob Lewis Photography

5. Gletsjerwereld

Breng een bezoek aan de Silvrettagletsjer bij Davos en de Morteratschgletsjer in het Engadin, met een lengte van ruim zes kilometer de grootste gletsjer van het Berninamassief. Maar voor hoe lang nog? Onder invloed van klimaatverandering trekken de gletsjers zich terug en smelten. Dit besef je des te meer als je oog in oog met ze staat. Educatieve paden langs de gletsjers leiden je langs de veranderingen in de loop der. De gletsjers zijnper e-bike en te voet (Davos) of met de trein (Morteratsch) te bereiken.

Lago di Poschiavo.

Foto door Christof Schuerpf

6. Eet en drink local

In het Italiaanstalige Valposchiavo dragen twaalf horecabedrijven het label ‘100% Valposchiavo’, en serveren een scala aan unieke lokale producten en specialiteiten. Vers brood, romige pesto, ambachtelijke worsten, verschillende soorten pasta, smaakvolle kazen – hoofdzakelijk van biologische teelt. In deze regio staan trouwens ook de meeste bioboerderijen van Zwitserland. Het dal produceert ook likeuren, grappa’s, gins en bier, net zoals dat op andere plekken in Graubünden gebeurt. Kleine, regionale brouwerijen maken met kristalhelder bronwater uit de bergen, Zwitserse hop, lokale biologische mout en hier en daar geïnspireerd door een plaatselijke legende, de heerlijkste bieren, zowel in het Rijndal als hoog in de bergen.

Soglio is een charmant dorpje in Val Bregaglia.

Foto door Andreas Gerth

De Bernia Express.

Foto door ©Rhätische Bahn

Tip Graubünden heeft drie taal- en cultuurgebieden, elk met hun eigen karakter en eigen culinaire specialiteiten. Wil je je echt onderdompelen in de lokale cultuur van Graubünden, bezoek dan vooral naar de kleine, knusse bergdorpen, plekken waar kunstenaars geïnspireerd raakten, waar de winter feestelijk wordt uitgezwaaid en waar het leven in een lagere versnelling gaat.

Biervision Monstein.

Foto door © Biervision Monstein AG

Riders Hotel  in Laax.

Foto door Philipp Ruggli

7. 3x goed en groen slapen

Comfortabel en stijlvol, én met een gerust groen hart overnachten kan uitstekend in Graubünden. Bijvoorbeeld op de volgende plekken.

Riders Hotel, Laax

Met als motto ‘reduceer, hergebruik, recycleer’, zonnepanelen op het dak, een voorkeur voor het gebruik van regionale producten in de keuken, steun aan goede doelen en prachtige, tikje Japans aandoende kamers met heerlijke bedden is dit frisse, cool-moderne hotel een aanrader.

Valsana Hotel, Arosa

Van buiten een architectonisch pareltje, van binnen een lust voor het oog. Zowel het pand als de inrichting van dit hotel zijn geïnspireerd door het bos en de omringende natuur e uitgevoerd in duurzame materialen, terwijl de nieuwste technologische innovaties worden ingezet om de impact van het hotel op het milieu te minimaliseren. Je verblijf is volledig co2-neutraal en het compenseert zijn eventuele eigen voetafdruk met het steunen van projecten zoals het Virunga berggorillaproject in Rwanda.

Hotel Muottas Muragl, Engadin

Een meer dan een eeuw oud hotel dat 2500 meter boven de zeespiegel ligt ombouwen tot een modern, duurzaam en CO2-neutraal gebouw mag met recht een meesterwerk genoemd worden. Hotel Muottas Muragl is  eerste hotel in de Alpen, dat dankzij innovatieve energieconcepten meer energie opwekt dan het verbruikt.

Meer inspiratie voor duurzame avonturen in Zwitserland vind je hier.

Bernina Express.

Foto door ©Rhätische Bahn
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Ontdek Thailand op z’n groenst – en rustigst
Reizen
Luzern-Vierwoudstedenmeer
Reizen
TICINO: Avontuur en dolce vita tussen de Alpen en Lago Maggiore
Reizen
Ontdek het mooiste en groenste van Zwitserland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.