Luzern-Vierwoudstedenmeer

In het hart van Zwitserland, aan de voet van de Alpen, ligt de regio Luzern-Vierwoudstedenmeer. Een perfecte bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en gastronomie, van natuur, meren, bergen en het boerenleven.

Door MySwitzerland
Gepubliceerd 23 apr. 2021 11:22 CEST
Het Vierwoudstedenmeer gezien vanaf de berg Pilatus.

Het Vierwoudstedenmeer gezien vanaf de berg Pilatus.

Foto door Michael Sidofsky

Stadsboerderij Hinter Musegg, een landelijke en duurzame oase achter de oude stadsmuur van Luzern.

Foto door Micha Eicher

1. Bezoek een bijzondere stadsboerderij

Luzern, hoofdstad van de regio, bestaat uit een oud en een nieuw deel, gescheiden door rivieren en verbonden door bruggen. De oude stadsmuur Musegg behoort tot de middeleeuwse vestingwerken die in 1408 werden voltooid en is, op één toren na bewaard gebleven. Direct achter de muur ligt stadsboerderij Hinter Musegg. Al vierhonderd jaar wordt hier het land bewerkt, tegenwoordig op biologische wijze, zonnepanelen en aardwarmte voorzien de boerderij van energie. Het overschot ervan wordt doorgesluisd naar het elektriciteitsnet van de stad. Struin over het educatieve pad langs alpaca's, hooglandrunderen, dwergzwijntjes, kippen en geiten, de fruitbomen en de kruidentuin. Meehelpen met hooien of fruit en groenten oogsten kan ook, evenals neerstrijken bij het boerderijcafé, waar allerlei lekkers van eigen teelt geserveerd wordt. Hinter Musegg organiseert ook workshops over bierbrouwen en over het identificeren van eetbare en medicinale wilde planten. Daarnaast zijn er verschillende rondleidingen, van vogels en vleermuizen kijken tot een verkenning van de Musegg-muur.

Bij de beroemde Kapelbrug uit 1365.

Foto door Beat Brechbühl

Tip: Wie meer over de oude stad Luzern, zijn geschiedenis, tradities als het uitbundige carnaval en bijzondere bouwwerken en gebouwen als de beroemde Kapelbrug en watertoren, de Jezuïetenkerk, de Musegg-stadsmuur, het cultuur- en congrescentrum KKL te weten wil komen, trekt eropuit met de gratis audiotour Official Audio Tour Lucerne (beschikbaar in Duits of Engels). Download de app, en ga op pad. Bijna alles is op loopafstand of eenvoudig met het uitstekende openbaar vervoer te bereiken.

Het restaurant van het Culinarium Alpinum.

Foto door Timo Schwach

2. Culinaire Alpenkunsten

Ten zuiden van Luzern, aan de overkant van het Vierwoudstrekenmeer ligt het stadje Stans in het kanton Nidwalden. Dit is de thuisbasis van een oud kapucijnenklooster, waarin sinds september 2020 het Culinarium Alpinum is gevestigd, waar het culinaire erfgoed van de Alpen centraal staat. In het restaurant werken koks, schnapsstokers, boeren, slagers, sommeliers, kaasmakers en meesterbakkers met regionale en verse producten uit de streek, bij voorkeur van biologische teelt. Innovatie en duurzaamheid staan hoog in het vaandel, de missie van het Culinarium is om klimaatvriendelijke, regionale landbouw, eerlijke handel en duurzame consumptie van voedsel uit het Alpengebied te bevorderen, en om de kennis van de regionale alpenkeuken van zowel bewoners als bezoekers te vergroten. Behalve heerlijk eten kun je er diverse cursussen volgen, of blijven overnachten: in het prachtige pand zijn veertien hotelkamers gerealiseerd.

Het Alpenkaaspad belooft een smakelijke wandeling door het landschap van Engelberg.

Foto door Oskar Enander

3. De kaasmakers van de Alpen

Hoewel doelloos dwalen door het prachtige landschap van Engelberg en omgeving op zichzelf ook een prachtervaring is, is een wandeling met smakelijke tussenstops ook niet te versmaden. Engelberg ligt in een breed hoogdal op circa duizend meter hoogte en wordt omringd door bergen, met onder meer de in het oog springende 3239 meter hoge gletsjerberg  Titlis, en de 2600 meter hoge huisberg Hahnen. Door de aanwezigheid van bronwater van uitstekende kwaliteit en de ligging op een bergplateau produceert Engelberg veel streekproducten, die je natuurlijk kunt proeven bij de plaatselijke restaurants. Zo is de kaas die in het klooster van Engelberg en op acht alpenkaasmakerijen in de regio wordt gemaakt een omwandeling waard. De kaas heeft dankzij de kruidenrijke alpenweiden een heerlijke, pittige smaak. Het nieuwe Alpenkaaspad voert je langs de kaasmakers en door het mooie landschap. De marathonlange wandeling is goed in etappes te doen, of in te korten door stukken met de kabelbaan of kabelspoorweg af te leggen, maar ‘m per e-bike afleggen behoort ook tot de mogelijkheden.

De kruidentuin van kruidenhotel Edelweiss.

Foto door Rigi Bahnen AG

4. Michelinsterrenervaring op grote hoogte

Op de 1797 meter hoge berg Rigi heb je een spectaculair uitzicht over het Vierwoudstedenmeer en de omringende bergen. Hoog op de flanken van deze berg ligt ook kruidenhotel Edelweiss, dat zijn eigen groenten en kruiden teelt, die chef Benedikt Voss in zijn keuken gebruikt. Die heerlijke creaties – niet voor niets bekroond met vijftien GaultMillaupunten en een Michelinster – serveert hij aan gasten in het panoramarestaurant Regina Montium. Een specialiteit is de zwarte gefermenteerde knoflook, ontwikkeld samen met Tropenhuis Wolhusen, een tropische botanische tuin. Kruidenhotel Edelweiss verkoopt ook verschillende kruidenproducten, waaronder de gefermenteerde zwarte knoflook, ter plaatse en in de webshop.

Rondvaartboot MS Diamant is het eerste klimaatneutrale schip van Zwitserland.

Foto door Emanuel Ammon

5. Klimaatneutrale rondvaart

Het wijdvertakte Vierwoudstedenmeer en omliggende adembenemende alpenlandschap trekt al eeuwenlang reizigers. Een rondvaart over het meer mag heel toeristisch klinken, de moeite waard is het wel, zeker nu de rondvaartschepen duurzaam en zelfs volledig klimaatneutraal zijn, zoals het geval is bij de MS Diamant. Dit elegante schip bespaart dankzij zijn geringe gewicht en hybride motor zo’n twintig procent energie. Bovendien werkt het scheepsrestaurant met handgemaakte topproducten van lokale leveranciers. Stap op, vaar rond en geniet van het uitzicht en de heerlijkheden aan boord.

Fruitboerderij Haldihof kent een generaties oude fruitteelttraditie.

Foto door Bruno Muff

6. De fruitboomgaard van Haldihof

De Haldihof-boomgaard ligt op een wandelroute tussen Rigi en het Vierwoudstrekenmeer, en wordt al generatieslang en met veel zorg en liefde voor de natuur bestierd door de familie. Het fruit van de vele oude en jonge fruitbomen van het landgoed wordt op duurzame wijze en veelal met de hand geteeld, zonder gebruik van kunstmest of zware machines en de zonnecollectoren boven op de schuur zorgen voor energie. Dankzij die natuurlijke manier van werken hebben allerlei dieren en insecten de weg teruggevonden naar de boerderij en de regio. Breng een bezoek aan de boerderij, al was het maar om iets uit het winkeltje aan te schaffen. Daar vind je een assortiment aan biologische producten kopen, van brandewijn tot vruchtensappen, mosterd, azijn en fruitspreads.

Heerlijke veganistische gerechten bij Karls Kraut.

Foto door Manuel Felber

7. Proef plantaardig

Heerlijk eten mét een schoon geweten: de veganistische keuken heeft zich de laatste jaren heruitgevonden. Plant-based gerechten zijn tegenwoordig smaakvoller en creatiever dan ooit, en bovendien gezond en vriendelijk voor de wereld. Bij Karls Kraut, het allereerste veganistische restaurant van Luzern, eet je gerechten die gemaakt zijn met honderd procent plantaardige en natuurlijke producten van het seizoen, die de koks ook zo veel mogelijk uit de streek betrekken. De duurzame droom van de eigenaren zet zich door in de inspanningen om zo min mogelijk afval te produceren en is er voor de inrichting gekozen voor zo veel mogelijk duurzame meubels en details. Karls Kraut bevindt zich in het centrum van de stad, direct aan de rivier de Reuss.

In het hart van de Zwitserse Alpenpassen ligt het dorp Andermatt.

Foto door Martin Wabel

8. Ga op pad met een local

Het Urserndal ligt aan de voet van de Gotthardpas wordt tot de imposantste hooggelegen dalen van Zwitserland gerekend. Andermatt is de grootste van de drie dorpen in het dal en ligt in het hart van de Zwitserse Alpenpassen. Dankzij de nabijgelegen passen groeide Andermatt uit tot een belangrijke toeristische trekpleister, tot de Tweede Wereldoorlog was het zelfs een mondaine toeristenplaats met verschillende grand hotels en trok het beroemde bezoekers. Tijdens een wandeling door het dorp en de omgeving, onder leiding van local Bänz Simmen, hoor je uit de eerste hand over mythes en legendes, geografische bijzonderheden, flora en fauna, cultuur en geschiedenis. Het statige nieuwe Radisson Blu Hotel, dat het Zwitserse MINERGIE®-label draagt voor duurzaam ontworpen en energiezuinige gebouwen, is een aanrader voor wie in het charmante historierijke dorp wil overnachten.

Geitenparadijs Göscheneralp.

Foto door Beat Brechbuehl

9. De dieren van Göscheneralp

Het ruige berggebied Göscheneralp, niet ver van Andermatt, is het domein van vele wildediersoorten: hier leven gemzen, herten, steenbokken, reeën, korhoenders, marmotten en steenarenden rond de gletsjer, het veenlandschap en het bos. Maar de dichte weilanden en steile hellingen van veel Alpenvalleien zijn ook bij uitstek geschikt voor geitenhouderij. De geitenboerderij van boerenechtpaar Christian Näf en Lydia Feiler is een perfecte plek om te zien en te ervaren hoe een boerenbedrijf in de bergen werkt. De eigenaars geven je graag een rondleiding over het erf en de kaasmakerij en -kelder, waarna de tour vervolgt naar de geiten op de alm. Kijken – en meehelpen – bij het geitenmelken kan, en ter afsluiting van de rondleiding, krijg je een proeverij van producten van de boerderij.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Ontdek Thailand op z’n groenst – en rustigst
Reizen
Graubünden: Ontdek bergen, gletsjers, wildlife en een schat aan cultuur
Reizen
TICINO: Avontuur en dolce vita tussen de Alpen en Lago Maggiore
Reizen
Ontdek het mooiste en groenste van Zwitserland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.