TICINO: Avontuur en dolce vita tussen de Alpen en Lago Maggiore

Aan de zuidkant van de Alpen, niet ver ten noorden van Milaan en geflankeerd door meren omringd door palmbomen, ligt Ticino, het meest mediterrane kanton van Zwitserland.

Door De Redactie
Gepubliceerd 1 apr. 2021 12:53 CEST
Cevio in het Bavonadal.

Cevio in het Bavonadal.

Foto door Jan Geerk

1. Vers, lokaal en authentiek: eten in een grotto

Heel kenmerkend voor Ticino is de zogenaamde grotto – meervoud grotti, in het Italiaans, dat in dit zuidelijkste kanton van Zwitserland de voertaal is. Grotti zijn kleine restaurants met vaak eenvoudige maar altijd smakelijke gerechten gemaakt met verse producten van het seizoen, en afkomstig uit de nabije omgeving. Van oorsprong werden grotti, vaak uitgegraven onder een rots, gebruikt als opslagplaats voor levensmiddelen en wijn, waar die dankzij de constante en koele temperatuur in de grotten, geconserveerd konden worden. Nu geniet je er van heerlijke lokale specialiteiten zoals polenta, risotto, ambachtelijke vleeswaren en heerlijke kazen. Je vindt de grotti vaak aan de rand van een bos, altijd in oude stenen huizen, niet zelden tegen een rotswand gebouwd. Dat garandeert ook op de warmste zomerdagen schaduw en verkoeling, ook als je buiten eet.

Grotto Milani in Ludiano.

Foto door Zwitserland Toerisme Giglio Pasqua

2. Proef de beste wijn uit de omgeving

Aan de ene kant geflankeerd door bergen en aan de andere door Lago Maggiore, ligt in de vruchtbare delta van de Maggiarivier, een van de mooiste landbouwreservaten van Zwitserland. Hier produceert Terreni alla Maggia al negentig jaar graan, groenten, fruit, wijn, eaux-de-vie en als enige in Zwitserland rijst – dit zijn zelfs de noordelijkst gelegen rijstvelden van Europa. Respect voor de natuur staat hoog in het vaandel; de eigenaren zijn stap voor stap overgeschakeld op natuurlijke en biologische teelt. Een rondleiding over het terrein en langs de soms negentig jaar oude wijnranken behoort tot de mogelijkheden en is de moeite waard: hoor het verhaal achter de prachtige wijnen die hier worden geproduceerd én proef ze zelf na afloop van de tour. Dan begrijp je ook waarom Terreni alla Maggia door GaultMillau uitgeroepen is tot een van de beste wijnmakers van het land, en waarom verschillende fenomenale hotels uit de omgeving producten van het bedrijf afnemen.

Het dorpje Foroglio in het Bavonadal. Op de achtergrond de beroemde waterval.

Foto door A. Pizzicanella, Ticino Turismo

3. Ga terug in de tijd in het Bavonadal

In het Bavonadal lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Dit steilste en rotsachtigste dal van het hele Alpengebied kenmerkt zich door metershoge rotswanden, sporen die de gletsjers uit de oudheid in dit gebied hebben achtergelaten, en een iconische waterval die zich van een rots van 110 meter hoog naar beneden stort. Her en der staan kleine stenen huizen die samen twaalf gehuchten vormen die alleen ’s zomers bewoond worden. Hier gaat alles in een rustig tempo en bepaalt de natuur het leven van alledag. Ondanks de aanwezigheid van waterkrachtcentrales is het dal zelf verstoken van elektriciteit, behalve in San Carlo. Daarom maakt men gebruik van zonnecollectorenen kleine waterturbines, en zorgen kaarsen en petroleumlampen voor licht na zonsondergang. Een wandeling langs de verschillende dorpjes is de beste en betoverendste manier om het dal te verkennen, bijvoorbeeld van Bignasco naar de waterval van Foroglio.

De San Giacomo Pass verbindt Zwitserland met Italië.

Foto door Ticino Turismo, Marco Volken

4. Doe een onvergetelijke vijfdaagse trekking

De vijfdaagse Alpenmerentrekking door het natuurlandschap van Ticino en een klein stukje Italië is er een om je leven lang niet meer te vergeten. De zestig kilometer lange route begint in Fusio in het Maggiadal en voert naar vier berghutten, langs tal van meren en de ijsmassa’s van de Basòdino-gletsjer, de grootste gletsjer van Ticino. De eerste dag is meteen de uitdagendste met een stijging van maar liefst 1760 meter, maar onderweg kijk je je ogen uit: zeldzame planten, volop dierenleven, glinsterende rotskristallen en vanzelfsprekend fantastisch uitzichten, onder meer op de gletsjer. Een weergaloos én duurzaam avontuur – het project is in het leven geroepen om een effectief beheer en duurzaam gebruik van berghutten in Ticino, en in het bijzonder het afvalbeheer, te promoten.

Te fiets door de prachtige landschappen en pittoreske dorpjes van Ticino.

Foto door Ascona Locarno, Alexandre Zveiger

5. Stap op, stap af: kijk je ogen uit op de fiets

Ticino is, ondanks de aanwezigheid van pittige hellingen, ontzettend fietsvriendelijk. Dat maakt het een van de beste manieren om de omgeving te verkennen. Zo zit het weer ontzettend mee en zijn er zijn talloze fietspaden en routes, en kun je je ook als bezoeker dankzij het slimme deelfietssysteem van Velospot, heel gemakkelijk per (e-)fiets verplaatsen. Je vindt Velospot op strategische punten in de regio, en je hoeft je fiets niet naar de plek terug te brengen waar je hem hebt opgehaald – zo kun je bijvoorbeeld beginnen in Ascona en de fiets achterlaten bij de Velospot in het Maggiadal.

Mountainbiken in Val Colla.

Foto door Exploratorio ch, Davide Adamoli

Tip: De vijfdaagse Lugano Bike Tour is een van de mooiste fietstochten (inclusief overnachtingen) van Zwitserland, en mountainbiken is de beste manier om de streek op een duurzame manier te ontdekken. Dankzij je e-mountainbike stijg je gemakkelijk tot grote hoogten waarvandaan je waanzinnige uitzichten hebt. Smalle paadjes leiden je langs de flanken van Val Colla en over de van Monte Tamaro. Via spectaculaire afdalingen keer je terug naar de bewoonde wereld.

Suppen in Zwitserland.

Foto door Zwitserland Toerisme, Nicola Fuerer

6. Waterpret

Je kunt het prachtige Lago Maggiore, het grote meer dat deels in Zwitserland en deel in Italië ligt, natuurlijk met een bootje of een waterfiets bevaren, of een duik nemen in de Maggia-rivierdelta, maar ook een aanrader is om te gaan suppen. Oftewel Stand Up Paddling, een uit Hawaï overgewaaide watersport die hier, maar dus ook in Zwitserland, en helemaal in het zonnige Ticino. heel goed beoefend kan worden. Verfrissend, gezond, en ook nog eens heel vriendelijk voor de wereld. Bij Wilson Sup in Locarno zijn boards te huur en te koop, er worden tochten en evenementen georganiseerd en je kunt er individueel of in groepsverband les krijgen.

Fattoria del Faggio

Foto door Zwitserland Toerisme, Giglio Pasqua

7. 4x bijzonder en groen overnachten

Wie een origineel, comfortabel én duurzaam onderkomen zoekt, zit goed in Ticino.

Slapen bij de boer

Breng je vakantie door op een van de vele boerderijen in Ticino; het steeds populairder wordende agrotoerisme is een mooie manier om het gebied, de mensen en hun tradities te leren kennen. Hier sta je aan de wieg van de vele heerlijke producten die in de restaurants van het kanton worden geserveerd. Zie hoe verse boter en yoghurt, jam, honing, kaas en brood worden gemaakt, proef het boerenleven van dag tot dag en wie dat wil is vaak ook van harte welkom om mee te helpen.

Een wandelaar op de Sentiero Verzasca.

Foto door Zwitserland Toerisme, Mattias Nutt

Hoog en droog

Nog maar twintig jaar geleden dienden de berghutten in het Verzascadal nog uitsluitend als toevluchtsoord voor mensen en dieren op koude zomeravonden. Tegenwoordig bieden de op tweeduizend meter hoogte gelegen hutten, die dankzij het goed ontwikkelde netwerk van wandelpaden gemakkelijk te bereiken zijn vanuit de vallei, een onderkomen voor ervaren wandelaars op ongerepte en prachtige locaties. Hier ben je omringd door de stilte, de wind, de kleuren en de geuren van de natuur. Stroom voor verlichting en voor de keuken wordt met zonne-energie opgewekt. Je brengt je eigen eten mee, wel zijn er drankjes verkrijgbaar.

Centro Pro Natura Lucomagno.

Foto door Ticino Turismo, Alessio Pizzicannella

Op 1750 meter boven zeeniveau, in de bergen en omringd door de bossen ligt het Centro Pro Natura Lucomagno, een van de oudste natuurbeschermingsorganisaties van Zwitserland. Dit oude hospice, dat in het verleden voedsel en onderdak bood aan reizigers langs de Lukmanierpas, onderging in de loop van zijn geschiedenis verschillende renovaties. Na een reconstructie na een brand, werd de voorkant van het gebouw in 1951 verwoest door een lawine en moest het opnieuw worden opgebouwd. Verschillende renovaties en uitbreidingen later, biedt het pand tegenwoordig onderkomen aan een hotel en cursusruimten waarbij de focus ligt op de relatie tussen mens en natuur. Ook wordt er ingezet op energie- en waterbesparing, gebruik van hernieuwbare energiebronnen, milieuvriendelijke materialen en lokale producten. Het Centro Pro Natura won al zo vroeg als in de jaren negentig de Swiss Solar Prize en de titel Ecohotel van het jaar. Er is ook een camping – de hoogstgelegen van Ticino – waar je met een tent of camper kunt verblijven.

Ecohotel Cristallina.

Foto door Ecohotel Cristallina

Zo ongeveer halverwege tussen de mooie dorpjes Coglio en Giumaglio in het Maggiadal, op zo’n vijftien kilometer van Locarno, ligt ecohotel Cristallina, een charmant onderkomen met sympathieke eigenaars die hun gasten op een zo duurzaam mogelijke manier willen onderbrengen. Het pand stamt uit 1955 maar is in 2002 gerenoveerd, waarbij veel aandacht is besteed aan ecologische principes. Zo werkt de cv bijvoorbeeld op houtsnippers, het sanitair op zonne-energie en er wordt gekookt met biologische producten van lokale leveranciers – wat zeer smakelijke gerechten oplevert. In de omgeving van het hotel zijn vele wandelmogelijkheden en kun je zwemmen en de rivier, wat het ook een fijne plek maakt voor gezinnen met kinderen.  

Meer inspiratie voor duurzame avonturen in Zwitserland vind je hier.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Ontdek Thailand op z’n groenst – en rustigst
Reizen
Luzern-Vierwoudstedenmeer
Reizen
Graubünden: Ontdek bergen, gletsjers, wildlife en een schat aan cultuur
Reizen
Ontdek het mooiste en groenste van Zwitserland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.