Het Alpbachtal: wandelroutes door authentiek Tirol

Wandel langs meren, rivierkloven en authentieke dorpjes, en kom tot rust in charmante familiehotels. Het groene Oostenrijkse Alpbachtal in Tirol is een ontdekking.

Door Alpbachtal Tourismus
Gepubliceerd 12 mei 2021 15:05 CEST
Een traditioneel hotel in het Alpbachtal.

Een traditioneel hotel in het Alpbachtal.

Foto door Alpbachtal Tourismus, Matthias Sedlak

In het hart van Tirol, omringd door de steile bergtoppen van het Rofangebergte en de diepgroene, met gras begroeide bergen van de Kitzbüheler Alpen, ligt het Alpbachtal. Als wandelliefhebber kun je in dit dal je hart ophalen: genoeg mogelijkheden om de bergen te bedwingen. De helderblauwe meren, stoere bergen, traditionele boerderijen en zachte alpenweides vormen een waanzinnig wandeldecor. Wandel door rivierkloven en neem tussendoor een duik in een van de kalme meren.

Het Alpbachtal staat bekend als een van de authentiekste alpenvalleien in Oostenrijk. Hier leven de mensen echt nog volgens de tradities – ontdek je het echte Tirol. Die tien dorpjes in het dal hebben elk iets speciaals te bieden. Zo ontdek je in het bergdorp Alpbach bijvoorbeeld een unieke bouwstijl voor elke boerderij. Sommige zijn meer dan honderd jaar oud en vormen echte kunstwerkjes. Zulke plekken vind je bijna nergens meer. Wij nemen je mee over drie prachtige wandelroutes door het dal.

Uitzicht op het dorpje Alpbach.

Foto door Alpbachtal Tourismus, Shootandstyle.com

1. Zireiner See: het meer dat van kleur verandert

Dit kleurrijke blauwe meer, ook wel ‘het blauwe oog van de Rofan’ genoemd, is een schilderachtig hoogtepunt in het imposante Rofangebergte. De Zireiner See ligt idyllisch verstopt in een dalbekken en is een van de mooiste bergmeren van Tirol. Het meer verandert van kleur afhankelijk van het weer. Je wandelt er in zo’n drie uur naartoe vanaf de parkeerplaats schau-Wimm in Brandenberg. Stop onderweg voor versnaperingen bij de berghutten Anderl's Almhütte, Berglam of Bayreuther Hütte, en vergeet ook niet te pauzeren bij het uitkijkpunt aan de voet van het Rosswies-plateau voor een voortreffelijk uitzicht op het meer met het Rofangebergte op de achtergrond.

2. De panoramische berg Gratlspitz

De 1.899 meter hoge Gratlspitze is de meest panoramische berg in het Alpbachtal. Vanaf deze bergtop heb je een fantastisch 360 gradenuitzicht in elke richting. De bergtop is op elk moment van de dag te bezoeken, maar het uitzicht is extra spectaculair tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Begin je wandeling dus bijzonder vroeg op de dag, of juist tegen het einde van de middag, afhankelijk van de route die je volgt. Wanneer je van Alpbach over de Steinweg naar Hösljoch gaat, wandel je vanaf daar over de bergkam in drieënhalf uur tijd naar de top. Wil je een kortere route lopen? Dan pak je de auto van Brixlegg naar de Holzalm. Vanaf daar wandel je in anderhalf uur naar de Gratlspitze. Onze favoriete plek: de uitkijkbank op de Hochstrickl, de heuvel naast het kruis op de top.

De Tiefenbachkloof in Brandenberg.

Foto door Alpbachtal Tourismus, Matthias Sedlak

3. Rivierkloof de Tiefenbachklamm

De Tiefenbachkloof tussen de gemeentes Kramsach en Brandenberg is een uniek stukje natuur. Volg het beveiligde Triftsteig-wandelpad langs het wild stromende water door de indrukwekkende rivierkloof, hoog boven de brullende rivier de Brandenberger Ache. Verwonder je over de bizarre rotsformaties in de kloof en observeer kajakkers die de rivier trotseren vanaf verschillende bruggen. Na een wandeling van zo’n vier kilometer – en een wandeltijd van pakweg anderhalf uur – opent het dal zich plotseling en kom je bij snackstation Tiefenbachklamm in een alpenweide, waar je even heerlijk tot rust kan komen. Je wandelt via dezelfde route terug of kunt veertig minuten verderop de bus terug pakken naar de parkeerplaats.

Benieuwd naar meer outdooravonturen in het prachtige Alpbachtal? Lees hier verder.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.