De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Het kanton Vaud

Beroemde kazen, oude tradities, wijngaarden, een betoverende sterrenhemel en avonturen te voet, per fiets en met de trein.

Door My Switzerland
Gepubliceerd 18 mei 2021 15:37 CEST, Geüpdatet 29 dec. 2021 23:41 CET
Narcissenveld met zonsopgang op de berg Les Pléiades in het kanton Vaud.

Narcissenveld met zonsopgang op de berg Les Pléiades in het kanton Vaud.

Foto van Martin Maegli

Het gevarieerde landschap van het kanton Vaud kun je op verschillende manieren ontdekken: te voet, met wandelingen door de bergen, langs boeren en kaasmakers, per fiets door de dalen en wijngaarden – of hogerop, per ebike of racefiets – en natuurlijk vanuit de ramen van de prachtige Golden Pass Lineotrein. Proef beroemde kazen als Gruyère en L'Etivaz AOP, slaap onder de sterren, dineer in de bergen – er zijn vele redenen voor een bezoek aan dit stukje Zwitserland. Een paar hoogtepunten.

Vergaap je aan natuur en wildlife in natuurpark Gruyère Pays-d’Enhaut.

Foto van Gilbert Carrard

1. Verken Natuurpark Gruyère/Pays d’Enhaut

Bij kaasliefhebbers – ook wel turofielen genoemd – gaat bij het horen van de naam ‘gruyère’ waarschijnlijk onmiddellijk het water in de mond lopen. Nu is het niet alleen gruyère dat in het regionale natuurpark Gruyère Pays-d’Enhaut de klok slaat. In het park en de dorpen in het Vooralpengebied van het kanton Vaud en Fribourg is de gezamenlijke cultuur van veefokkers, kaasmakers en alpenherders een bijzondere. Het in stand houden van de natuur en cultuur staat voorop, evenals een duurzame ontwikkeling van de economie en het toerisme. Het loont om het park met een lokale gids te verkennen, maar ook een self-guided kaasroute doen behoort tot de mogelijkheden. Vanzelfsprekend gaat die ook langs makers van de beroemdste kazen uit de regio: Gruyère AOP en L'Etivaz AOP. 

De Golden Pass doorkruist de wijngaarden van Lavaux bij Lausanne.

Foto van Valentin Flauraud

2. Pak de trein – een heel bijzondere

De cadans van de rails, de zon die door de ramen je gezicht verwarmt, terwijl door datzelfde raam het landschap aan je voorbijtrekt – besneeuwde bergtoppen, groene alpenweiden, pittoreske bergdorpen, de Unesco-werelderfgoedwijngaardterrassen van Lavaux, helderblauwe meren – eigenlijk is er geen fijnere manier om een land of gebied te ontdekken dan met de trein. Een van de meest legendarische van Zwitserland is de GoldenPass-panoramatrein die tussen Montreux aan het Meer van Genève en Luzern rijdt. Naast de standaardcoupés kun je ook kiezen voor een reservering in het rijtuig met panoramaramen of voor een stoel in het prachtig gerestaureerde, vroeg 20ste-eeuwse Belle Epoque-rijtuig. Dit is slow én sustainable travel op zijn best!

Slapen onder de sterren in de Waadtländer Alpen.

Foto van Fabiano Mancesti

3. Slaap onder de sterren

In de bergen, de heuvelachtige Jura en op het plateau van het kanton Vaud wordt het ’s nachts zo donker dat er zich boven je hoofd een spektakel ontvouwt: een hemel vol sterren. Een onvergetelijke ervaring is om onder die hemel te slapen. Onder begeleiding van een ervaren lokale gids kun je in het hart van de Waadtländer Alpen (ook wel Vaud Alpen genoemd) een wandeling maken die ’s middags start en doorloopt tot het donker is, gevolgd door een overnachting onder de sterren. Alleen, met je gezin of met een groep en de gids, maak je een bivak en eet je een maaltijd bij een kampvuur. Bij het vallen van de avond strekt de immense sterrenhemel zich boven je uit. Droom weg – letterlijk – en wordt ’s ochtends gewekt door de zachte streling van de eerste zonnestralen.

Het centrum van de eeuwenoude traditie van het papierknippen ligt in de streek Pays-d’Enhaut.

Foto van Fabrice Wagner

4. Bewonder (en probeer) een bijzondere oude kunstvorm

De oorsprong van papierknipkunst of knipselkunst ligt in China, waar in de 4de eeuw n.C. het papier werd uitgevonden, maar verspreidde zich al snel naar andere delen van de wereld. In Zwitserland is de traditie nog steeds springlevend. Vaak worden kinderen afgebeeld en scènes uit het boerenleven van vroeger, in zwart-wit en kleur. De streek Pays-d’Enhaut is het thuisland van de Zwitserse vaders van deze kunst, Johann Jakob Hauswirth (1809-1871) en Louis Saugy (1871-1953) en nog steeds is dit het centrum van deze vorm van kunstnijverheid. Verschillende van hun prachtige werken worden tentoongesteld in het Musée du Vieux Pays-d'Enhaut in Château-d'Œx. Daar, en in de omliggende dorpen zijn nog steeds diverse knipselkunstenaars werkzaam, die graag laten zien hoe ze te werk gaan. Er zijn routes uitgestippeld langs de ateliers en langs locaties die voorkomen in de werken van de eerdergenoemde grondleggers van de knipselkunst. Zelf een poging wagen kan natuurlijk ook.

Het kanton Vaud bij zonsondergang. Wie de omgeving per fiets verkend, wordt getrakteerd op dit soort uitzichten. 

Foto van Andre Meier

5. Zoef door de bergen en de dalen

Een van de beste (en CO2-neutrale) manieren om de Alpes vaudoises te leren kennen is per fiets of mountainbike. De regio heeft een uitgebreid routenetwerk (zo’n vijfhonderd kilometer) op verschillende niveaus, over wegen met weinig ander verkeer en prachtige stijgingen en afdalingen. Rijd door de wijngaarden van Chablais en via charmante dorpjes naar de hoger gelegen groene weiden bezaaid met traditionele chalets en een telkens bergachtiger landschap totdat je aankomt bij gletsjergebied Glacier 3000. Onderweg is er natuurlijk tijd om te stoppen om te proeven van lokale specialiteiten. Je kunt zowel een dagtocht als meerdaagse tocht doen, pro cycling-gids Alain Rumpf begeleidt je graag door zijn geboortestreek.

Tijdens de Tour des Alps Vaudoises bij Les Diablerets.

Foto van Alain Rumpf

Tip: Beklim de drie klassieke bergpassen van de Alpes vaudoises, Col de la Croix, Col du Pillon, Col des Mosses en daag jezelf uit om tot 1.900 hoogtemeters per dag te klimmen. Wielrenners kunnen hun hart ophalen tijdens het vierdaagse Tour des Alps vaudoises-arrangement. Deze tour doe je naar keuze met of zonder gids, op je meegebrachte eigen racefiets of eentje die je er huurt. Inbegrepen zijn onder meer ook drie overnachtingen, ontbijt, bagagetransport en wegenkaarten.

Bewonder de kunst van het kaasmaken op de alp.

Foto van F. Grangier

6. Het beste excuus voor een wandeling

Culinaire trots van de regio is de L’Etivaz AOP, de kaas die in de boerderij van Blaise Chablaix hoog boven Les Mosses nog steeds op traditionele wijze en met de hand wordt gemaakt. Wie door dit prachtige gebied een wandeling maakt, doet er goed aan een stop bij de boerderij in te plannen, om daar het uitvoerige en ambachtelijke kaasmaakproces – van het verhitten van de melk boven een open vuur tot het vormen van de kaaswielen – met eigen ogen te volgen, met uitleg van de boer. Natuurlijk sluit je af met een kaasproeverij, om dan je weg weer te vervolgen, bijvoorbeeld naar het bergmeertje van Lioson.

Wijn proeven bij de wijnboeren van Chablais, mét hapjes.

Foto van Visualps

7. Kom alles te weten over wijn

De regio Chablais kent een lange wijnbouwtraditie, en daar kun (en wil) je als bezoeker niet omheen. Niet alleen om te proeven, want dat hoort er natuurlijk ook bij, maar ook om alles te weten te komen over de geschiedenis van het wijnmaken in deze regio, over wat er nodig is voor het maken en bewaren van wijn, over het landschap, biodiversiteit, ecologie, het leven van de wijnboeren en hun wijnfeesten. Kortom: een bezoek aan het wijnmuseum in het tussen de wijngaarden gelegen kasteel van Aigle is een aanrader. Daarnaast kun je het wijnwandelpad volgen, waarlangs je kennis maakt met de wijnboeren, die je graag welkom heten met een proeverij.

Een kijkje in de keuken van de boeren van Pays-d’Enhaut.

Foto van Fred Grangier

8. Word ingewijd in de geheimen van het boerenleven

Het karakteristieke landschap van het Pays-d’Enhaut met onder meer dalvlaktes, alpenweides en bosgebieden, is ook het thuisland van een kleine honderd boeren die dagelijks hun best om het landschap met hun werk in stand te houden. Generatieoude tradities die in harmonie zijn met de natuur, eerlijk en inmiddels ook bijna volledig biologisch. Die boerentrots zie je ook terug in de kunstuitingen van de streek, en tijdens de verschillende traditionele festivals. Verschillende kleine boerderijen ontvangen je met open armen en laten je er kennis maken met hun werk en hun trots. Loop mee met de boer, kijk hoe bergkaas wordt gemaakt, proef lokale producten en blijf, want dat behoort ook tot de mogelijkheden – er overnachten.

9. Laat je in de watten leggen

Alsof de tijd er heeft stilgestaan, terwijl je er tegelijkertijd eigentijds in de watten wordt gelegd: in het rustieke en charmante hotel Ermitage in Château-d'Œx kom je thuis. In het restaurant wordt gekookt met seizoensproducten uit de eigen moestuin en van omliggende boerderijen. In de kamers kom je tot rust, om de volgende dag genoeg energie te hebben voor een van de vele (buiten)activiteiten: van paardrijden en mountainbiken tot kooklessen. Het hotel heeft een winkeltje met originele en unieke ambachtelijke productenen cosmetica uit de regio, in de zomer wordt er wekelijks een markt gehouden waar deze producten worden aangeprezen. Daarnaast heeft het hotel een fijne spa en sauna – een heerlijke uitvalsbasis om de regio te verkennen.

Restaurant Miroir d’Argentine, aan de voet van de gelijknamige, beroemde rots.

Foto van Sébastien Staub

10. Geniet van een diner bij Miroir d’Argentine

De Argentine is een berg in de Alpes Vaudoises, een voormalige zeebodem die dateert uit het Krijt, rechtgetrokken en gebogen door de vorming van de Alpen. De noordwestkant staat bekend als de Miroir d'Argentine, vanwege de spiegelglad ogende flank. Bij het restaurant Miroir d’Argentine, aan de voet van de gelijknamige rotswand, kun je in de zomermaanden tijdens zonsondergang genieten van een diner en het uitzicht op de rots die de kleuren van de zon weerkaatst. Het restaurant heeft het Zwitserse label ‘Fait Maison’, wat inhoudt dat alle gerechten worden bereid met lokale producten. De creatieve gerechten met vlees en gevogelte zijn beroemd, maar vegetarisch en veganistisch dineren is ook mogelijk. Verschillende wandelroutes in de omgeving voeren tevens langs het restaurant.

Meer inspiratie voor duurzame avonturen in Zwitserland vind je hier of via myvaud.ch.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.