De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Ultieme outdoor dichtbij: Luxemburg

Uitgestrekte bossen, machtige rotsformaties en idyllische rivieren... zo klein als Luxemburg is, zo talrijk zijn de outdooropties. Je kunt hier heel wat natuur opsnuiven op slechts een paar uurtjes rijden van huis.

Door Visit Luxembourg
Gepubliceerd 12 mei 2021 10:55 CEST, Geüpdatet 18 mei 2021 10:00 CEST
Peddelen over de Sûre.

Peddelen over de Sûre.

Foto van Thomas Jultzler

Zag je dit kleine land tot nu toe wellicht over het hoofd? Dan is dit je kans op een nieuwe ontdekking. Op naar een portie outdoor in het Groothertogdom.

Te voet op de Escapardenne Lee Trail

Lee’ betekent rots in het Luxemburgs en de Luxemburgers hadden geen betere naam kunnen kiezen voor een van hun meest befaamde wandelroutes, de Escapardenne Lee Trail. Ontdek de diversiteit van Luxemburg te voet van de noordelijke regio Éislek met z’n uitgestrekte bossen en ruige landschap tot aan het centraal gelegen Mullerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd, met z’n imposante rotsformaties en groene wildernis.

Escapardenne Lee Trail.

Foto van Alfonso Salgueiro

De Mullerthal Trail is het neusje van de zalm voor wandelliefhebbers, maar ook rondom Luxemburg Stad vind je verrassende routes zoals de Wenzel Circular Walk. Het web aan wandelroutes is duizelingwekkend uitgebreid voor een landje met zo’n beperkte oppervlakte.

Mullerthal Trail.

Foto van A. Schösser

De Escapardenne Lee Trail strekt zich samen met de Éislek Trail uit over een lengte van 158 km. Okee, met een flink stuk smokkelen over de grens van België. Je wandelt ‘m doorgaans in delen, zoals het stuk van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin. Klim vlak voor het eindpunt Bourscheid-Moulin nog een stukje verder naar het hoog boven het landschap uittorende kasteel Bourscheid voor een panoramisch uitzicht met op de voorgrond de rivier de Sûre.

De Escapardenne Trail en Mullerthal Trail zijn aangeduid als ‘leading quality trails’ en behoren daarmee tot de beste wandelroutes van Europa.

Lees: meer wandelen in Luxemburg

Uitizcht vanaf de muren van kasteel Bourscheid.

Foto van Dan Castiglia

Peddelend de Sûre af

Het geluid van de peddel in het water is zo ongeveer het enige wat je hoort als je met je kajak over het gladde wateroppervlak van de Sûre glijdt. Ronn’s Bikes Kajak & Kanu in Wallendorf is een prima startpunt voor een tocht. Echt verkeerd gaan kan je niet. Volg simpelweg de meanderende vorm van de Sûre en de rustige stroming doet de rest. De Sûre behoort tot het stroomgebied van de Moezel en vormt in dit deel van Luxemburg de grens met Duitsland. Als je in de verte de kerktoren van Echternach spot, ben je op het eindpunt van deze tocht. Vervoer terug naar de opstapplaats is een peulenschil met het openbaar vervoer. Dat is gratis is in heel Luxemburg. Het maakt de toegankelijkheid van dit kleine landje alleen maar groter.

Lees: meer kajakken in Luxemburg

Kajakken op de Sûre.

Foto van Thomas Jutzler

Overnachten in de natuur

Geen land dat zo ingericht is op kamperen als Luxemburg lijkt het wel. Je struikelt in het hele land over de campings – meestal klein, persoonlijk en intiem, soms groot en gezellig – maar vrijwel altijd in het groen. Waar je ook slaapt, de natuur voelt hier overal dichtbij. Wil je een keer echt wat bijzonders, rijd dan door naar de regio Guttland en overnacht in een paddenstoel. Inderdaad. De EcoLodge Péitche Lauer, met huisjes in de vorm van een paddenstoel, staat op een idyllische plek direct aan de oever van de Attert, aan de voet van de kasteelruïne van Useldange. De zon zakt achter de middeleeuwse kasteelmuren als je je bed opzoekt via een klein laddertje. Avontuur in Luxemburg zit ’m ook in de details.

Lees: meer accommodaties in Luxemburg

Slapen in een paddenstoel bij EcoLodge Péitche Lauer.

Foto van Thierry Dricot

Op de pedalen over de ‘Red Rocks’

Tijd voor het ruige werk, want in de zuidelijke regio Minett is er niets lieflijks meer aan. Grote rode rotspartijen steken grillig af tegen de helderblauwe hemel. Stap op een mountainbike voor een stuk over de Ellergronn Trail door het gelijknamige natuurreservaat of ga voor de kuitenbijters op de Haard Trail, een route van ruim 24 km door het hart van de Minett met als startpunt Dudelange. Het is alsof je door een ander werelddeel fietst. ‘Minett’ betekent letterlijk ijzererts in het Luxemburgs en regio dankt zijn bijnaam aan de steenrode kleur van de aarde: Land of the Red Rocks. De Minett ademt overal nog het oude mijnleven uit. De panoramische uitzichten onderweg op de fiets zijn meer dan de moeite waard. Steile afdalingen, rotsachtige bodem en kronkelige paadjes waar je regelmatig om een obstakel heen slalomt, en dan is dit nog maar de rode route. De zwarte route is nog uitdagender, dat betekent zweten als een mijnwerker. Hoe passend wil je het hebben?

Lees: meer fietsen in Luxemburg.

Bagage meenemen onderweg? Geen probleem. Met de transportservice van Move We Carry wordt je bagage gratis van A naar B gebracht.

Mountainbiken in Minett.

Foto van A. Schösser

Meer doen in Luxemburg? Lees de top 100 leukste activiteiten in Luxemburg of bestel het gratis magazine Luci via www.luci.travel 

 

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.