Een koninklijke zomer in Leeuwarden

Deze zomer organiseert Leeuwarden uiteenlopende culturele activiteiten die het rijke verleden van de stad, waarin de familie Nassau een grote rol heeft gespeeld, volop tot leven brengen.

Rondleiding door het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden, een voormalig paleis van de koninklijke familie.

Foto door NBTC Koninklijk Nederland
Door NBTC Koninklijk Nederland
Gepubliceerd 15 jun. 2021 14:32 CEST

Van 1584 tot 1747 was Leeuwarden hofstad van Nederland, en nog altijd heeft het een vleugje koninklijke allure. De Friese hoofdstad viert haar geschiedenis met een reeks aan activiteiten waarin Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765), stammoeder van ons huidige koningshuis, centraal staat. Beide ouders van Maria Louise, Karel Lodewijk van Hessen-Kassel en Maria Anna van Koerland, stamden af van Louise Juliana van Nassau, de oudste dochter van Willem van Oranje. Vanuit Leeuwarden bestuurde Maria Louise van 1711 tot 1731 de noordelijke provincies als regentes-stadhouder, omdat haar zoon Willem IV nog te jong was. Van 1759 tot 1765 was ze opnieuw regentes, maar dit keer voor haar minderjarige kleinzoon, stadhouder Willem V. Maria Louise was geliefd onder de inwoners van Friesland en kreeg daarom de bijnaam Maaike Muoi (muoi betekent ‘tante’ in het Fries). Bovendien heeft ze grote invloed gehad op het voortbestaan van het koningshuis. Was er zonder haar nog wel een Oranjedynastie?

Op die vraag wordt antwoord gegeven tijdens de Nassauzomer in Leeuwarden. Een van de bijzonderste activiteiten is Maria Louise was here, een uniek zomeravondspektakel met videoprojecties, een lichtshow en muziek die speciaal voor deze gelegenheid is gecomponeerd door het Noord Nederlands Orkest (NNO). Maria Louise was here is te zien in de tuin van het Princessehof, het voormalige stadspaleis van de prinses van Oranje, en schetst een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld.

De permanente expositie Maria Louise was here in het Keramiekmuseum Princessehof laat bezoekers ervaren hoe de prinses leefde.

Foto door NBTC Koninklijk Nederland

Naast de zomeravonden in de paleistuin geeft het Keramiekmuseum Princessehof met de permanente expositie Het Princessehof van Maria Louise een intiem inkijkje in haar bewogen leven. Ontdek aan de hand van onder meer portretten, prenten, tekeningen en stambomen de tragische omstandigheden waardoor Maria Louise op jonge leeftijd verantwoordelijk werd voor het voortbestaan van de Oranjedynastie. Dwaal door de gangen van haar paleis en bezoek de prachtige barokke stijlkamer, waar je je even in de zeventiende eeuw waant en ervaart hoe de prinses leefde.

Stadhuis van Leeuwarden.

Foto door NBTC Koninklijk Nederland

Daarnaast worden er deze zomer (stads)wandelingen georganiseerd, waarbij je een goede indruk krijgt van het leven van de familie Nassau in Leeuwarden. Luister naar de smeuïge verhalen van de gidsen van A Guide to Leeuwarden of laat je rondleiden door Maria Louise zelf, gespeeld door een actrice die je langs de historische werk- en woonplekken van de Friese Nassaus leidt. Het is ook mogelijk om op eigen houtje een wandeling te maken langs de paleizen, de stadhouderlijke grafruimte in de Grote Kerk – waar ook Maria Louise na haar dood werd bijgezet – en door stadspark de Prinsentuin. De monumenten, gebouwen en straatnamen die je onderweg tegenkomt, herinneren aan de relatie met het vorstenhuis.

Afsluiten met een heerlijk diner en logeren op een koninklijke locatie? Dat kan in Het Stadhouderlijk Hof, het voormalige woonpaleis van de Nassaus.

Verschillende tours door de Friese hoofdstad leiden je langs monumenten die herinneren aan het koninklijke verleden.

Foto door NBTC Koninklijk Nederland

Ontdek Koninklijk Nederland

Het Huis Oranje-Nassau en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door unieke locaties te bezoeken in Breda, Leeuwarden, Delft, Apeldoorn en Den Haag komen verhalen tot leven, waaronder die over sterke Nassauvrouwen.

holland.com/koninklijknederland

Luister de podcast over de vrouwen van het Huis Oranje-Nassau in Leeuwarden.

Voor meer informatie over de Nassauzomer en het bijhorende aanbod gaat u naar: www.visitleeuwarden.nl/nassauzomer

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.