De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

8 Plekken waar kunst en landschap samensmelten

Soms is een landschap zo mooi dat het aanvoelt als een kunstwerk. En soms is een kunstwerk onlosmakelijk verbonden met een landschap of natuurverschijnsel.

Ten noorden van het Friese Holwerd staat ‘Wachten op hoog water’, een beeld van Jan Ketelaar.

Foto door Ode aan het Landschap
Door NBTC Koninklijk Nederland
Gepubliceerd 27 jul. 2021 10:18 CEST

Zo wordt het Friese platteland getekend door waterwerken en is Flevoland de place to be voor landschapskunst. Zo vond Van Gogh inspiratie in het Brabantse platteland en raakte Monet verzot op Zaandam.

Kunstsnuivers kunnen weer: de musea hebben hun deuren geopend en er staat een bruisend festivalseizoen in de planning. Reis deze zomer en herfst mee langs de mooiste vergezichten van Nederland en zie hoe kunst kan versmelten met de polders, akkers, molens, steden, rivierdelta’s en forten. 

1. Kunst kijken op de IJsselbiënnale

Waar: De IJsselvallei

Wanneer: 18 juni – 19 september 2021

Kunstliefhebbers die vanwege de coronamaatregelen maandenlang niet naar een museum konden, hebben de komende tijd iets in te halen. Een mooie gelegenheid om dat te doen – en tegelijkertijd de landschappen van Oost-Nederland te verkennen – is de IJsselbiënnale. In de buitententoonstelling zijn de werken van 27 internationale kunstenaars te zien langs een route van 120 kilometer. Daarnaast is er een divers programma vol theater, muziek en kunst.

2. Zaandam door de ogen van Monet

Waar: Het Zaans Museum

Wanneer: 2 juni – 8 oktober 2021

Precies 150 jaar geleden bezocht de wereldberoemde impressionist Claude Monet Zaandam. Geïnspireerd door het Zaanse landschap met zijn molens, gekleurde huizen en schepen, maakte hij in enkele maanden maar liefst 25 schilderijen en negen schetsen. Met een groot aantal activiteiten biedt het Zaans Museum bezoekers de kans om door de ogen van Monet naar het landschap te kijken. Zo zijn er lezingen, fietsexpedities, vaartochten en fotografiewandelingen.

3. Elf fonteinen in Friesland

Waar: Friesland

Wanneer: Doorlopend

Ontdek hoe kunst en de typisch Friese stadsgezichten met elkaar versmelten bij het internationale kunstproject 11fountains. Het project bestaat uit elf unieke fonteinen in de elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. Maak een trip langs alle fonteinen of kies uit één van de speciaal uitgestippelde wandelroutes langs de fontein en andere hoogtepunten van elke stad.

Nationaal Park De Biesbosch is een waterrijk deltagebied.

Foto door Ode aan het Landschap

4. Vind inspiratie in de Biesbosch

Waar: Biesbosch MuseumEiland, Werkendam

Wanneer: Doorlopend

Met een bonte verzameling van kunstvoorwerpen en historische objecten vertelt dit museum het verhaal van de Biesbosch, onderdeel van Nationaal Park NLDelta in oprichting. Deze rivierdelta wordt getekend door eb en vloed: het is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Leer over de natuurlijke en menselijke geschiedenis van dit natuurgebied in het interactieve Biesbosch MuseumEiland. Bovendien is het museum de perfecte uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten om de kreken, eilanden en wilgenbossen van het nationaal park te verkennen.

5. Forten in de schijnwerpers

Waar: Hollandse Waterlinies

Wanneer: 3, 4, 10 en 11 september 2021

Van de Stelling van Amsterdam tot Fort Bakkerskil ten noorden van Breda: De Hollandse Waterlinies zijn een netwerk van inundatiegebieden, forten en verdedigingswerken. Hoewel deze forten het landschap domineren, zijn ze vaak niet open voor publiek. Dat verandert allemaal tijdens het evenement We Sluiten de Linies. Met verhalenvertellers, lichtprojecties en sfeervolle diners worden de Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers gezet.

Het landschapskunstwerk ‘Riff, PD#18245’ biedt uitzicht over het Flevolandse landschap.

Foto door NBTC

6. Bezoek het epicentrum van landschapskunst

Waar: Flevoland

Wanneer: Doorlopend

Nergens ter wereld is zo’n grote concentratie landschapskunst (Land Art) te vinden als in Flevoland. Maar liefst negen indrukwekkende landschappelijke kunstwerken liggen verspreid over de provincie. Een kathedraal gevormd uit populieren, een golvend stuk ‘aardzee’ en een honderd meter lange pier behoren tot de spectaculaire bezienswaardigheden in het Flevolandse landschap.

7. Ontdek de Van Gogh Fietsroute

Waar: Noord-Brabant

Wanneer: Doorlopend

Hij werd geboren in Zundert, woonde in Etten, kreeg zijn eerste tekenlessen in Tilburg en schilderde een groot deel van zijn oeuvre in Nuenen: dat Vincent van Gogh een nauwe band had met Brabant is een understatement. De Van Gogh Fietsroute in Van Gogh Nationaal Park (in oprichting) bestaat uit tien fietstochten die samen zo’n 435 kilometer beslaan. Fiets langs belangrijke plekken uit het leven van de schilder en verken de landschappen die hem inspireerden.

8. Lichtkunst in de kasteeltuinen

Waar: Kasteeltuinen Arcen, Limburg

Wanneer: 15 – 31 oktober 2021

Vijvers, fonteinen, bloemperken en kassen: de tuinen bij Kasteel Arcen zien er van zichzelf al romantisch en dromerig uit. Maar tijdens het lichtkunstfestival Enchanted Gardens worden de kasteeltuinen omgetoverd tot een waar sprookje. Verschillende lichtkunstwerken krijgen elk een plekje in de tuinen, zodat bezoekers ’s avonds langs de uitgelichte route kunnen wandelen.

Geïnspireerd geraakt door de wonderlijke verhalen over het Nederlandse landschap? Doe mee, laat anderen zien hoe jíj een ode brengt aan het landschap en deel je post met de rest van Nederland via de hashtag #odeaanhetlandschap.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Buiten het kader: aflevering 1
Reizen
Dartworp: Door het hart van Wallonië
Reizen
6x ontsnappen aan de winterse kou doe je op Curaçao
Reizen
Kustwacht Caribisch Nederland: over het programma

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.