Het Flevolandschap als kunstwerk

Nederlands meest karakteristieke landschappen zijn ontstaan door eendrachtige samenwerking tussen mens en natuur.

Riff, PD#18245

Foto door Bob Gramsma
Door NBTC
Gepubliceerd 27 jul. 2021 10:18 CEST

Het ultieme voorbeeld hiervan is Flevoland, het grootste inpolderingsproject ter wereld. De provincie ligt gemiddeld vier meter onder de zeespiegel, op wat ooit de bodem was van de Zuiderzee.

De door mensen geschapen landschappen zijn al een kunstwerk op zich, maar voor kunstliefhebbers valt er meer te zien dan de akkers, wegen en vaarten. Bezoekers kunnen in Flevoland negen spectaculaire landschapskunstwerken bewonderen; nergens ter wereld is zo’n concentratie landschapskunst of Land Art te vinden. Maak kennis met een omgeving vol strakke lijnen, brede horizonnen en verrassende kunstprojecten.

1. Observatorium

De Flevotraditie van landschapskunst begon in de jaren zeventig, toen dit werk van Robert Morris een permanente plaats kreeg in een weiland tussen Lelystad en Dronten. De cirkelvormige wallen hebben wat weg van de ringwallen die in de prehistorie in Europa werden gebouwd. Die archaïsche atmosfeer is geen toeval: Morris werd bij het maken van zijn kunstwerk geïnspireerd door Stonehenge.

2. Riff, PD#18245

Een enorme kluit grond die lijkt te zweven boven de rest van het landschap: het lijkt nog het meest op een scenario uit een sciencefictionfilm. De creatie van dit kunstwerk van Bob Gramsma was een flinke onderneming. De kunstenaar begon met het storten van een heuvel van vijftienduizend kubieke meter landbouw- en Zuiderzeegrond. Daaruit groef hij een grote holte, die werd bekleed met spuitbeton en afgedekt met een gladde plaat. Een trap nodigt bezoekers uit om het kunstwerk te beklimmen en uit te kijken over een landschap van landbouwgrond, dijken, wegen en water.

3. Aardzee

Omringd door vlakke akkers en een kaarsrecht kanaal ligt een stuk golvende grond dat in niets lijkt op de rest van het landschap. Het werk Aardzee van Piet Slegers bestaat uit met bomen begroeide glooiingen en doorbreekt daarmee de rechte lijnen en horizonnen die het Flevolandschap domineren.

Deltawerk//, RAAAF

Foto door Atelier de Lyon

4. Deltawerk//

Het Waterloopbos in Marknesse is een fascinerende plek. Het staat vol met schaalmodellen van waterwerken: overblijfselen van de tijd dat het Waterloopkundig Laboratorium hier experimenten deed, zoals het testen van de Deltawerken. Uit het grootste waterwerk, een betonnen geul waarin golven werden gemaakt, creëerde RAAAF | Atelier de Lyon dit indrukwekkende landschapskunstwerk.

5. Sea Level

Dit minimalistische kunstwerk van Richard Serra bestaat uit een muur waarvan de hoogte gelijk is aan de zeewaterspiegel. Op deze simpele maar krachtige wijze schenkt de kunstenaar aandacht aan een van de fascinerendste aspecten van de Nederlandse polders.

6. De Groene Kathedraal

Kunstenaar Marinus Boezem vond dat het jonge Flevolandse landschap niet compleet was zonder een heiligdom. Hij besloot er zelf een kathedraal neer te zetten, maar dan zonder steen en glas-in-loodramen: De Groene Kathedraal bestaat uit 178 populieren. Naast het plantaardige kunstwerk is ook een tweede ‘kathedraal’ gebouwd uit beukenhagen.

Exposure.

Foto door Antony Gormley

7. Exposure

Dit stalen geraamte van een imposante 26 meter hoog heeft de vorm van een figuur die peinzend uitkijkt over het water van het Markermeer. Van een afstand is die vorm duidelijk te zien, maar wie dichterbij komt, ziet het werk veranderen in een chaotische wirwar van stukken metaal. Kunstenaar Antony Gormley zat zelf model voor dit werk.

8. Polderland Garden of Love and Fire

Een langgerekt labyrint van aluminium wanden: te midden van het polderlandschap net buiten Almere lijkt het een bijna buitenaardse installatie. Baan je een weg door het doolhof van Daniel Libeskind, dat hij maakte naar aanleiding van een gedicht.

9. PIER+HORIZON

Dit kunstwerk verbindt drie natuurlijke elementen die samen de essentie van Flevoland uitmaken: land, water en wind. Het werk bestaat uit een pier die honderd meter in het water van het Zwarte Meer steekt. Daaromheen drijven rietmatten, die meedraaien met de wind en er – net als het natuurlijke landschap – dus altijd weer anders uitzien.

Geïnspireerd geraakt door de wonderlijke verhalen over het Nederlandse landschap? Doe mee, laat anderen zien hoe jíj een ode brengt aan het landschap en deel je post met de rest van Nederland via de hashtag #odeaanhetlandschap.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Buiten het kader: aflevering 1
Reizen
Dartworp: Door het hart van Wallonië
Reizen
6x ontsnappen aan de winterse kou doe je op Curaçao
Reizen
Kustwacht Caribisch Nederland: over het programma

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.