De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Muzes en zeemeerminnen: duik in het Limburgse Maaslandschap

Glooiende akkers, eeuwenoude Romeinse wegen, bijzondere krijtformaties en karakteristieke vakwerkhuizen: in het heuvellandschap van Limburg waan je je zo in het buitenland.

Bos, heide, duin en laagveen: in Nationaal Park De Maasduinen is de veelzijdigheid van het Limburgse landschap te beleven.

Foto van Ode aan het Landschap
Door NBTC
Gepubliceerd 27 jul. 2021 10:18 CEST, Geüpdatet 30 dec. 2021 00:02 CET

Niets is evenwel zo beeldbepalend in het natuurschoon van de streek als de Maas, de rivier die de Limburgse landschappen grotendeels vormde. Ontdek langs de meanders en oevers van de Maas een wereld van straattheater, wandelevenementen, kunst en zelfs zeemeerminnen.

Muze, monster, moordenaar, moeder

De Maas heeft vele gezichten. In de tentoonstelling Machtige Maas in het Limburgs Museum wordt een aantal daarvan uitgelicht: de Maas komt in beeld als muze, als monster, als moordenaar en als moeder. Het resultaat is een meeslepende mix van beeldende kunst, video, muziek, licht en taal. De multidisciplinaire tentoonstelling laat bezoekers zich als het ware onderdompelen in de rivier, die haar omgeving op ontelbare manieren beïnvloedt.

Wat: Machtige Maas

Wanneer: t/m 29 augustus 2021

Waar: Het Limburgs Museum, Venlo

De tentoonstelling Machtige Maas in het Limburgs Museum.

Foto van Ode aan het Landschap

Theater in de buitenlucht

Theater met dans, humor, muziek en acrobatiek: je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voorbij op het Limburg Festival. Het programma bestaat uit vijf dagen vol straattheater in de breedste zin van het woord. Het zijn dus niet alleen de acts die de moeite waard zijn, maar ook de locaties waar de voorstellingen plaatsvinden: bijzondere plekken in de buitenlucht, verdeeld over stad, dorp en natuur. 

Wat: Limburg Festival

Wanneer: 25 t/m 29 augustus 2021

Waar: Diverse locaties in Midden-Limburg

Help de natuur een handje

Zoals de tentoonstelling in het Limburgs Museum al suggereert, kent het Maasgebied ook een schaduwzijde. Tientallen keren per jaar moet tijdelijk worden gestopt met het innemen van Maaswater voor de drinkwatervoorziening, omdat te hoge concentraties van vervuilende stoffen worden gemeten. Zwerfafval is ook in dit natuurgebied een probleem. De vrijwilligers van Maas Cleanup vechten hard tegen deze vervuiling door zwerfvuil uit de Maas en langs de oevers te verwijderen. Zo’n vijfduizend mensen gingen vorig jaar met vuilniszakken en grijpers op pad; de volgende Maas Cleanup Day is gepland op 18 september 2021. Draag een steentje bij en laat je tegelijk betoveren door het groene Maaslandschap.

Wat: Maas Cleanup Day

Wanneer: 18 september 2021

Waar: Initiatieven langs heel het Maasgebied

Het Maasgebied ligt vol met fiets- en wandelpaden.

Foto van Kobe van Looveren

Grensoverschrijdende wandeltocht

Er is geen intiemere manier om de natuur rond de Maas te verkennen dan te voet. Dat is de insteek van Maas Trek in het RivierPark Maasvallei. Op zondag 3 oktober 2021 vindt dit wandelevenement voor de zevende keer plaats. Deelnemers kunnen de routekaart downloaden en op ontdekkingstocht gaan over delen van een vernieuwde langeafstandswandeling van 137 kilometer. De tocht leidt langs enkele van de mooiste bruggen, dorpjes, rivierarmen en wildernissen in het Nederlandse én Belgische Maaslandschap.

Wat: Maas Trek

Wanneer: 3 oktober 2021

Waar: RivierPark Maasvallei

Geïnspireerd geraakt door de wonderlijke verhalen over het Nederlandse landschap? Doe mee, laat anderen zien hoe jíj een ode brengt aan het landschap en deel je post met de rest van Nederland via de hashtag #odeaanhetlandschap.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Kustwacht Caribisch Nederland: over het programma
Reizen
Dit is de beste plek (en tijd) om het noorderlicht te zien.
Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.