Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden

Tips voor citytrip vol cultuur, geschiedenis, lekker eten en heerlijk slapen.

Door Visit Leeuwarden
Gepubliceerd 26 apr. 2022 10:05 CEST
Het bootterras van restaurant Roast in Leeuwarden.

Het bootterras van restaurant Roast in Leeuwarden.

Foto door Imazzo

Deze zomer staat Leeuwarden honderd dagen lang in het teken van cultuur. Arcadia, de opvolger van Leeuwarden- Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 garandeert een rijkgevulde culturele agenda. Tel daarbij op de knusse grachten, historische binnenstad, het gezellige centrum en de prachtige omgeving en je weet: hier moet je zijn.

Deze lente en zomer wordt er in Leeuwarden uitgepakt op cultureel gebied: verschillende festivals en bijzondere culturele belevingen maken Leeuwarden een perfecte bestemming voor een stadsbezoek. We zetten een aantal aanraders voor je op een rij.

...

Foto door ...

APRIL

theater

TOLWORLD

Laat je in deze voorstelling meeslepen in de wonderlijke wereld van Theater Tol. In kleine groepjes volg je een magische wandelroute door de straten en als vanzelf kom je terecht in een andere wereld: Tolworld. Een unieke beleving die zich hoog boven de grachten van de Prinsentuin afspeelt. Er wordt gewerkt met licht, filmbeelden, zang, dans en livemuziek, en alles speelt zich in de buitenlucht af.

21-23 april

 

MEI T/M AUGUSTUS

Cultuurmanifestatie

ARCADIA

Arcadia is de opvolger van Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa. Deze kunst- en cultuurmanifestatie zet zich in voor erfgoed, landschap en maatschap - pij. Honderd dagen lang staan er in de stad en door heel Friesland unieke evenementen op de agenda. Waaronder:

Bosk

Bosk is een bijzondere belevenis waarbij duizenden bomen door de straten van Leeuwarden bewegen. De traag bewegende bomenzee van Bosk vestigt de aandacht op de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken.

Paradys

Voor de kunsttentoonstelling Paradys maken vijftien gerenommeerde kunstenaars nieuw werk met als uitgangspunt Parklandschap Oranjewoud, ooit aangelegd door de Friese Nassaus. Het paradijselijke decor van dit idyllische park bij Heerenveen is het decor van een unieke tentoonstelling vol spraakmakende kunst.

Arcadia, met evenementen door heel Friesland, loopt van 6 mei tot en met 14 augustus.

Alfred Sisley, Un verger au printemps, By, 1881. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Verworven met de verzameling van D.G. van Beuningen 1958.

 

Foto door Studio Tromp

NU T/M JULI

tentoonstelling

À LA CAMPAGNE: HET FRANSE LICHT VAN MARIS TOT MONET

Dwaal door de prachtige landschappen van onder anderen Cézanne, Monet, Pissarro, Gauguin, Maris, Van Gogh en Sisley. Publiekslievelingen en onontdekte schatten tonen de invloed van het Franse licht in de negentiende-eeuwse schilderkunst.

t/m 17 juli, friesmuseum.nl

EN ER IS MEER

Ook op de agenda staan de rijdende theatervoorstelling CARGO Friesland (14 mei 2022 t/m 23 juni), Verdriet van de Zuiderzee, een muziektheatervoorstelling over het bouwen van de Afsluitdijk en het verlies van de Zuiderzee (10 augustus t/m 11 september), The Tall Ship Races 2022 en meer. Kijk op visitleeuwarden.nl voor het volledige culturele programma.

Bistro Aragosta heeft een mondaine uitstraling.

 

Foto door Bistro Aragosta

ETEN

Smullen doe je in Leeuwarden ook letterlijk: de stad heeft vele heerlijke restaurants. Bij Élevé, bekroond met een Bib Gourmand, het restaurant op de elfde etage van het Westcord WTC Hotel, geniet je van dinner with a view en op het menu staan culinaire hoogstandjes. Wie zich meer thuis voelt in de buitenlucht, kan terecht bij Sophias, pal tegenover het station. Eerlijk, pure en dagverse gerechten vind je bij Bistro Aragosta, waar je je in Parijs, New York of Florence waant. Bij Roast eet je geweldige burgers en vis, vlees en vegetarisch, aangevuld met goede wijnen en een fijne sfeer.

Ierse pub Paddy O’Ryan.

 

Foto door Irish Pub Paddy O'Ryan

BORRELEN

Even neerstrijken voor een pauze tussen museumbezoek en festival? Dan kan ook op talloze plekken in de Friese hoofdstad. Bijvoorbeeld bij stadslounge Fellini, geliefd om de Italiaanse sfeer en menukaart en het heerlijke ruime terras. Grand café De Dikke Van Dale, zeg maar ‘De Dikke’, waar je kunt drinken, dansen, dineren en lunchen, is al ruim twintig jaar een gezellig begrip in de stad, en bij Ierse pub Paddy O’Ryan geniet je van Ierse bieren, Ierse gerechten en natuurlijk Ierse (live)muziek. 

Bijzonder slapen in Weidumerhout.

 

Foto door Hotel Restaurant Weidumerhout

Slapen

Omdat een dag lang niet genoeg is om alles te zien en te beleven, is een overnachting natuurlijk aan te raden. Wat dacht je van charmehotel Weidumerhout, gelegen op een prachtig landgoed aan de Elfstedenroute net ten zuiden van de stad, met kamers met uitzicht over de landerijen? Of Hotel Post-Plaza, dat zich in een voormalig postsorteercentrum bevindt. Het gebouw met ruim tachtig kamers en her en der referenties aan de geschiedenis is ideaal gelegen (je loopt overal zo naartoe) en het inhuizige grand café is ook echt grand. In grand hotel, café en brouwerij In de Brouwerij, dat, zoals de naam al doet vermoeden, gehuisvest is in een brouwerij slaap je in mooie suites met uitzicht over het Zaailand, of luxesuites met een prachtig zicht over de binnentuin én de brouwerij. 

 

ONTDEK MEER

De stad Leeuwarden is ook een perfecte uitvalsbasis om de rest van het mooie Friese landschap te ontdekken. Na een korte autorit en een oversteek met de veerboot sta je zó op de Waddeneilanden. Iets dichterbij wandel je heerlijk door fraaie natuurgebieden als De Groene Ster, De Alde Feanen en het Leeuwarder Bos. Natuurlijk is ook het lommerrijke Friese waterlandschap vlakbij - ideaal voor een dagje dobberen, rust en natuur.

Zin gekregen? Ontdek hier nog meer tips voor een heerlijk stedentrip naar Leeuwarden.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een huttentocht in Oostenrijk
Reizen
Bergwandelen in Europa
Reizen
Waterpret in Ticino: 5 spetterende avonturen
Reizen
Vier de lente (en de zomer) in Leeuwarden
Reizen
Ontdek de verleidingen van de Vlaamse kust

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.