Leven in de natuur

Al sinds tijden gezien als het groene hart van Europa, de relatie van Slovenië met zijn dicht beboste landschap laat zien hoe uniek de zijn bossen zijn. Iedere hoek is wel iets bijzonders te vinden.

Volop avontuur in de bossen van Notranjska en Snežnik.

Foto door Ciril Jazbec van Slovenian Tourist Board
Door Jack Neighbour
Gepubliceerd 2 aug. 2022 11:42 CEST

Met zo’n 60% van zijn oppervlakte bedekt met welig, leven gevende bossen, Slovenië is een van de dichtst beboste landen van Europa. Of je nu een mooie tocht maakt op je mountainbike, wandelt, ziplinet of gaat raften, of de voorkeur geeft aan de natuur met meer dan 24.000 diersoorten en talloze plantenvariëteiten, je kunt het landschap verkennen op je eigen manier. Slovenië koestert zijn natuurlijke omgeving en onderhoudt een bewuste verbinding met dieren en wildernis.

Het Groene Hart van Slovenië

Slovenië heeft wel 34 nationale parken, inclusief regionale bosparken, ieder met hun eigen verhaal over de relatie tussen mens en natuur. Hoewel Slovenië geen tekort heeft aan natuurlijke ruimtes, Triglav park is het enige officiële nationale park, boordevol biodiversiteit en panoramische uitzichten op de julische alpen en het Triglav gebergte, de hoogste top van Slovenië. Ga het hele park rond als je kunt, want in iedere hoek zit een verrassing, zoals de kloof over de Soča, de donderende Kozjak en Peričnik watervallen, en de glooiende groene wonderen van het plateau van Pokljuka.

Links: Hoogst:

De bossen van Pohorje zijn een schatkamer van reusachtige bomen en wandelpaden, die rondom het Črno meer.

Foto door Jošt Gantar van Slovenian Tourist Board
Rechts: Bodem:

Betoverend waterspel van de Peričnik waterval.

Foto door Michael Matti van Slovenian Tourist Board

De Sloveense gemeenschap is nooit ver van de natuur, en zelfs in de hoofdstad Ljubljana is het moeras natuurpark letterlijk gelegen in de zuidelijke buitenwijken. Het is een thuis voor honderden vogelsoorten, vlinders en andere dieren en de moerassen zijn goed voor een heerlijke wandeling voor natuurenthousiasten. Je hebt zeker geen tijd om alles in een keer te zien, maar een overnachting in de stad en een gids geven een blijvende indruk.  Voor meer avontuur ga naar het landschappark in de Logarvallei voor een wandeling, om te mountainbiken en paardrijden in een adembenemende omgeving. Gelukkig is de fotosafari de kans voor blijvende herinneringen van je belevenissen!

Links: Hoogst:

De moerassen van Ljubljana bevinden zich ten zuiden van de hoofdstad van Slovenië.

Foto door Jošt Gantar van Slovenian Tourist Board
Rechts: Bodem:

De Klemenšek hoeve licht verscholen in de Logarvallei.

Foto door Iztok Medja van Slovenian Tourist Board

Groene wederopbouw

De bossen van Slovenië zijn deel van de identiteit, en beelden van natuurlijk groen en wilde landschappen zijn het keurmerk van het land. Waardering van de buitenwereld is verankerd in de mentaliteit t.a.v. duurzame ontwikkeling – zowel overheidsinstanties als individuen zijn beide toegewijd aan het behoud van bossen als cruciale ecosystemen en leefgebieden. Bosbeheer is een nationaal beleid, gevestigd in behoud en ecologisch evenwicht – zelfs privé eigenaren moeten ervoor zorgen dat hun land zijn ecologische, sociale en vruchtbare eigenschappen behoudt, krachtens de boswet. Ondanks het relatief kleine oppervlakte is de biodiversiteit van de bossen verbluffend, met wel 70 inheemse boomsoorten – de hoogste kan wel tot 60 m groeien. Zulke diversiteit is het waard om te beschermen, en dat doen Slovenen samen. De staat bezit ongeveer 20% van al het bos en Slovenië heeft in 2016 een nationaal bedrijf opgericht tot beter beheer van deze wilde natuurlijke toevluchtsoorden. Sinds 2016 houdt het bedrijf een jaarlijkse campagne om vrijwilligers te werven om duizenden bomen te herplanten in gebieden die door natuurrampen getroffen zijn. Verder houdt de Sloveense Bosdienst de toestand en ontwikkeling van de bossen nauw in de gaten, inclusief het bijhouden en doorgeven van relevante kennis en advies voor toekomstige generaties.

Duurzaamheid klopt in het Groen Hart van Slovenië. Dit observatorium in het stadsbos van Celje is geheel van plaatselijk hout gemaakt.

Foto door Jošt Gantar van Slovenian Tourist Board

In het groene

Waar je ook gaat, Slovenië wikkelt je in groen en voedt je lichaam, geest en gemoed met schier oneindige natuurlijke indrukken. Geniet van een unieke wandeling tussen de boomtoppen in het Pohorje gebergte. Het 1 km lange verhoogde looppad is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens en biedt een onvergetelijke belevenis. Het looppad eindigt in de kruin van een 37 m hoge uitkijktoren, met wonderschone uitzichten. Voor de avontuurlijke bezoekers is er een 62 m lange glijbaan naar beneden. Als je vaste grond onder de voeten wilt houden is een verfrissende “bos welzijn” reflexologie sessie wellicht iets: loop op blote voeten over de dennenaalden in de bossen van Cerkno. Of klim in een hangmat en dompel je onder in een bad van kalmerende bosgeluiden.

Dit kilometer lange wandelpad tussen de boomtoppen is een geweldig uitkijpunt in het Pohorje gebergte.

Foto door Iztok Medja van Slovenian Tourist Board

Voor een wat elementairdere connectie met de natuur ga je naar Kočevje, waar Slovenië’s dichtst beboste provincie de natuur hult in de mooiste oerbossen in maagdelijke vorm – oeroud, onverstoord en het tehuis van unieke ecologische eigenschappen. Het maagdelijke bos van Krokar en het Snežnik-Ždrocle reservaat staan op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Hoewel je als wandelaar geen directe toegang hebt, omringen gemarkeerde paden de reservaten. Wil je helemaal in het wild zijn? Verfijn dan je overlevingsvaardigheden met een lokale expert als gids, zonder alle moderne gemakken. Je leert te speuren naar veilig eten, een vuurtje maken met stokjes, en een schuilplaats bouwen. Je verlaat Slovenië niet alleen met prachtige groene herinneringen, maar ook met wat handige wildernisvaardigheden onder knie.

Voor ietsje meer comfort zijn er glampings in de natuur, zonder dat je je eigen eten bij elkaar hoeft te scharrelen. Resorts rond het Bledmeer en Blaguš zijn uitermate geschikt voor luxe glampings en kennismakingen met de natuur.

Links: Hoogst:

Voor luxueus kamperen kan je in een boomhut slapen in het glamping-verblijf nabij het Bled meer.

Rechts: Bodem:

De talrijke wateren in Slovenië worden helende krachten toegeschreven, zoals deze natuurlijke bron in de Pokljuka bossen.

foto's van Ciril Jazbec van Slovenian Tourist Board

Er is geen betere manier om je helemaal in de natuur onder te dompelen dan een duik in het blauwe. De wateren van Slovenië zijn onlosmakelijk verbonden met zijn bossen, en net zo verrijkend: in een warmwaterbron geniet je van allebei. Hoge mineraalconcentraties en de warme temperatuur hebben Slovenië beroemd gemaakt dankzij hun stressverlagende – en volgens sommigen zelfs – helende kwaliteiten. Er zijn genoeg kuuroorden in Slovenië. De meeste kuuroorden vind je in de Pannonische laagvlakte, en een paar oude bronnen rond Dolenjske Toplice en Šmarješke Toplice hebben thermisch water van diep onder de aardkorst.

Links: Hoogst:

De Mura loopt dwars door de Pnnonische vlakte – een gebied met natuurlijke kuuroorden.

Foto door Jošt Gantar van Slovenian Tourist Board
Rechts: Bodem:

Lansg de Mura vind je kleine eilandjes, bossen, grindkuilen en pitorske molens zoals deze.

Foto door Andrej Tarfila van Slovenian Tourist Board

Waar je ook bent, je zult op verkenning willen gaan, opzoek naar jouw connectie met het prachtige landschap van Slovenië. In een land gezegend met zoveel natuurlijke schoonheid is het dan ook geen wonder dat Slovenen deze gave van groen graag met de wereld willen delen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Slovenië’s avontuurlijke landschappen
Reizen
Legendes van Spanje
Reizen
Zeelieden, zeemeerminnen en surfers van de Baskische kust
Reizen
Avonturen in het land der reuzen
Reizen
Mysteries van een middeleeuws koninkrijk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.