Slovenië’s avontuurlijke landschappen

Slovenië doet iets bijzonders met hen die het veelzijdige landschap komen verkennen, van alpenruggen en karstplateaus, to gletscherrivieren en glooiende weides

Door Andrew Bisharat
Gepubliceerd 3 aug. 2022 18:28 CEST
Slovenië’s avontuurlijke landschappen
Slovenië doet iets bijzonders met hen die het veelzijdige landschap komen verkennen, van alpenruggen en karstplateaus, to gletscherrivieren en glooiende weides.

Alpinistenlegende Steve House denkt terug aan zijn tijd als student, bergenklimmend in Slovenië; het gaf hem bovenmenselijke krachten in de vorm van een buitengewoon gevoelig bergzintuig, iets dat hem zijn hele uitzonderlijke klimcarierre is bijgebleven.

Slovenië heeft een reputatie als leverancier van bergatleten met allerlei soorten bovenmenselijke krachten. De in Slovenj Gradec geboren Janja Garnbret begon op haar 7e met klimmen en won onlangs een gouden medaille op het sportklimnummer. Met 23 jaar wordt ze algemeen gezien als de beste wedstrijdklimmer aller tijden. Silvo Karo en Marko Prezelj behoren tot Slovenië’s grootste klimlegendes. Prezelj is zo viervoudig winnaar van de Piolet d’Or, uitgereikt aan de beste klimprestaties van het jaar. Tina Maze behoort tot de allerbeste alpineskiërs ooit, en won 2 gouden olympische medailles. Tadej Pogačar en Primož Roglič worden gezien als een paar van de beste wegrijders. Luka Kovačič is een gevierde bergrenner en beklom de Triglav, Slovenië’s hoogste top, op 7 jarige leeftijd. Later vestigde hij het record voor de beklimming van de vijf hoogste toppen van Slovenië in slechts 14 uur.

Deze grote namen hebben één ding gemeen: de liefde voor Slovenië en het rijke aanbod aan avontuur, geschapen rond zijn veelzijdige landschap, van hemel tot aarde. Ondanks zijn relatief kleine oppervlak, biedt het landschap een veelvoud aan groot avontuur.

Petra Klinar, een rotsklimster uit Javorniški Rovt in de Karawanken, vindt Slovenië precies groot genoeg.

“Slovenië mag dan klein zijn, het landschap is heel veelzijdig. Je kunt er iedere sport beoefenen, bijvoorbeeld ’s morgens gaan klimmen of zwemmen in de zee, en ’s middags kan je gaan wandelen en de zon zien ondergaan in de bergen.”

Alpine Wintersporten

Als je naar de machtige toppen van de julische alpen kijkt, dan zie je wat ooit de zeebodem was. Deze kalkstenenrug loopt door het noordwesten van Slovenië, is gevormd  door miljoenen jaren van kalkafzettingen op de zeebodem, en tectonische botsingen stuwden deze kalkstenen afzettingen – nu schol – naar boven, en de Trigav (2.864 m) stak uiteindelijk als hoogste top boven alles uit.

Hoewel geen Himalayamaten, in de 3 bergruggen van Slovenië, de julische alpen, het Kamnik-Savinja gebergte en de Karawanken, vinden we meer dan 300 toppen die hoger dan 2.000 m zijn. En deze bergen liegen er niet om: 1.000 m hoge wanden, gletschers, berghellingen, ijs en sneeuw. De bergen van de binnenlanden worden door alpinisten en skiërs als serieuze uitdagingen beschouwd. Gelukkig zijn er meer dan 50 skigebieden in Slovenië, met voor ieder, die dit alpien gebied ’s winters wil verkennen of bewonderen, wat wils.

Bergruggen met 1.000 m hoge wanden, hellingen bepoederd met ijs en sneeuw, Slovenië’s bergen zijn een serieuze uitdaging voor wintersporters, zoals snowboarders.

Foto door Corey Rich

Wandelen in de hooglanden

’s Zomers komen wandelaars naar Slovenië om de 10.000 km aan gemaarkeerde wandelpaden te verkennen. Dankzij makkelijk begaanbare bergwegen kunnen wandelaars van plek op 2.000 m, waardoor de Mangart (2.679 m), de op twee na hoogste top in Slovenië, makkelijker bereikbaar is.

Verder vind je er een kleine 170 berghutten, schuilplekken en bivakken, die dienen als tevens bestemming en controle punt voor trekkers als Luka Stražar uit Javorniški Rovt, een IFMGA gecertifieerde berggids.

“De berghutten in Slovenië zijn altijd een goede optie voor een lunchplekje terwijl je van de omgeving geniet,” aldus Stražar. De wandelpaden door heel Slovenië zijn goed uitgedacht en gemarkeerd. Iedere bezoeker kan dit veelzijdige landschap prima te voet verkennen.”

Met 10.000 km aan paden door het hele land biedt Slovenië wandelaars mogelijkheden van bergtoppen tot valleien.

Foto door Corey Rich

Rivier Kajakken

Terwijl sommige gebieden prima te voet begaanbaar zijn, sommigen echter alleen met kajak of raft.

Smeltwater uit de bergen voedt vele rivieren en waterschedingen, met prachtige gelegenheden tot peddelen, van dobberen tot V-klasse stromingen.

Veteraan kajakker Sára Seprenyi  heeft 20 jaar ervaring en komt van origine uit Hongarije. Ze werd verliefd op Slovenië en verhuisde naar Ljubljana om dichterbij haar favoriete rivieren te zijn.

“In Slovenië heb je allerlei soorten water. Het water is ook echt super schoon, dus je kan echt tot op de bodem kijken en de visjes onder je zien. En de bergen om je heen, het is echt magisch soms, alsof ik in een ansichtkaart woon!”

De Savinja bijvoorbeeld, is 102 km lang en de hogere gelegen uithoeken zijn geliefd onder kajakkers. De rivier ontspringt boven de Rinka waterval, een van Slovenië’s mooiste watervallen.

Seprenyi: “Savinja is bijzonder omdat het lijkt op een verborgen schat tussen de bergen. De rivier heeft veel verschillende stukken, voor alle soorten peddelaars. Tijdens een stortbui komt het water soms behoorlijk wild naar beneden, en dat is te gek om te varen!”

Smeltwater uit de alpen bevoorraadt de rivieren in Slovenië met kristalhelder water, en opent de deuren tot verkennen met kajak of raft.

Foto door Corey Rich

Fiets door bossen, vlaktes en mijnen

Waar in Slovenië geen bergen en rivieren zijn, is de kans groot dat je een bos vindt, want het is een van Eruopa’s dichtst beboste landen. Zo’n 60% van het landschap bestaat uit bossen van beuken, dennen, sparren, esdoorn en eiken.

In deze romantische bossen van Kranjska Gora, Cerkno, Vogel, Krvavec, Koroška, Kočevsko, Rogla, en de heuvels van Maribor Pohorje, zijn oude wandelpaden omgetoverd tot honderden mountabike paden. Koroška is uniek. Je kunt er niet alleen door glooiende weides en bossen fietsen, maar ook onderaards. Een oude mijnschacht die naar de verlaten Mežicamijn nabij Peca voert is veranderd in een 5 km lang mountainbike pad diep onder de boomwortels.

Slovenië is eenvan Europa’s dichtst beboste landen, met oude bossen en eindeloze paden die je te voet of op de fiets kan verkennen.

Foto door Corey Rich

Rotsklimmen in de Karst

Het Karstplateau aan de adriatische zee definieert de topografie van het zuidwesten van Slovenië. De oplosbare kalkstenen- en dolmietenrotsen verliezen gedurend hun strijd tegen het water, en heeft zo bewonderenswaardige formaties uit het landschap gehouwen. De torenhoge kliffen zijn ideaal voor rotsklimmen en de 8.000 mysterieuze grotten in en om Postojna en Škocjan schreeuwen om verkend te worden.

De ruggen van Osp, Mišja Peč, en Črni Kal zijn een paar van de oudste en beroemdste sportklimlocaties, niet alleen van Slovenië, maar van Europa. In 1988 waren deze rotsen de locatie van Slovenië’s eerste sportklimwedstrijd. In de 90er jaren werd Mišja Pečde plek waar waar klimmers tot het uiterste gingen, op steil kalksteen bezaaid met tuftstenen tranen, ideaal voor uitdagende beklimmingen.

“Klimmen is niet alleen deel van de bergcultuur, maar van de cultuur van Slovenië in het algemeen,” aldus Luka Stražar. Bergbeklimmen en alpinisme spelen al jaren eenbelangrijek rol in het leven van Slovenen. Toen klimmen een olympisch onderdeel werd en Janja Garbret de vrouwenonderdelen domineerde, nam klimmen een grote vlucht.”

De avontuurlijke landschappen van Slovenië dagen avontuurlijke geesten uit. Zijn torenhoge en verweerde rotsen zijn perfect voor rotsklimmen.

Foto door Corey Rich

Of je nu kalksteen beklimt, van de besneeuwde heuvels skiet, over spannende fietspaden racet of keihard de stroomversbnellingen afvaart, volgens Stražar is een juiste en respectvolle benadering het belangrijkste: “Respecteer de natuur, neem de omgeving in je op en je verlaat Slovenië met een goeie, bruisende ervaring.”

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Leven in de natuur
Reizen
Legendes van Spanje
Reizen
Zeelieden, zeemeerminnen en surfers van de Baskische kust
Reizen
Avonturen in het land der reuzen
Reizen
Mysteries van een middeleeuws koninkrijk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.