Reizen

Beelden van het werelderfgoed Machu Picchu

Ontdek feiten, foto’s en reistips van National Geographic met betrekking tot de bouwwerken van Machu Picchu, het beroemde werelderfgoed in Peru.

Door Redactie

Plek: historisch heiligdom van Machu Picchu

Locatie: Peru

Jaar van toekenning: 1983

Categorie: cultureel

Criteria: (i)(iii)(vii)(ix)

Reden: Machu Picchu is een van de belangrijkste archeologische complexen ter wereld.

* * *

Machu Picchu is het tastbare bewijs van de stadsontwikkeling tijdens de bloeiperiode van het Incarijk – een citadel opgebouwd uit gehouwen stenen, die zonder mortel zó nauwkeurig in elkaar werden gepast dat het blad van een mes er niet tussen past.

Het complex van paleizen, plaza’s, tempels en huizen moet als een ceremoniële plek zijn aangelegd, of als een militair bastion of een zomerverblijf voor de heersende elite — de spectaculaire locatie is in elk geval geschikt voor elk van deze doeleinden. De ruïnes liggen op een hoge bergkam en worden aan drie zijden omgeven door de meanderende en woeste rivier de Urubamba, die 610 meter verder naar beneden rond de stad loopt.

Wetenschappers zijn nog altijd bezig met het zoeken naar aanwijzingen voor het ontrafelen van de geheimen van deze plek, die hoog op de oostelijke flanken van de Andes ligt en overgroeid werd door het tropische regenwoud van het noordelijke Amazonebekken. Machu Picchu lijkt in het centrum te hebben gelegen van een netwerk van verwante plekken en paden – veel opvallende kenmerken in het landschap, zowel door mensenhand gecreëerd als door de bergen zelf gevormd, lijken uitgelijnd te zijn ten opzichte van astronomische gebeurtenissen als de zonsondergang op de zonnewende. De Inca’s hadden geen schrijftaal, dus lieten ze geen geschreven bronnen achter waaruit zou kunnen blijken waarom ze Machu Picchu bouwden of hoe ze de plek gebruikten, voordat de bouwwerken begin zestiende eeuw werden verlaten.

Er zijn in Machu Picchu sterke aanwijzingen voor vernuftige aanpassingen van het landschap. De gebouwen, muren, terrassen en hellingbanen maken gebruik van het steile bergterrein en laten de stad op natuurlijke wijze overgaan in de hoog oprijzende rotsformatie waarop ze zijn aangelegd. Meer dan zevenhonderd terrassen hielden de topgrond vast, maakten landbouw mogelijk en waren onderdeel van een uitgestrekt waterleidingstelsel waarmee drinkwater werd opgeslagen en erosie van de steile hellingen werd voorkomen.

De prestaties en vaardigheden van de Inca’s zijn des te indrukwekkender als we kijken naar de technologieën waarover ze niet beschikten. Toen Machu Picchu zo’n vijfhonderd jaar geleden werd gebouwd, kenden de Inca’s geen ijzer en staal en maakten geen gebruik van het wiel. Hun enorme inspanningen kwamen ogenschijnlijk slechts ten goede aan een betrekkelijk kleine groep – sommige experts beweren dat hier minder dan duizend mensen woonden.

In 1911 leidde een Peruaanse gids Yale-professor Hiram Bingham de steile berghellingen op – en de geschiedenisboekjes in: hij werd de eerste westerse geleerde die de ‘verdwenen stad’ Machu Picchu aanschouwde. Hoewel inheemse stammen het heiligdom kenden, kregen de Spaanse veroveraars nooit lucht van de plek – een feit dat ertoe heeft bijgedragen dat Machu Picchu eeuwenlang geïsoleerd en zeer goed bewaard bleef.

Tegenwoordig is Machu Picchu allesbehalve geïsoleerd. Het is verplichte kost voor iedere bezoeker aan Peru en voor veel toeristen de voornaamste reden om naar het land te reizen. Het beheer van Machu Picchu draait nu om het behoud van het historische complex terwijl het tegelijkertijd toegankelijk gemaakt moet worden voor bezoekers die dit ongelooflijke overblijfsel uit de Incageschiedenis met eigen ogen willen zien.

Hoe kom je er

Op zijn eerste tocht naar de vindplaats moest Hiram Bingham zes dagen lopen. De mensen die vandaag de dag in zijn voetsporen treden, doen dat door over het legendarische Incapad naar de ruïnes te lopen. Het is een unieke ervaring, maar de tocht is niet langer noodzakelijk. De trein vanuit Cuzco doet er nu een paar uur over.

Wanneer ga je

Bergarcheoloog Johan Reinhard, Explorer-in-Residence voor National Geographic, heeft een goede tip om de drukte te mijden die ’s middags meestal op deze plek heerst. “Ik klim altijd met een rugzak met mijn lunch erin naar de dichtstbijzijnde bergtop en wacht daar totdat de drukte voorbij is,” schreef hij in National Geographic Traveler.

Hoe bezoek je Machu Picchu

Voor fitte mensen is er gewoon geen betere manier om Machu Picchu te bezoeken dan op de wijze waarop de Inca’s dat deden: te voet. Tegenwoordig slingert het Incapad zich door de bergen en over de oude koninklijke hoofdroute. Ruim 75.000 mensen per jaar maken de voettocht en komen onderweg iets te weten over gerelateerde plekken die deel uitmaakten van het Incanetwerk in dit gebied.

Het is niet langer mogelijk om het pad individueel af te leggen. Door de vele mensen (en hun invloed op het milieu) is de route nu aan strenge regels gebonden. Bezoekers moeten zich aansluiten bij een georganiseerde groep om de klassieke, vierdaagse tocht te kunnen maken of te kiezen voor de nieuwe tweedaagse optie.