Vroegst bekende dinosaurusveer lokte decennia van debatten uit

In een nieuwe analyse wordt het tot nu toe meest overtuigende bewijs geleverd voor de hypothese dat de veer afkomstig was van een beroemde gevederde dinosauriër.

Middeleeuwse plagen veroorzaakten angst voor ‘ondoden’

Uit de analyse van graven in het Duitstalige deel van het middeleeuwse Europa blijkt een opvallende toename van het aantal mensen dat met het gezicht naar beneden werden begraven. Wat probeerden de levenden daarmee te bereiken?

Is een wereld zonder afval mogelijk?

Een wereld zonder afval lijkt een utopie. Maar het droombeeld van een circulaire economie vormt een bron van inspiratie voor bedrijven en milieubeschermers.

De vergeten ‘wolfskinderen’ van de Tweede Wereldoorlog

Na het einde van het verwoestende conflict moesten kinderen in Oost-Pruisen onder zware omstandigheden zien te overleven.

Foto’s geven intiem kijkje in het leven van wilde bijen

Fotograaf Ingo Arndt lokte een nest wilde bijen naar zijn tuin. Met spectaculair resultaat, want voor het eerst werd vastgelegd hoe de insecten zichzelf verdedigen. 

Vreemde pterosauriër met ongebruikelijk veel tanden ontdekt

Dit prehistorische dier met merkwaardig donkere botten behoort tot een geheel nieuw geslacht van vliegende reptielen, dat is vernoemd naar het ‘Huis Targaryen’ uit de tv-serie Game of Thrones

Raadselachtige voorwerpen ontdekt op oudste slagveld van Europa

Al decennialang proberen archeologen erachter te komen welke partijen tegen elkaar vochten aan het riviertje Tollense, zo’n 3300 jaar geleden. Met de opgraving van een ongebruikelijke depotvondstis het raadsel rond de veldslag nog groter geworden.

Botten onthullen ‘onzichtbare’ sociale lagen in prehistorische huishoudens

DNA- en isotopenanalyses van de botten van mensen die 4.000 jaar geleden in Beieren leefden, laten verrassende verbanden zien tussen boerenhoeves uit de Bronstijd in Europa.

Wat zat in prehistorische babyflesjes? Dat is nu bekend.

Uit een analyse van opgegraven drinkbekertjes blijkt dat sommige baby’s met diermelk werden gevoed, mogelijk als noodoplossing.

Wie waren de eerste Europeanen?

Nieuw genetisch onderzoek naar resten van de eerste bewoners van Europa laat zien dat het continent een smeltkroes is, met oeroude bloedlijnen van immigranten uit Afrika, het Midden-Oosten en de Russische Steppe.
Gesponsord

Historisch kinderfestival in Beieren

De Kinderzeche Dinkelsbühl is een folklorefeest en historisch festival in-één. Tien dagen lang dansen en feesten voor inwoners en gasten.
Gesponsord

Tradities in Beieren: boze geesten verdrijven met zweepslagen

De ‘Aperschnalzer’ verdrijven de boze geesten van de koude maanden met hun zweep in de regio Berchtesgaden, en vermaken daarmee duizenden toeschouwers.
Gesponsord

De Frankische manier van leven: het Bieramt in Neurenberg

Het Bieramt in Neurenberg is een echte stadsverleiding: in de kroeg beleven gasten de Frankische biercultuur in een historisch decor.
Gesponsord

Het geluid van de bergweiden in Beieren

Killian Trenkle is een van de Beierse vrijdenkers: jongeren die trouw blijven aan de gebruiken van hun voorvaderen maar op hun eigen wijze toch vernieuwing brengen. Dit is zijn verhaal.
Gesponsord

Wijnproeven in Franken: traditie met een moderne twist

Franken staat bekend om zijn goede wijn. Jonge wijnboer Andi Weigand laat een frisse wind door de regio in het noorden van Beieren waaien door traditie te verenigen met nieuwe ideeën.
Gesponsord

Natuurmonument de Donaudoorbraak: genieten van rust van natuur

Slinger door bossen, langs eeuwenoude kloosters en door 100 meter hoge rotsformaties. Binnenschipper Renate Schweiger neemt je mee over de Donaudoorbraak in Beieren.
Gesponsord

Wandeltip in Beieren: de Partnachklamm

Je kijkt over de rand: helderblauw water raast voorbij, op zo’n tachtig meter diepte. Je bent aangekomen bij de Partnachklamm: een kloof en bijzonder natuurmonument in Beieren.
Gesponsord

Eerste vegetarische berghut in de Alpen

Geen Bratwurst en Schnitzel, maar courgettelasagna en koolrolletjes. In deze berghut op ruim duizend meter hoogte in de Alpen smul je van vegetarische lekkernijen.

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.