Hoe een morbide ‘mummie-rage’ Europa eeuwenlang in de ban hield

Of ze nu in gemalen vorm als medicijn werden verkocht of op ‘uitpakfeestjes’ werden onthuld: de vondst van oud-Egyptische mummies lokte in Europa een ware ‘egyptomanie’ uit.

Zeer zeldzame leeuwenmummies in Egypte ontdekt

Tot dusver hadden egyptologen nog maar één leeuwenmummie aangetroffen. Waren dit soort mummies sowieso erg zeldzaam of hebben we ze gewoon nog niet gevonden?

Reis door de geschiedenis op deze archeologische vindplaatsen

Een National Geographic ‘ruimte-archeologe’ deelt verbluffende vindplaatsen die je kan bezoeken in India, Alabama, Italië en Egypte.

Nieuwe aanwijzingen voor verdwenen tombe Alexander de Grote in Egypte

Opgravingen in de oude koninklijke wijk van Alexandrië leveren intrigerende hints op over de laatste rustplaats van de beroemde veroveraar.

Deze vrouw uit het oude Egypte stierf mogelijk tijdens een bevalling

De ontdekking van een 3700 jaar oud graf van een zwangere vrouw levert mogelijk aanwijzingen op over sterftekansen van moeders en kinderen in de oudheid.

Meer dan 800 Egyptische tombes blootgelegd op oude begraafplaats

De vierduizend jaar oude ‘konijnenburcht’ is een van de grootste groepen grafkamers uit het Middenrijk en nu voor het eerst beschreven.
Milieu

Ga zwemmen met een mythische zeekoe

De doejong of Indische zeekoe is vermoedelijk de inspiratie voor oude legenden over zeemeerminnen.

Mummie onthult het allereerste Egyptische balsemings-recept

De balsemtechnieken die voor de mummie werden gebruikt, werden al 2500 jaar vóór het hoogtepunt van de mummificaties in Egypte toegepast.

Deze tempel eert een uitzonderlijke Egyptische koningin

De Dodentempel van Hatsjepsoet is een van de meest bijzondere architectonische meesterwerken ter wereld. Maar de vrouw die hier werd geëerd, was misschien nog wel veel opmerkelijker.