Bestemmingen

De 10 gerechten die je moet eten in Quebec

Als je ooit in Quebec bent, probeer dan zeker de poutine. En de bagels. En de snoepjes van esdoornsap. En... Ochja, probeer gewoon alles op deze lijst.

Door Redactie

Poutine

Poutine is misschien wel het meest karakteristieke gerecht van Quebec. De rommelige stapel friet, jus en kaaswrongels is niet nieuw, maar onderging in de afgelopen jaren een renaissance en is nu bekend tot ver buiten Canada. In trendy gastro-diners zijn gourmetvarianten gevonden en zelfs New York Times liet van zich horen toen poutine in Manhattan voet aan wal zette.

Voor nieuwelingen is de traditionele kijk op poutine nog steeds de beste. Kies dus voor een basisvariant met dikke, huisgemaakte friet, huisgemaakte jus en verse wrongels - verkrijgbaar bij een tent aan de kant van de weg. Je vindt snackwagens langs drukke straten en snelwegen in de provincie.

Bagels in Montreal

Inwoners van Montreal zweren bij hun bagels, die dunner en dichter zijn dan hun beroemde neefjes uit New York. De bagel uit Montreal is gebakken op houtvuur en veel bagelverkopers in de stad bakken hun producten voor het oog van hun gasten. Pak een tafeltje in de buurt van de hete oven voor een heerlijk tussendoortje op een winterse dag.

De twee grootste concurrenten zijn St-Viateur Bagel en Fairmount Bagel. St-Viateur heeft verschillende vestigingen in de stad, waarvan de cafés Monkland en Mont-Royal de beste zitplekken hebben. Fairmount heeft één vestiging die dag en nacht open is; de bagels zijn ook verkrijgbaar in veel supermarkten in Montreal.

Tire sur la Neige in Montérégie en Laurentians

Quebec staat bekend om alles wat met esdoornbladeren te maken heeft, maar dit is wel een van de opvallendste producten in het assortiment van de provincie. Tire sur la neige, soms gewoon ‘tire d’érable’ genoemd, is een soepje dat wordt gemaakt door hete, gekookte, sap van esdoornbladen rechtstreeks op verse sneeuw te gieten. Daardoor ontstaat een zacht en flexibel snoepje dat erom vraagt om direct te worden opgegeten.

Tire sur la neige is te koop bij de meeste snoepwinkels. Deze gastvrije siroopproducenten bevinden zich overal in het zuiden van Quebec, maar je vindt de meeste in de regio Montérégie (aan de zuidkust van de St. Lawrence, in de buurt van Montreal) en in de Laurentiden.

Kaas in oostelijke gehuchten

Quebec kent zo'n levendige kaasindustrie dat er een hele route des fromages voor kaastoeristen is. De route voert langs producenten in de hele provincie, maar als je weinig tijd hebt vind je in de oostelijke gehuchten tal van opties.

Een van de redenen voor de bloeiende zuivelbedrijven in de provincie is de legalisatie van jonge kazen van ongekookte melk - het is in grote delen van Noord-Amerika verboden om zachte kazen te maken die minder dan 60 dagen hebben gelegen. Vraag waar je ook bent naar de lokale specialiteiten. In plaats van de beroemde Franse kazen te kopiëren, hebben de producenten in Quebec hun eigen varianten gemaakt.

Shish tawoek in Montreal

Shish tawoek vormt de hoofdschotel als het gaat om straatgerechten in Montreal. Het gerecht vormt een lokale variant op kopshoarma – gemarineerde kip zonder bot, geroosterd op een verticaal spit en daarna afgesneden en belegd op een pita met ingemaakte groenten en hummus – en is overal in de stad te vinden.

Er bestaat wat verwarring over de naam van het gerecht, want shish tawoek en shoarma lijken vandaag de dag in verschillende delen van de Midden-Oosterse dinerdiaspora andere betekenissen te hebben. Maak dus duidelijk wat je wilt bestellen. Als je gewoon om ‘shoarma’ vraagt, krijg je waarschijnlijk rundvlees voorgeschoteld.

Sandwich gerookt vlees in Montreal

Noem hem geen ‘pastrami’. De sandwich naar keuze in Montreal heeft veel overeenkomsten met de New Yorkse delicatesse, maar kent ook een aantal belangrijke verschillen. De bereiding en de kruiden voor het rundvlees zijn anders, waardoor de smaak ook anders is.

De onbetwiste koning van gerookt vlees is Schwartz’s Montreal Hebrew Delicatessen. Schwartz's serveert het al sinds 1928 en zit nog altijd op zijn oorspronkelijke locatie aan de Saint-Laurent Boulevard. Pak een stoel, bestel gerookt vlees op rogge en schaar je in een traditie van 80 jaar.

Tourtière in Quebec City

Tourtière is een traditionele vleespastei uit Quebec. De vulling verschilt per regio, maar vaak bestaat hij uit gehakt varkensvlees, rundvlees of wild. De pasteitjes worden verkocht in supermarkten in de provincie, maar een van de beste plaatsen om ze te proberen is Aux Anciens Canadiens, een restaurant in de stad Quebec dat zich specialiseert in de oude keuken.

Naast de tourtière serveert Aux Anciens Canadiens ook andere klassiekers: traditionele erwtensoep, gebakken bonen, varkensknokkelragout en het Quebec-dessert dat je niet mag missen, esdoornsirooppastei.

Couscous in Montreal

Als de op een na grootste Franstalige stad ter wereld vormt Montreal een grote trekpleister voor immigranten die de Franse taal beheersen. Vandaag de dag zijn het voornamelijk burgers uit Noord-Amerika en de voormalige Franse kolonies in de Arabische wereld. Meer dan 20% van de inwoners van de stad maakt aanspraak op Arabische of Noord-Amerikaanse wortels, waardoor gasten kunnen kiezen uit een indrukwekkende reeks regionale keukens. Er zijn ‘couscouserieën’ met Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse specialiteiten uit de grond geschoten. Veel ervan bevinden zich in de regio Plateau Mont-Royal.

Tassot uit Haïti in Montreal

Tassot is een klassiek Haïtiaans gerecht, bestaand uit blokjes geitenvlees of rundvlees die zijn gemarineerd in sap van citrusvruchten. De Haïtiaanse gemeenschap in Montreal blijft groeien (volgens de census van 2001 vormde hij 2% van de bevolking in de stad), waardoor tassot steeds vaker op de kaart komt - net als andere gerechten uit de Frans-Caribische en Creoolse keuken trouwens. Een populair Haïtiaans restaurant is Ange & Ricky, een no-nonsense eettent in de buurt van Jean Talon Market. Neem een plate tassot, rijst en gefrituurde bananen mee voor onderweg.

Lam in Charlevoix

Zoals Charlevoix-lam is er maar een; de mesters worden bovendien gesteund door de wet. In 2009 kreeg de regio als eerste in Noord-Amerika een voedselproduct dat wettelijke bescherming geniet. Net als Franse Champagne en Italiaanse parmaham mag alleen authentiek Charlevoix-lam zijn naam dragen.

De regio Charlevoix strekt zich uit van het oosten van de stad Quebec tot het noorden van St. Lawrence. Het gebied is opmerkelijk divers en kent wadden, bergen, agrarische streken en fjorden. Het werd uitgeroepen tot UNESCO-biosfeerreservaat. De regio is dus ook zeker een bezoek waard wanneer je niet zo van lamsvlees houdt.

Lees meer