Hoe vind je de beste Thaise massage

Bij een vakantie of reis naar Thailand zijn de Thaise massages natuurlijk één van de dingen om naar uit te kijken. Heerlijk ontspannen na een dag de toerist uithangen of lange reis. Maar hoe vind je nou de beste massage?

Door Sabine de Witte
Foto's Van Laura Burbaite/Flickr

Dit bericht werd gepubliceerd op 15 januari 2016. 

Over Thaise massages bestaan nogal wat misverstanden, dus even wat opheldering. Een Thaise massage is een methode, net als acupunctuur, om je lijf te genezen van ziekte en onbalans. Je draagt een ruimvallende pyama, er wordt geen olie gebruikt en er komt geen happy end  aan te pas, los van het feit dat je helemaal ontspannen bent en je spieren weer vrij kunnen bewegen. De massagevorm is meer dan 2500 jaar oud en komt van oorsprong uit het boeddhisme. Tegenwoordig kun je ze overal krijgen: in winkelcentra, uitgaansgebied, op het strand, in hotels. Maar hoe vind je nou een goede massage? Kijk mee over mijn vastzittende schouder...

Hoge standaard

Mijn Thai-massage ontmaagding ontving ik in een luxe salon, Oasis. Net uit het centrum van Bangkok, met een prachtige binnenplaats, vriendelijk ontvangst en schattige Thaise dametjes waarvan je op het eerste gezicht denkt dat ze geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Gehuld in een veel te groot pak lig ik op een zacht matras, in afwachting van wat komen gaat. Na vijf minuten heb ik door dat ik deze dame onderschat heb en ik vrees blauwe plekken de volgende dag. Af en toe verbijt ik de pijn, ik sta versteld van de houdingen die mijn lijf weet aan te nemen en nadat ze aan mijn nek en schouders is begonnen, zie ik sterretjes. Even bijkomend met een kopje thee, merk ik dat mijn lijf daadwerkelijk meer bewegingsvrijheid heeft en de volgende dag is er van de massageknepen geen spoor meer te bekennen. De toon is gezet, evenals de hoge standaard om deze massage te evenaren!

Thais-Cambodjaans

Mijn volgende Thaise massage probeer ik in Cambodja, ook daar worden ze volop aangeboden. Het is een luxe salon waar je tot 23.00u 's avonds terecht kan, handig, want ervoor heb ik me volgegeten bij het Koreaanse restaurant ernaast. Oeps, deze massage maagd ontdekt al snel dat je niet vlak na het eten moet gaan. Eenmaal in het pak gehesen ga ik liggen op het matras en het duurt niet lang of ik val in slaap terwijl de masseuse ondertussen mijn vingers, tenen en alle botten laat kraken. Pijn doet het niet en het lijkt ook wel alsof ze zich meer focust op botten dan spieren. Liggend op mijn rug werkt ze van mijn voeten naar mijn hoofd, maar nadat ze flink mijn billen heeft geschud lig ik onrustig en uiteindelijk houd ik het niet meer, ik moet plassen! Wat een opluchting. Daarna mag ik me omdraaien en slaap ik heerlijk verder, ik voel weinig van haar geknijp. Totdat ze mijn nek te grazen neemt en er bij iedere beweging een luide knak te horen is. Ik grinnik in mijzelf, nadat ik in de vorige salon te horen kreeg dat veel salons de Thaise massage omtoveren tot een lesje yoga voor luie mensen. Dit was er zo één, maar het voelt wél alsof ik mijn hoofd weer 180 graden kan draaien. En de thee smaakte er heerlijk. 

Holistisch hotel

Op een luie zondag doen mijn benen pijn na het zoveelste rondje stapvoets op de markt in China Town. Dat langzame lopen is perfect om te kunnen zien wat voor bizarre dingen de markt allemaal te bieden heeft, maar mijn onderstel komt in opstand. Ik verblijf in een hotel midden in Yaowarat Road, de centrale ader van China Town en besluit mezelf te trakteren op een massage in het hotel. Voordat ik aan mijn massage begin word ik verwend met een kopje gemberthee, een voetenbadje en etherische olie op mijn slapen. Dat begint goed! Totdat Li, slechts 1.40 lang en zo iel dat ik bang ben dat ze wegwaait als ik uitadem, mijn voeten beet pakt. Ik dacht net zo lekker te kunnen slapen als bij de vorige massage, maar Li denkt daar duidelijk anders over. Terwijl ze me in ingewikkelde yoga-houdingen legt en boven op me gaat zitten, haar benen in mijn nek legt en met heel veel kracht over me heen walst, vertelt ze ondertussen wat er allemaal mis met me is. Ik krijg een flashback naar mijn allereerste massage bij een Chinese salon in Amsterdam, die voorspelde dat ik niet lang te leven meer zou hebben. Dat is zo'n vijf jaar geleden. Gelukkig is Li een stuk positiever en geeft ze me handige tips. Ze zegt dat ik vitamine B tekort heb, beter op mijn houding achter de computer moet letten en mijn ogen meer rust moet geven. Zelf had ik dat ook al opgemerkt. Ze geeft mijn vermoeide benen (kilometers lopen op slippers) extra aandacht, geeft al haar kracht als ze letterlijk op mijn schouders springt en na afloop trekt ze extra hard aan mijn vingers, die naar haar tevredenheid lekker kraken. Ik krijg nog een kopje kruidenthee en een schijfje sinaasappel en voel nog eens aan mijn lijf. Het voelt heerlijk, net also je je net uitgerekt hebt na het opstaan. Maar mijn hoofd is zwaar en moe. Ze geeft me de tip om een half uurtje te gaan slapen en dan nog eens te kijken hoe ik me voel. Verrek, ik heb energie voor 10! In mum van tijd heb ik mijn backpack ingepakt, me weer door China Town heen gewurmt om te eten en als ik daarna nog wat wil werken vliegen de woorden me om de oren. Ik beloof mezelf plechtig dat ik bij thuiskomst vitamine B supplementen ga slikken, beter achter mijn bureau ga zitten en een afspraak maak met de opticien en wou dat ik haar mee kon nemen!

De studenten van Wat Pho

De Thaise massage is een oude traditie, die bijna verloren ging bij de vernietiging van de oude Thaise hoofdstad Aythaya in 1767. Koning Rama III zag in dat de massage als onderdeel van de Thaise medische en spirituele traditie, bewaard moest blijven. Hij gaf in 1832 opdracht om de overblijfselen van de traditie vast te leggen in steen. Deze ligt nu in de Wat Pho tempel, in de schaduw van de grootste boeddha. Daarachter liggen ook de restanten van de traditionele school voor Thaise geneeskunst uit de 18e eeuw. Inmiddels is de Wat Pho school een officieel massage instituut: de monniken in opleiding leren er alle massagetechnieken en hier schijn je de beste Thaise massage van Bangkok te kunnen genieten. Ik kijk mijn ogen uit: de muurtekeningen met instructies en afbeeldingen van yoga posities, energiepunten afgebeeld in het menselijk lijf. Ik krijg zelfs kippenvel, alsof mijn lijf beseft dat dit de oorsprong van lichamelijke en geestelijke balans is! In keurig correct Engels krijg ik instructies en ga ik klaarliggen in het traditionele pak. Voordat de massage begint, wordt alle negativiteit met wierook weggewuift. De eerste bewegingen zijn voorzichtig, aftastend en niet te vergelijken met de eerdere massages. De bewegingen zijn veel voorzichtiger gekozen, op knooppunten wordt dieper gedrukt en het lijkt alsof al mijn spieren zich buigen voor deze jongeman. Ik kan niet slapen maar ben zo ontspannen, dat ik geniet van mijn eigen ademhaling. Het lijkt bijna of er geen echte aanraking plaats vindt! Na afloop voel ik me heel relaxed en ik kan alleen maar glimlachen. De jongeman maakt een buiging en zegt grinnikend ‘Now you know why Thailand is the land of smiles’. Ik ben beduusd en intens gelukkig. Lichtelijk verward ga ik nog een tijdje aan de kant van de rivier zitten en als ik weer bij zinnen kom ontdek ik dat ik anderhalf uur in het niets heb zitten staren. Wow!

In een klein salonnetje

Bij alle voorgaande massages heb ik me geen seconde afgevraagd of het wel ok was. Maar bij de kleine salon in Silom, een opkomende wijk in Bangkok, aarzel ik bij het openen van de deur. Het ziet er dubieus uit, er zitten een paar redelijk schaars geklede dames verveeld op hun telefoon te spelen en er staan iets teveel smiley's op het raam, wellicht code-taal voor happy ending. Toch ga ik naar binnen, want de conciërge van mijn hotel heeft ze aangeraden. Eenmaal binnen moet ik vooraf afrekenen, een handtekening zetten op een formulier dat ik zelf verantwoordelijk ben voor schade aan mijn lijf en spullen en uiteindelijk mag ik me omkleden in een kamer met zes matrassen. Meteen vallen de kleine witte handdoekjes bij het hoofdeinde op, die heb ik nog nergens zien liggen! Eigenlijk heb ik spijt, maar aangezien ik toch al betaald heb én met mijzelf heb afgesproken meer uit mijn comfort zone te gaan, zet ik door. Er komt een gezette dame binnen en ze laat er geen gras over groeien. Binnen no time heeft ze mijn voeten en benen afgewerkt en zit ze op mijn rug. Ze duwt mijn hoofd in het kussen, terwijl ze mijn deeptissue masseert en ik naar adem hap. Haar Engels is gebrekkig en als ik antwoord dat de ‘plessure’ te hard is, heeft ze daar geen boodschap aan. Me ontspannen gaat moeilijk, totdat ze zich meer richt op mijn rug en nek en ik mezelf voel wegzakken. In de verte voel ik mijn benen in de lucht gaan, vaag merk ik dat ze me als een soort bruggetje over haar schouder heeft gehangen en even later heeft ze mijn rug tegen haar knieën geparkeerd en trekt ze mijn schouders ongeveer uit elkaar. Het lijkt alsof mijn lijf van elastiek is geworden en niets doet pijn! Als ze nog een laatste keer boven op me gaat zitten en aan mijn vingers trekt, ontwaak ik langzaam. Als ze weg is, check ik nog even of mijn lijf echt zo lenig is als tijdens haar behandeling en verrek, voor het eerst in jaren lukt het me weer op mijn benen in m'n nek te leggen. Als ik buiten sta verpest ik bijna mijn zen-gevoel met een reprimande naar mezelf dat ik niet zo veroordelend op de buitenkant en naar het onbekende moet zijn. Deze staat na de Wat Pho ervaring met stip op nummer twee!

Massageles

Wat al deze verschillende ervaringen mij hebben geleerd over het vinden van de beste Thaise massage? Een heel groot deel ligt bij jezelf. Als je je er niet aan over kunt geven, is het lastig om van te genieten. Inmiddels weet ik ook dat er twee verschillende massagevormen zijn, een zachtere hand uit Noord-Thailand en een harde uit het zuiden. Een Thaise massage met een stevige hand en flink wat druk heeft mijn voorkeur, maar dat is persoonlijk. Bij de laatste massage dacht ik eerst dat ik geplet zou worden, maar ze weten precies wat ze doen en waar ze zitten en duwen. Soms moet je tijdens een massage je verwachtingen bijstellen, omdat ze toch de zachtere massagetechniek gebruiken. Een Thaise massage is niet een massage waarbij je makkelijk in slaap valt, maar het ontspant je wel. Laat je niet misleiden door hoe kleinere salons er uit zien, geef het een kans. Uiteindelijk vertelde de conciërge van het hotel mij dat je als vrouw niet naar binnen wilt in een salon waar je alleen mannen ziet wachten. Check. Overigens is het lezen van TripAdvisor reviews naast hilarisch, ook een goede indicator voor wat je kan verwachten. 

Lees meer