Top 10 dingen om te doen in Japan

Ontdek Japan en bezoek de historische plaatsen in Kyoto, overnacht in een tempel of ga galeriehoppen op een kunsteiland.

Door Redactie
foto's van Dina Franchi, My Shot
Foto's: De Kinkakuji (gouden paviljoen), Japan
Kinkakuji (tempel van het gouden paviljoen) staat op de werelderfgoedlijst en is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Kyoto.
Foto door Foto: Dina Franchi, My Shot

Bezoek de historische plaatsen in Kyoto

Kyoto druipt van de geschiedenis omdat het de hoofdstad van Japan was van 794 tot 1868. Een van de meest iconische overblijfselen van het keizerlijk verleden van de stad is het overdadig vergulde Kinkakuiji, ooit een villa voor shoguns met pensioen, nu een tempel van Zen Boeddhisten. Gelegen aan de rand van een serene vijver werpt Kinkakuji zijn befaamde gouden schaduw over het water. De minder opzichtige plekken in Kyoto zijn net zo betoverend, zoals de minimalistische en cryptische droge zentuinen van Ryoanji. Alles bij elkaar heeft Kyoto 17 Werelderfgoed locaties (inclusief Kinkakuji en Ryoanji), maar zij vertegenwoordigen slechts een fractie van de 2000 tempels en heiligdommen, om van de tuinen nog maar te zwijgen.

Overnacht in een tempel

Mount Koya is al een pelgrimsoord sinds de monnik Kobo Daishi in de negende eeuw geïnspireerd raakte om er de boeddhistische Shingon school op te richten onder de eeuwenoude ceders. Een van de hoogtepunten van een bezoek is – los van een wandeling langs het spookachtige, haast oeroude Okunoin kerkhof en de vele tempels die ter ere van Daishi zijn gewijd – de mogelijkheid om bij de monniken te logeren in een van de bergtoptempels van Koya. Eko-in is een van de bijna 50 locaties die zijn opengesteld voor gasten en het biedt je een typische Koya-ervaring – een Spartaanse en rustige kamer met tatami mat, een vegetarische maaltijd van meerdere gangen, prachtig geserveerd in lakwerk servies en de mogelijkheid om samen met de monniken en pelgrims de ochtendgebeden te bidden.

Galeriehoppen op het “kunsteiland”

Met drie grote en vele kleinere kunstgalerieën is het pittoreske Naoshima aan de Seto binnenzee een hoogtepunt van Japanse moderne kunst. De beste galerie is het door Tadao Ando ontworpen Benesse House, een elegant hotel met galerie dat werken toont van artiesten zoals David Hockney, Bruce Nauman en Frank Stella. Maar de kunst is niet slechts in de gebruikelijke plekken te vinden op Naoshima. Negentien schitterende openluchtinstallaties zijn over de strandkant van Benesse verspreid, terwijl in het relaxte vissersdorp Homura vele oude houten gebouwen omgebouwd zijn tot permanente kunstvoorstellingen. Zelfs de openbare “I Love Yu” baden op het eiland hebben een pop-art transformatie ondergaan. Naoshima is terecht omgedoopt tot het “kunsteiland”.

Ski Niseko

Dit kleine skiresort op Hokkaido beweert de fijnste poedersneeuw en de drie beste bijbehorende skiresorts van het land te hebben: Niseko Village, Niseko Annupuri, en het Grand Hirafu/Hanazono. Afgezien van de resorts ligt de aantrekkingskracht vooral in de ongerepte poedersneeuw en de ruime gelegenheden voor ijsklimmen, telemark skiën en snowboarden door maagdelijke sneeuw. In de zomer is het er ook niet slecht, wanneer de winteractiviteiten plaatsmaken voor zomerse favorieten zoals wildwater raften, mountainbiken en kajakken. En Niseko heeft het hele jaar door de verleiding van mineraalrijk water in de warmwaterbronnen om heerlijk in te drijven en alle pijntjes van een dag op de hellingen te laten verdwijnen.

Traditionele accommodatie

De zachte geur van tatami, de subtiele elegantie van de interieurs, de perfecte service, de openlucht warmwaterbronnen, maaltijden van lokale seizoenproducten van meerdere gangen, de rustgevende stilte - dat alles bij elkaar maakt een nachtje in een traditionele Japanse herberg, or ryokan, tot ene onvergetelijke ervaring. Onvergetelijk, maar niet goedkoop als een kamer en maaltijden samen wel 100.000 yen per nacht kunnen kosten. Gelukkig is in Japan overal aan gedacht – een kleinere en minder formele minshuku biedt een net zo traditionele, maar minder luxueuze ervaring meestal voor minder dan 10.000 yen per nacht.

Week in een natuurlijke warmwaterbron

Er iets typische Japans aan de ervaring om je uit te kleden om samen met volkomen vreemden in bad te gaan. De Japanners gebruiken gemeenschappelijke onsen, of natuurlijke warmwaterbronnen, in feite al eeuwen voor ontspanning en genezing – de oudste vermelding hiervan over badgasten in Dogo, Shikoku is zelfs 1300 jaar oud. Dogo in nog steeds een van de meest befaamde onsen badplaatsen van het land. Het chique, drie verdiepingen tellende Dogo Onsen Honkan in het centrum van het resort is een 19e-eeuws architecturale parel, compleet met een (tegenwoordig ongebruikte) badkamer voor de keizerlijke familie. Niet dat je per se naar Dogo hoeft voor een goed bad. Er zijn duizenden openbare baden en ryokan met een onsen door het hele land. En ze zijn het allemaal waard om je uit te kleden.

Ontdek de oude oostkant van Tokyo

Sensoji, een boeddhistische tempel in Asakusa, is wel het toppunt van toerisme in Tokyo. Loop je echter een paar straten verder en de toeristen maken als snel plaats voor een deel van de stad, dat altijd dichtbij zijn vooroorlogse status van uitgaansgebied is gebleven. Een typisch voorbeeld daarvan is het piepkleine Hanayashiki pretpark wat retro-attracties heeft zoals de eerste (en meest bejaarde) achtbaan van het land. Rokku Broadway is er vlakbij, waar historische theaters zoals Engei Hall een programma aanbieden met slapstickhumor en traditionele komische verhalenvertellers. Het gebied zit, niet verrassend, ook vol drinkgelegenheden - zoals Kamiya Bar, waar de lokale drank die in 1880 voor het eerst werd gemist een legendarische combinatie is van brandy, gin en curaçao met de logische naam Denki Bran (elektrische bran[dy]).

Wandel in de noordelijke alpen

De adembenemende toppen van de Japanse noordelijke alpen worden gezien als het beste wandelgebied van het land. En terecht – vanuit het kleine stadje Kamikochi, de toegangspoort van het gebied, hebben de bezoekers de keuze uit eenvoudige dagtochten tot avonturen van een week die zelfs voor de meest fitte wandelaars een uitdaging zijn. De meest populaire routes kunnen in hoogzomer erg druk zijn met wandelaars in de weekenden, maar als je op een doordeweekse dag gaat of wacht tot de herfst en je kunt van de ruige, bijna 3000 meter hoge toppen van de noordelijke alpen genieten zoals de natuur het bedoeld heeft – ongerept en zonder veel mensen.

Het herdenkingspark en museum voor de vrede in Hiroshima

Opgedragen aan de slachtoffers van de atoombom van 6 augustus 1945 zijn het Peace Memorial park en museum indringende en ontroerende monumenten voor de horror van nucleaire wapens. Het verminkte karkas van het A-Bomb Dome is in het park een van weinige gebouwen in het centrum van Hiroshima die de ontploffing hebben overleefd. Het is een levendige herinnering aan de verwoesting die de stad ten deel viel. Andere delen van het park roepen minstens evenveel emotie op – maar geen zoveel als het vredesmonument voor de kinderen. Het is gebouwd en opgedragen ter nagedachtenis aan alle kinderen die stierven aan leukemie, als gevolg van de radioactieve fall-out en het is altijd versierd met origami kraanvogels die kinderen uit heel Japan opsturen als symbool van hoop.

Proef de “B-klasse gastronomie”

Japan staat bekend om zijn culinaire specialiteiten zoals sushi, tempura en kaiseki. Maar zijn b-klasse aan eten (B-grade gourmet noemen de Japanners het zelf) is net zo smakelijk. De koning van de B zijn de ramen noedels en die vind je overal. Ze vullen heerlijk en zijn bijna een nationale obsessie - sommige verkopers staan zo hoog in aanzien dat mensen uren in de rij staan om een paar minuten gelukzalig te kunnen slurpen. Niet dat alles even lekker is. Sommige dingen, zoals de hotdog uit een verkoopautomaat of de gebakken noedels-sandwich uit de supermarkt, kunnen beter in de Z-klasse ingedeeld worden.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Ontdek Hongkong als een Nat Geo Explorer
Reizen
Foto’s tonen het lege landschap van Turkije
Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Hoe Kerstmarkten een klassieke traditie voor de feestdagen werden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.