De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Zes verrassende steden voor liefhebbers van lekker eten

Proef alle uithoeken van de wereld.

Door Nancy Gupton
Een café in Boedapest, Hongarije
Een café in Boedapest, Hongarije FOTO: PAUL HAHN, LAIF/REDUX
Foto van Tekst: Nancy Gupton
BOEDAPEST, HONGARIJE Timelapse-opname van Boedapest, van ’s ochtends tot ’s avonds
Foto van Video: Birdigol, Getty Images

Opzij, Milaan! In deze wijkgids vind je verrassende culinaire bestemmingen op (bijna) elk continent.

EUROPA

BOEDAPEST, HONGARIJE

Deze Europese hoofdstad aan weerszijden van de Donau – met Boeda op de ene en Pest op de andere oever – blijft vaak onder de radar, maar het culinaire landschap van de stad begint furore te maken.

Beste wijk voor een culinair feest

Wie Boedapest maar kort bezoekt, kan zijn tijd beter uitsluitend in District VII doorbrengen. Er is geen reden om deze hippe wijk – die ook bekendstaat als de ‘Joodse wijk’ – te verlaten, want het wemelt hier van de internationale eettenten en bruisende cafés. Karaván is een paradijs voor foodies – een biertuin vol eetstandjes waar traditionele eetwaar maar ook nieuwe trends worden opgediend. Ga niet weg voordat je de lángos hebt geproefd: plat brood dat is gefrituurd en doorgaans wordt verrijkt met geraspte kaas en zure room. Het negentiende-eeuwse New York Café prijst zichzelf aan als het mooiste koffiehuis ter wereld, en daar valt weinig tegen in te brengen. Het eten hier doet niet onder voor het weelderige interieur (denk aan marmer, bladgoud en rood fluweel). Voor een heel andere sfeer ga je naar Szimpla Kert, voor een drankje of een avondsnack. Deze unieke plek is een van Boedapests ‘rüinepubs’, eetcafés die zijn gevestigd in oude en vervallen gebouwen.

Beste wijk voor een chique dis

In de Várhegy (Burchtheuvel), de oudste wijk van Boedapest, strekt de Burcht van Boeda zich langs de Donau uit en vind je middeleeuwse plekjes, bruisende straten en prachtige huizen, waarin enkele van de beste restaurants zijn gevestigd. Het naburige Alabárdos, open sinds 1964, wordt geprezen om zijn keuken. Het onlangs gerenoveerde restaurant gebruikt uitsluitend Hongaarse ingrediënten. Vraag naar het geheime menu van de chef-kok. Kaviaarfans gaan naar Arany Kaviár, een weelderig ingericht restaurant met uitzicht op de tuin. Het biedt een breed assortiment van Hongaarse en Russische kaviaarvariëteiten, maar de eigenaren van het etablissement produceren ook hun eigen kaviaar.

Beste wijk voor doe-het-zelvers

Aan markten geen gebrek in Boedapest, maar de beste vind je in District IX. Alles wat je voor een maaltijd (en veel meer) nodig hebt, vind je in de Grote Markthal aan de Pest-zijde van de Vrijheidsbrug. Dit enorme warenhuis van drie verdiepingen werd rond 1900 gebouwd, tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd en in de jaren negentig gerestaureerd. Onderneem een bedevaart naar deze plek, voor plaatselijke vleeswaren, kazen, groente en fruit, specerijen (de gerookte paprika is een must), brood en souvenirs.

De berg Ararat en Jerevan bij zonsopgang
Foto van Foto: Michel & Gabrielle Therin-Weise, Alamy Stock Photo

AZIË

JEREVAN, ARMENIË

Jerevan bloeit: de hoofdstad van Armenië – een piepklein landje dat dankzij zijn natuurschoon, cultuur en bruisende toerisme onlangs werd opgenomen in onze lijst van tien plekken die méér bezoekers verdienen – heeft charme in overvloed en genoeg plekken om aan ieders gastronomische trek te voldoen.

Beste wijk voor een culinair feest

Voor een dagje lekker eten kies je het Charles Aznavour-plein als uitgangspunt om de wijk eromheen te verkennen. Begin met een ontbijt van wafels of wentelteefjes in het ArtBridge Bookstore Café. Bij het binnengaan kun je er een reisgids over Jerevan of wat ansichtkaarten oppikken — het café is gevestigd in een populaire boekhandel. Na een ochtendje sightseeing ga je naar Khinkali voor een lunch met traditionele Georgische chinkali, grote knoedels gevuld met rundergehakt en koriander. ’s Middags kun je de batterij opladen met een ijskoffie of relaxen met een glas wijn in Martini Royale, een ruim en modern Italiaans café direct aan het plein. Zoek een tafeltje bij een van de grote ramen om voorbijgangers te bekijken. Sluit de dag af in Dolmama. Het interieur van dit stemmige restaurant aan de Poesjkinstraat doet denken aan een oud schilderij, en de traditionele Oost-Armeense gerechten zijn al even aantrekkelijk. Het draait hier om dolma’s, vlees en rijst gewikkeld in druivenbladeren.

Het derde niveau van de Cascade in Jerevan, Armenië
Foto van Foto: Design Pics Inc, Alamy Stock Photo

Beste wijk voor een Armeense barbecue

Armenië staat bekend om zijn khorovats, gegrild vlees aan een spies, en de beste khorovats van Jerevan vind je in de Proshjanstraat (die overgaat in de Paronjanstraat). Aan deze ‘Barbecuestraat’ zijn talloze khorovats-restaurants (bijvoorbeeld Urartu) en grillrooms gevestigd.

Beste wijk om te stappen

Breng een middag – of meer – door in de wijk rond de Cascade, een enorme trap die het centrum van Jerevan verbindt met de Monumentenwijk. In café-restaurant Charles worden zowel Europese als Armeense gerechten geserveerd en het buitenterras maakt het ideaal voor zwoele avonden. Probeer de gekonfijte lam. Een paar straten naar het zuiden is het Malocco Café een gezellige plek voor een kop koffie of een glas wijn. Houd wat ruimte over voor het dessert in de Cascade Chocolateria, een café en chocoladewinkel. Dip in de chocoladefondue of nip aan een assortiment van truffels en andere lekkernijen.

DETROIT, MICHIGAN Luchtopname van het centrum van Detroit, Michigan
Foto van Video: Smithsonian, Getty Images

NOORD-AMERIKA

DETROIT, VERENIGDE STATEN

Wacht even. Detroit? Ja, want de stad die bekendstaat om zijn auto-industrie draait gastronomisch gezien op volle toeren.

Beste wijk voor een culinair feest

De oudste wijk van de stad, Corktown (de eerste immigranten kwamen uit de Ierse County Cork), is ook een van de meest bruisende buurten. Je vind hier alle mogelijke eettentjes, van ontbijtbars tot chique restaurants. Probeer potine als ontbijt, in de patio van Brooklyn Street Local of het ‘badeendje’ van Dime Store. Voor de lunch ga je naar Onassis Coney Island, voor een Detroitse klassieker: ‘Coney dog’, een hotdog met chilisaus, ui en mosterd. Of naar de Slows Bar BQ, voor klapstuk en pulled pork. Tegen de tijd dat je weer trek hebt, kun je Katoi bezoeken, een vrij nieuwe en trendy Zuidoost-Aziatische gelegenheid. Probeer de khao soi kai-noedelsoep.

Detroits populairste Coney Island-restaurants, Lafayette en American, creëren met chilisaus, mosterd en uitjes een plaatselijke klassieker: de Coney Island-hotdog.
Foto van Foto: Joe Vaughn, Redux

Beste wijk voor diverse eetculturen

Detroit heeft enkele van de leukste wijken in de hele VS voor het verkennen van authentieke eetculturen. De vele tavernes in Greektown serveren gevulde dolma’s, souvlaki en moussaka met stevige scheuten ouzo. New Parthenon is al meer dan veertig jaar een geliefde plek. Iets ten noorden van het centrum is Hamtramck een Poolse enclave. Probeer het Polish Village Café of Krakus, voor klassieke gerechten als golabki (gevulde kool) en pierogi. De buitenwijk Dearborn telt een van de grootste groepen Arabisch-Amerikanen in de VS en dat zie je terug in de restaurants. Al Ameer is geliefd vanwege zijn shoarma, falafel en hummus. (Ook Sheeba en Hamido zijn de moeite waard om te proberen.)

Beste wijk voor een avondje stappen

Met zijn bars en restaurants is het Detroitse Midtown ideaal voor een leuk avondje uit. Grey Ghost (vernoemd naar een plaatselijke rumsmokkelaar tijdens de Drooglegging) biedt ongebruikelijke hapjes, zoals gegrilde boterhamworst op een wafel, en meer traditionele schotels als afgehangen rib-eye. La Feria is een populaire tapasbar (probeer de gefrituurde inktvis!) en Selden Standard is een geliefde plek voor gerechten die zijn bereid met ingrediënten die rechtstreeks van lokale boeren en vissers komen (zeer goed zijn de gefrituurde viskoekjes met klipvis).

Verkopers prijzen hun vis aan in de Mercado Central.
Foto van Foto: Lucas Vallecillos, VWPics/Redux

ZUID-AMERIKA

SANTIAGO, CHILI

Met een mix van Spaanse en indiaanse smaken biedt de hoofdstad van Chili een keur aan wijken vol restaurants, bars en markten.

Beste wijk voor een culinair feest

Voor een dag die wordt gevuld met lekker eten ga je naar de Barrio Lastarria, een historische wijk die nu talloze trendy bewoners, boetieks en restaurants telt. Begin met ontbijt met koffie bij Colmado. Bestel een cappuccino en een pincho de tortilla (Spaanse omelet) en verorber die op de tweede etage of in de binnenhof bij de ingang. Gesterkt kun je gaan rondslenteren en winkelen. Voor de lunch kun je kiezen voor een sandwich met gerookte kalkoen, mozzarella en basilicum in het Café del Museo, dat grenst aan het Museo Arqueológico de Santiago. Gebruik de middag om een stevige trek voor het avondeten op te bouwen. Wees bereid om te wachten op een tafeltje bij Bocanáriz, een van de populairste gelegenheden in de stad. Deze veelgeprezen wijnbar kan op elk moment een lijst van bijna vierhonderd Chileense wijnen aanbieden. De obers zijn ook sommeliers en helpen je om jouw bestelling van de juiste vino te voorzien.

Gezicht op de wijken Providencia en Las Condes en de buurt Bellavista in Santiago de Chile
Foto van Foto: Radius Images, Alamy Stock Photo

Beste wijk voor doe-het-zelvers

Ingeklemd tussen de bergen en de zee, biedt Santiago wat betreft ingrediënten het beste van twee werelden. Stel je eigen maaltijd samen met koopwaar uit de buurt rond de Cerro Santa Lucía en de wijk Recoleta. Voor zeevruchten ga je naar de Mercado Central (die in onze top 10 van voedselmarkten staat), een levendig Art Nouveau-juweel. Koop vers gevangen merluza (heek), of prik een vorkje in een van de restaurants in de markthal. Een paar straten noordelijker vind je La Vega, een gigantische overdekte markt voor verse groente en fruit, specerijen en kruiden, vlees en veel meer.

Beste wijk voor een unieke ervaring

Het overdag nogal rustige Bellavista komt met zijn vele bars en restaurants pas ’s avonds tot leven. Peumayén is een must, want ze serveren er ‘voorouderlijk eten’ – namelijk precolumbiaanse schotels. De menukaart wordt geregeld aangepast, maar de gerechten zijn altijd met authentieke ingrediënten bereid. Como Agua Para Chocolate (Rode rozen en tortilla’s) is vernoemd naar het boek van Laura Esquivel en de gelijknamige film. De aankleding is overdreven romantisch, met een fontein in het midden en een tafel gemaakt van een bed, maar de Chileense gerechten voldoen aan de hoge verwachtingen. De geliefde Chileense dichter Pablo Neruda hield zó van eten dat hij odes schreef aan zout, een ui, en zelfs aan een “grote tonijn op de markt”... El Mesón Nerudiano eert op zijn beurt de dichter, met een sfeer die is “geïnspireerd door de onmiskenbare magie en stijl” van Neruda’s huizen, waarvan er één een paar straten verderop staat. Op de kaart staan gerechten en ingrediënten waarover Neruda heeft geschreven.

Een vrouw verkoopt vis op de markt die ’s middags, wanneer kano’s vol verse vis worden uitgeladen, op het strand van Soumbédioune wordt gehouden.
Foto van Foto: Dani Salva, VWPics/Redux

AFRIKA

DAKAR, SENEGAL

Als een punaise op een uitsteeksel in de Atlantische Oceaan is Senegals hoofdstad en grootste metropool een kleurrijke en drukke plek vol beweging. Het is ook de plek waar je een smaakvolle eetcultuur aantreft – een mix van Franse, Libanese en West-Afrikaanse stijlen.

Beste wijk voor streetfood

Verlaat in de Medina de platgetreden (toeristen)paden en verken dit doolhof van winkeltjes, huizen, straatventers en de Grande Mosquée de Dakar. Het beste eten wordt hier in kraampjes op straat en openluchtkeukens verkocht — ga op de geur af en proef deze wijk tijdens het rondslenteren, met zijn accara (beignets van ogenbonen) of dibi (kruidig gebraden schapenvlees met uien, slordig geserveerd op bruin pakpapier).

Beste wijk voor verse zeevruchten

Zeevruchten van goede kwaliteit zijn alomtegenwoordig in Dakar, want de stad ligt op een schiereiland in de oceaan. Maar voor vis die letterlijk een paar minuten geleden en een paar meter verderop is gevangen, ga je naar Ngor, een populaire strandwijk met alle mogelijke eterijen, van kraampjes op het strand tot heuse restaurants. Probeer Noflaye Beach aan het strand, voor gegrilde vis en zoete crêpes. Het meeste plezier heb je op het piepkleine Île de Ngor. Stap op de veerpont en ga lunchen in het kleurrijke Chez Seck, pal aan zee.

Beste wijk voor een culinair feest

In Dakars centrale wijk Plateau kan de eetliefhebber 24 uur per dag zijn hart ophalen. Je stuit hier op patisserieën als La Royaltine en Artisan Boulanger Eric Kayser, voor brood en desserts. Fantastische uitzichten vanaf het Île de Gorée en een menu van Franse en Senegalese specialiteiten vind je in Lagon I, een restaurant op palen. Voor enkele van de beste Libanese meze, shoarma en falafel van de stad is er Restaurant Farid, een elegant etablissement met tafeltjes in een binnenhof. Maar de populairste plek om uit eten te gaan is waarschijnlijk Chez Loutcha, een soms wat chaotisch restaurant zonder opsmuk, met een West-Afrikaanse keuken.

Klanten in het Maranui Café in Wellington, Nieuw-Zeeland
Foto van Foto: LOOK Die Bildagentur der Fotografen GmbH, Alamy Stock Photo

AUSTRALIË EN OCEANIË

WELLINGTON, NIEUW-ZEELAND

De Nieuw-Zeelandse hoofdstad wordt vaak overschaduwd door Auckland, maar heeft zijn eigen plek als culinaire bestemming veroverd.

Beste wijk voor een culinair feest

Wellingtons Cuba Street is de hipste buurt in de stad, met trendy restaurants, coole bars en verborgen juweeltjes. Het duistere en stemmige Matterhorn, ‘ontmoetingsplek voor de creatieve intelligentsia van Wellington’, aldus de folder, serveert een mix van eigentijdse gerechten. Logan Brown, een chic ecovriendelijk restaurant in een oud gebouw van de National Bank of New Zealand, biedt gerechten op basis van plaatselijke ingrediënten van het seizoen. En het schitterende Olive is een feest voor het oog én de smaakpapillen — probeer in de tropische binnenhof de Mediterrane schotels. Wil je iets vreemders? Probeer dan Laundry, een bar annex restaurant die het uiterlijk van zijn voormalige bestaan als wasserette heeft behouden. Het menu van soulfood omvat gumbo en jerk chicken.

Beste wijk voor strandvoedsel

Het zeer (maar dan ook zeer) kleurrijke Maranui Café serveert misschien wel de beste koffie van de streek, samen met lichte (waaronder veel veganistische) gerechten en milkshakes, direct aan het water. Vliegtuigfanaten halen hun hart op in de Spruce Goose, een restaurant in een heringericht luchthavengebouw, met uitzicht op de landingsbaan en Lyall Bay. En het traditionele Seaview Takeaways, een begrip aan de Lyall Bay, is gespecialiseerd in fish-and-chips.

Beste wijk voor doe-het-zelvers

Voor zeer verse groenten en fruit, vlees en zeevruchten is er maar één plek: de haven. De Harbourside Market, die al sinds 1920 bestaat, telt tientallen stalletjes (waar je alles kunt krijgen, van kruidenmixen tot bloemen) en eettentjes (van burrito’s tot barbecue.) De Underground Market is een podium voor bakkers, ontwerpers en kunstenaars; proef hier de warme churro’s of de roze suikerspin. En bezoek ook de naburige Wellington Sea Market, aan de Lambton Quay (er is ook nog een in de Cuba Street), voor vers gevangen vis.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

  • Dieren
  • Milieu
  • Geschiedenis en Cultuur
  • Wetenschap
  • Reizen
  • Fotografie
  • Ruimte
  • Video

Over ons

Abonnement

  • Abonneren
  • Schrijf je in
  • Shop
  • Disney+

Volg ons

  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.