Tien spectaculaire fenomenen aan de nachthemel in 2021

Het komend jaar zullen er weer heel wat kosmische wonderen aan het firmament te bewonderen zijn, van fraaie planetaire ontmoetingen en meteorenvuurwerk tot een combinatie van ‘bloedmaan’ en ‘supermaan’.
1:21

Eerste vlucht van Starship van SpaceX naar grote hoogte

10 december 2020 - Bekijk de lancering van het prototype Starship SN8 van SpaceX vanaf Boca Chica Beach in Zuid-Texas op 9 december. De 50 meter lange raket ontplofte bij de landing, maar genereerde genoeg data om een groot succes te kunnen worden genoemd.

Lancering SpaceX markeert start van commercieel ruimteveer

Nu de missie ‘Crew-1’ op weg is naar het ISS, kan de VS na negen jaar weer astronauten op reguliere vluchten naar het ruimtestation brengen.

Mysterieus radiosignaal voor het eerst in Melkweg opgepikt

Volgens drie nieuwe onderzoeken is de flits afkomstig van een bijzondere ‘magnetische ster’. Hiermee is een groot astronomisch raadsel opgelost.

Maan 101

Waar is de maan van gemaakt en hoe ontstond hij? Kom meer te weten over de heftige oorsprong van de maan, over de schijngestalten die de vroegste kalenders bepaalden en over de eerste verkenningstocht naar de enige natuurlijke satelliet van de aarde, een halve eeuw geleden.

Hoeveel buitenaardse beschavingen kan de Melkweg bevatten?

In ons sterrenstelsel is er geen gebrek aan ‘onroerend goed’: rond ongeveer de helft van alle sterren ter grootte van de zon draaien aardachtige planeten die potentieel levensvatbaar zijn, blijkt uit een nieuwe analyse.

NASA-sonde stelt bodemmonster van asteroïde veilig na onverwachts lek

Het ruimtevaartuig OSIRIS-REx heeft zóveel gruis van de asteroïde Bennu opgepikt dat het afsluitmechanisme van het opvangfilter op een kier bleef staan. Maar de bodemmonsters zijn nu veilig en wel opgeslagen.

Phases of the moon, explained

Kom meer te weten over de maancyclus, zijn fasen of schijngestalten en de herkomst van de vele aanduidingen voor volle maan.

Maanoppervlak bevat waarschijnlijk veel meer water dan werd gedacht

Met twee nieuwe onderzoeken is geprobeerd het raadsel van de watercyclus op de maan op te lossen – en wordt vooruitgekeken naar een belangrijke hulpbron voor toekomstige astronauten.

‘Teken van buitenaards leven’ op Venus berust mogelijk op fout

De waarneming van fosfinegas in de wolken van Venus – een potentieel teken van leven – kan het gevolg zijn geweest van een fout in de bewerking van de gegevens, zo blijkt uit nieuwe analyses.