Een nieuw seizoen van Mars
Mars

Een nieuw seizoen van Mars

Hoe kunnen we overleven op de rode planeet?
Nieuwe ESA-missie naar Mars is grote stap voor de wetenschap

Nieuwe ESA-missie naar Mars is grote stap voor de wetenschap

Als alles volgens plan verloopt, zal een ruimtewagen van ESA in de lente van 2021 op Mars gaan zoeken naar tekenen van leven.

Mars Seizoen 2

Mars

Deze arts deed onderzoek ter voorbereiding op het koloniseren van Mars

Expeditiedokter Floris van den Berg zat 14 maanden alleen op Antarctica ter voorbereiding op onze missie naar Mars. Hij deelt zijn inzichten. 
Mars

Vinden we leven op Mars?

Planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet deelt zijn inzichten rondom de planeet Mars.
Mars

'Koloniseren van Mars is grootste wat deze generatie gaat meemaken'

In het kader van het tweede seizoen van de serie Mars interviewen we een aantal experts over hun mening rondom Mars.

Reuzenster gedraagt zich vreemd – en verrast astronomen

De rode superreus Betelgeuze straalt minder licht uit dan in vele jaren het geval is geweest – volgens sommige experts een teken dat de ster op het punt staat te exploderen. Dit is wat we tot nu toe weten.

Bijzondere vulkanische bult op de maan gevonden

Onderzoekers die op het maanoppervlak op zoek waren naar sporen van inslagen in het verleden, vonden een bonus die volgens geologen “zeer verbazingwekkend” is.

Wat was de Kerstster?

Één symbool zien we met kerst overal terug – als lampion, op cupcakes en in de top van de boom: de Kerstster. Maar wat was de Kerstster eigenlijk?

Nieuw soort buitenaards ‘mineraal’ gemaakt op aarde

Dankzij de ontdekking kunnen onderzoekers meer te weten komen over wat er te vinden is op het vreemde oppervlak van Titan, een maan van Saturnus.

De zon wordt steeds vreemder, ontdekt Solar Probe

De eerste metingen van de langs de zon scherende Parker Solar Probe hebben onverwachte waarnemingen en nieuwe inzichten in de grote mysteries van onze ster opgeleverd.

Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019

Exploderende sterren, een gigantisch zwart gat en talloze planeten zijn te zien op onze selectie van de prachtigste kosmische plaatjes van dit jaar.
Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019
Exploderende sterren, een gigantisch zwart gat en talloze planeten zijn te zien op onze selectie van de prachtigste kosmische plaatjes van dit jaar.

Voyager 2: interstellaire ruimte nog vreemder dan gedacht

Het ruimtevaartuig is de tweede sonde van de NASA die de grens tussen ons zonnestelsel en de rest van de Melkweg is gepasseerd.
India: ode aan een kleurrijk land
Ontdek het land van bijzondere contrasten in prachtige beelden.

Dit zijn de beste plekken om sterren te kijken

Bewonder de sterrenhemel zoals je dat alleen in de natuur kunt doen, op deze 8 donkere bestemmingen.

Eerste vrouwelijke ruimtewandeling voedt discussie ruimtepakdesign

De eerste vrouwelijke ruimtewandeling herinnert ons eraan dat de ruimtepakken van de toekomst voor meer lichaamstypes geschikt moeten zijn dan oorspronkelijk werd voorzien.

Uranus 101

Uranus is een bijzondere planeet. Ontdek waarom daar de laagste temperaturen in ons zonnestelsel heersen, hoe het komt dat de as van de planeet in zo'n unieke hoek staat en wat het verhaal is achter de naam van de planeet.

Ontdekking van 20 nieuwe manen geeft Saturnus recordstatus

Met de ontdekking van de manen heeft Saturnus zijn concurrent Jupiter van de troon gestoten.

Hoe een interstellaire planeet steeds beter in beeld komt

De eerste observaties van het pas ontdekte hemellichaam bieden astronomen een fascinerend inkijkje in zeldzaam materiaal uit een ander zonnestelsel.
2:56

Zwarte gaten 101

In het centrum van ons zonnestelsel kolkt een enorm zwart gat. Leer meer over de soorten zwarte gaten, hoe ze ontstaan, en hoe wetenschappers deze onzichtbare, bijzondere objecten in ons heelal ontdekten.

Mysterieuze magnetische pulsen ontdekt op Mars

De nachtelijke verschijnselen horen bij de eerste ontdekkingen die werden gedaan met de Marslander InSight. Er werden ook aanwijzingen gevonden dat zich ver onder de oppervlakte van de rode planeet mogelijk een reservoir van vloeibaar water bevindt.
4:45

Zon 101

De zon zorgt ervoor dat de planeten in hun baan blijven. Wat zou er gebeuren als de zon volledig verdween? Ontdek meer over het middelpunt van ons zonnestelsel en waarom het zo cruciaal is voor het leven zoals wij dat kennen.
3:16

Mercurius 101

De planeet Mercurius is naar de boodschapper van de Romeinse goden vernoemd vanwege zijn snelle draai om de zon. Ontdek waarom de planeet zo snel beweegt, of deze inderdaad de warmste planeet van het zonnestelsel is en waarom de kleinste planeet van het zonnestelsel langzaam krimpt.