Lancering SpaceX markeert start van commercieel ruimteveer

Nu de missie ‘Crew-1’ op weg is naar het ISS, kan de VS na negen jaar weer astronauten op reguliere vluchten naar het ruimtestation brengen.

Mysterieus radiosignaal voor het eerst in Melkweg opgepikt

Volgens drie nieuwe onderzoeken is de flits afkomstig van een bijzondere ‘magnetische ster’. Hiermee is een groot astronomisch raadsel opgelost.
2:50

Maan 101

Waar is de maan van gemaakt en hoe ontstond hij? Kom meer te weten over de heftige oorsprong van de maan, over de schijngestalten die de vroegste kalenders bepaalden en over de eerste verkenningstocht naar de enige natuurlijke satelliet van de aarde, een halve eeuw geleden.

Hoeveel buitenaardse beschavingen kan de Melkweg bevatten?

In ons sterrenstelsel is er geen gebrek aan ‘onroerend goed’: rond ongeveer de helft van alle sterren ter grootte van de zon draaien aardachtige planeten die potentieel levensvatbaar zijn, blijkt uit een nieuwe analyse.

NASA-sonde stelt bodemmonster van asteroïde veilig na onverwachts lek

Het ruimtevaartuig OSIRIS-REx heeft zóveel gruis van de asteroïde Bennu opgepikt dat het afsluitmechanisme van het opvangfilter op een kier bleef staan. Maar de bodemmonsters zijn nu veilig en wel opgeslagen.

Phases of the moon, explained

Kom meer te weten over de maancyclus, zijn fasen of schijngestalten en de herkomst van de vele aanduidingen voor volle maan.

Maanoppervlak bevat waarschijnlijk veel meer water dan werd gedacht

Met twee nieuwe onderzoeken is geprobeerd het raadsel van de watercyclus op de maan op te lossen – en wordt vooruitgekeken naar een belangrijke hulpbron voor toekomstige astronauten.

‘Teken van buitenaards leven’ op Venus berust mogelijk op fout

De waarneming van fosfinegas in de wolken van Venus – een potentieel teken van leven – kan het gevolg zijn geweest van een fout in de bewerking van de gegevens, zo blijkt uit nieuwe analyses.

Gewaagde missie: heeft NASA genoeg materiaal van asteroïde Bennu vergaard?

De historische poging om bodemmonsters van de asteroïde te nemen zou inzicht kunnen verschaffen in het ontstaan van het zonnestelsel – en het leven zelf.

Oeroude asteroïde Bennu bevat ingrediënten voor leven

De komende weken zal NASA-sonde OSIRIS-REx bodemmonsters nemen van het oppervlak van de asteroïde, maar de eerste observaties zorgen nu al voor grote opwinding onder experts.

Dit was ‘The Right Stuff’: een korte geschiedenis van Project Mercury in 7 voorwerpen

Deze museumstukken stonden aan het begin van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma – van de straaljager die als eerste de geluidsbarrière doorbrak tot dé ‘astronautenauto’.

Onder de gletsjers van Mars kunnen veelbelovende meren liggen

De heldere reflecties op radarbeelden van de zuidpool van de rode planeet wijzen mogelijk op ondergrondse meren of reservoirs met zout slib. Daar zou leven in kunnen voorkomen.

Mogelijk teken van leven op Venus lokt verhit debat uit

“Er is iets raars aan de gang” in de wolken van onze buurplaneet, maar sommige experts hebben zo hun twijfels over de kwaliteit van de metingen.

Donkere materie vervormt clusters méér dan werd verwacht

Volgens de gangbare theorie over de structuur van het universum zouden observaties van de grootste clusters van sterrenstelsels niet zo sterk vervormd moeten zijn.

Astronomen zien grootste en vreemdste fusie van zwarte gaten ooit

De kosmische botsing leidde tot een type zwart gat dat nog niet eerder is waargenomen – en dat is niet eens het vreemdste aan de observatie.

Dit zijn mogelijk de laatste explosies voordat het heelal donker wordt

Als nieuwe berekeningen over de restanten van sterren als de zon kloppen, dan eindigt alles met een serie knallen en dan een zacht geruis.