Trailer Cosmos: Possible Worlds

Waar zal de mensheid zijn aan het eind van deze eeuw? Ga mee op reis door het heelal en ontdek wat er mogelijk is in Cosmos: Possible Worlds. Vanaf 9 maart elke maandag om 21:00 op National Geographic.

Hoe de wetenschap ons de weg kan wijzen naar de toekomst

De mensheid inspireren tot handelen is misschien wel de meest ambitieuze wetenschappelijke missie ooit, schrijft een van de makers van de tv-serie Cosmos.

Na vreemde verduistering zal Betelgeuze toch niet exploderen

Nadat de lichtkracht van de rode superreus in het sterrenbeeld Orion op onverklaarbare wijze was afgenomen, begint Betelgeuze na weken van speculaties weer op aloude sterkte te schijnen, wat erop duidt dat de ster voorlopig niet ‘supernova zal gaan’.  

Mars is aan het zoemen, en wetenschappers weten niet waarom

De nieuwste robot-geoloog van de NASA vangt op de Rode Planeet een vreemde trilling op.

Betelgeuze: een stervende superster

Als Betelgeuze sterft, zal hij niet als een nachtkaars uitgaan, maar met een geweldige explosie: een supernova.

James Cook op zoek naar de Venusovergang

250 jaar geleden trok een delegatie wetenschappers naar Tahiti om een zeldzaam astrono- misch verschijnsel te observeren en zo de afstand tussen de aarde en de zon te bepalen.

Waarneming van tientallen ‘ongewenste sterren’

Met een flinke snelheid bewogen ze over de hemelboog, keurig in één lijn. Wat kon dit zijn? Een ufo? Meteorieten?

Reuzenster gedraagt zich vreemd – en verrast astronomen

De rode superreus Betelgeuze straalt minder licht uit dan in vele jaren het geval is geweest – volgens sommige experts een teken dat de ster op het punt staat te exploderen. Dit is wat we tot nu toe weten.

Bijzondere vulkanische bult op de maan gevonden

Onderzoekers die op het maanoppervlak op zoek waren naar sporen van inslagen in het verleden, vonden een bonus die volgens geologen “zeer verbazingwekkend” is.

Wat was de Kerstster?

Één symbool zien we met kerst overal terug – als lampion, op cupcakes en in de top van de boom: de Kerstster. Maar wat was de Kerstster eigenlijk?

Nieuw soort buitenaards ‘mineraal’ gemaakt op aarde

Dankzij de ontdekking kunnen onderzoekers meer te weten komen over wat er te vinden is op het vreemde oppervlak van Titan, een maan van Saturnus.

De zon wordt steeds vreemder, ontdekt Solar Probe

De eerste metingen van de langs de zon scherende Parker Solar Probe hebben onverwachte waarnemingen en nieuwe inzichten in de grote mysteries van onze ster opgeleverd.

Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019

Exploderende sterren, een gigantisch zwart gat en talloze planeten zijn te zien op onze selectie van de prachtigste kosmische plaatjes van dit jaar.
Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019
Exploderende sterren, een gigantisch zwart gat en talloze planeten zijn te zien op onze selectie van de prachtigste kosmische plaatjes van dit jaar.

Voyager 2: interstellaire ruimte nog vreemder dan gedacht

Het ruimtevaartuig is de tweede sonde van de NASA die de grens tussen ons zonnestelsel en de rest van de Melkweg is gepasseerd.

Dit zijn de beste plekken om sterren te kijken

Bewonder de sterrenhemel zoals je dat alleen in de natuur kunt doen, op deze 8 donkere bestemmingen.

Eerste vrouwelijke ruimtewandeling voedt discussie ruimtepakdesign

De eerste vrouwelijke ruimtewandeling herinnert ons eraan dat de ruimtepakken van de toekomst voor meer lichaamstypes geschikt moeten zijn dan oorspronkelijk werd voorzien.