Iedereen de ruimte in voor een onbelemmerd uitzicht?

Het lijkt een mooi idee: iedereen de ruimte in om van de aarde, maan en sterren te genieten. Maar dat heeft zijn prijs – en niet alleen in geld.

Exoplaneten: meer planeten dan sterren in de Melkweg

Dertig jaar geleden werd er nog stevig gediscussieerd over de vraag of er planeten bestaan die rond andere sterren draaien. Vandaag de dag hebben we op die vraag een antwoord. 

Een van de helderste kometen in tientallen jaren komt voorbij

Tot verrukking van astronomen en amateur-sterrenkijkers zal de komeet tot half augustus op het hele noordelijk halfrond aan de nachthemel te bewonderen zijn.

Bizarre nieuwe planeet is grootste rotsplaneet die ooit werd ontdekt

Het omvangrijke hemellichaam, mogelijk de kern van een mislukte gasreus, zet de kennis van astronomen over planeetvorming op losse schroeven.

Astronomen verbijsterd: mysterieus object opgeslokt door zwart gat

Het onbekende hemellichaam, dat door de meting van zwaartekrachtsgolven kon worden gelokaliseerd, stelt aloude opvattingen over de gewelddadige dood van reuzensterren ter discussie.

Robots zoeken op Mars naar sporen van leven

Mars lijkt de waarschijnlijkste kandidaat voor kolonisatie door de mens. Maar eerst moet er onderzoek worden gedaan. Door robots. 

In beeld: supernova

Vanaf 2002 legde ruimtetelescoop Hubble een opmerkelijke reeks foto’s vast waarin de hyperreus V838 Monocerotis plots opzwol en daarbij een omhulsel van omringende stofwolken opwarmde en oplichtte.

Bekijk de historische, eerste bemande vlucht van SpaceX

Bekijk de historische lancering waarmee SpaceX twee NASA-astronauten, Doug Hurley en Bob Behnken, naar het International Space Station vloog op 30 mei 2020. De missie was de eerste keer in bijna tien jaar dat een bemande ruimtevlucht vertrok vanaf een lanceringsplatform in de Verenigde Staten - en de eerste keer dat een private ruimtevaartonderneming met een eigen raket en ruimtevaartuig-ontwerp mensen in een baan rond de aarde bracht.

Verken Mars: de volgende grote stap voor de mensheid

Mars, onze buurplaneet, is met uitzondering van de aarde het meest bestudeerde object in het zonnestelsel. En daarvoor is een aantal goede redenen te noemen. 

In beeld: supernova's, de grote finale

Vanaf 2002 legde ruimtetelescoop Hubble een opmerkelijke reeks foto’s vast waarin de hyperreus V838 Monocerotis plots opzwol en daarbij een omhulsel van omringende stofwolken opwarmde en oplichtte. Wat gebeurde er precies?

Verken de manen van Jupiter

Er zijn ondergrondse oceanen op de manen, maar is er ook leven?

Bekijk foto’s van de historische SpaceX-missie

Twee ervaren NASA-astronauten hebben zich gevoegd bij de bemanning aan boord van het ISS. De vlucht van de ‘Crew Dragon’ is de eerste bemande ruimtemissie vanaf Amerikaanse bodem sinds 2011.

SpaceX-capsule aan ISS gekoppeld. Bekijk foto’s van de gehele missie.

Twee ervaren NASA-astronauten hebben zich gevoegd bij de bemanning aan boord van het ruimtelab in een baan om de aarde. De vlucht van de ‘Crew Dragon’ is de eerste bemande ruimtemissie vanaf Amerikaanse bodem sinds 2011.

In beeld: een wildreservaat waar raketten opstijgen

De Space Coast, een natuurreservaat in Florida, is de thuisbasis van de NASA – en van lamantijnen, zeeschildpadden en wezens die gloeien als de sterren.

SpaceX gaat geschiedenis schrijven met bemande ISS-missie. Zo kun je het volgen.

Op 27 mei zal de countdown beginnen voor Demo-2 vanaf het Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida, met aan boord de NASA-astronauten Doug Hurley en Bob Behnken.

Sterren kijken op gepaste afstand

In een tijd dat iedereen gedwongen thuis zit, maakt Lucas Ellerbroek van de nood een deugd. Juist nu is de tijd om naar sterren te kijken. 

Dichtstbijzijnde zwarte gat ontdekt ‘recht onder onze neus’

Het enorme kosmische object zit verscholen in een sterrenstelsel dat met het blote oog kan worden waargenomen.

11x Mysteries van het heelal onthuld door Hubble

Ver buiten zijn verwachte levensduur verzamelt deze telescoop data waarmee belangrijke vragen over de ruimte worden beantwoord - en het levert schitterende beelden op.

Na 30 jaar onthult Hubble nog steeds mysteries van het heelal

Ver buiten zijn verwachte levensduur verzamelt deze telescoop data waarmee belangrijke vragen over de ruimte worden beantwoord - en het levert schitterende beelden op.