De totale zonsverduistering die op 21 augustus zal plaatsvinden, beheerst momenteel de astronomische krantenkoppen, maar de komende weken zullen ook andere spektakels de nachthemel doen schitteren – van een maansverduistering tot een sprankelende meteorenzwerm.

Dus stof die verrekijker af en zet deze gebeurtenissen in je agenda!

Gedeeltelijke maansverduistering – 7 augustus

Met een beetje geluk kunnen nachtkijkers op deze avond de maan door het noordelijk deel van de donkere bijschaduw van de aarde zien schuiven, waarna een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvindt. Het hele gebeuren zal ongeveer twee uur in beslag nemen, van 17:49 tot 22.53 uur Nederlandse tijd. Op het hoogtepunt van de verduistering – rond 20:21 uur Nederlandse tijd – zal ongeveer een kwart van de maanschijf verduisterd zijn.

Terwijl kijkers in een groot gebied van Europa en Afrika een deel van de show na zonsondergang te zien krijgen, wanneer de maan in het oosten opkomt, is het spektakel het best waar te nemen in India en westelijk China, waar het hoogtepunt van de eclips laat ‘s nachts plaatsvindt. In Oost-Azië, Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland zal de verduistering in de vroege ochtend van 8 augustus zijn te zien.

Perseïden-meteorenzwerm – 13 augustus

De beroemde meteorenzwerm van augustus bereikt in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus om 02.00 uur Nederlandse tijd zijn officiële hoogtepunt, dus voor Noord-Europeanen zal de beste tijd om ze te bekijken op de late maandag- en dinsdagnacht vallen. Op beide dagen zullen de ‘vallende sterren’ eerder op de avond moeten concurreren met het schijnsel van een bijna-volle maan, dus de show is waarschijnlijk het best te zien in de uren vóór zonsopkomst.

Het goede nieuws is dat de Perseïden ondanks het schijnsel van de maan vaak talloze felle lichtbollen produceren, die overal te zien zijn. Wie de maan de rug toekeert en zich op een plek ver van stadslichten bevindt, kan erop rekenen elke paar minuten tenminste één vallende ster te zien.

De maan en Aldebaran – 16 augustus

De maan zal op 16 augustus zeer dicht langs de oranjekleurige ster Aldebaran trekken
De maan zal op 16 augustus zeer dicht langs de oranjekleurige ster Aldebaran trekken.
Illustraion by A.Fazekas, SkySafari

Kort voor het ochtendgloren is het helderste stervormige object aan de nachthemel de planeet Venus, die in het oosten opkomt. Op 16 augustus zal rechtsboven Venus de maansikkel zeer dicht bij de oranjekleurige ster Aldebaran staan.

Deze reuzenster, die het oog van de mythologische Taurus de Stier vormt, zal op minder dan drie booggraden van de maan staan. Maar die schijnbare nabijheid is slechts een optische illusie: terwijl de maan op ruim 386.000 kilometer van de aarde staat, bevindt Aldebaran zich op een afstand van 65 lichtjaar (615 biljoen kilometer) van de aarde.

Venus en de maan – 19 augustus

De op één na dichtst om de zon draaiende planeet Venus zal in de vroege ochtendhemel van 19 augustus door de afnemende maansikkel worden begeleid. Het kosmische duo biedt vlak boven de horizon de gelegenheid voor een prachtige foto.

Op 19 augustus zal Venus boven de maansikkel lijken te zweven
Op 19 augustus zal Venus boven de maansikkel lijken te zweven.
Illustraion by A.Fazekas, SkySafari

Totale zonsverduistering – 21 augustus

De meest veelbesproken astronomische gebeurtenis van het jaar zal op deze dag pal over de Verenigde Staten trekken, waarbij de maan de hele zonneschijf zal verduisteren. Een volledig afgedekte zon zal gemiddeld zo’n twee minuten lang te zien zijn vanaf een strook van ruim 112 kilometer breed die zich uitstrekt van Oregon tot South Carolina.

Kijkers ten noorden en zuiden van de strook zullen een gedeeltelijke zonsverduistering zien, waarbij slechts een stukje van de zon achter de maan schuift. Ook kijkers in Canada, Midden-Amerika en delen van Zuid-Amerika zullen een gedeeltelijke zonsverduistering kunnen volgen. Bekijk hier onze kaart met het pad van de eclips.

Uitgaande van statistieken over de gebruikelijke bewolking op 21 augustus, zullen mensen in het westen van de VS – van westelijk Oregon via Nebraska naar Tennessee – de beste kans op een heldere hemel hebben.

Lees meer over deze historische gebeurtenis in onze uitgebreide gids voor de totale zonsverduistering van 2017.

Jupiter en de maan – 25 augustus

Op deze dag komt de indrukwekkende wassende maansikkel in het zuidwesten op om zich kort na zonsondergang bij Jupiter te voegen – een spectaculaire combinatie die mooie foto’s moet opleveren. Wie met de verrekijker nog eens goed tuurt, zal een derde hemellichaam ontwaren: de blauwe ster Spica, die pal onder het kosmische duo zal opduiken.

Saturnus en de maan (deel II) – 30 augustus

De blauwe ster Spica zal op 25 augustus een kosmisch trio vormen met Jupiter en de maan
De blauwe ster Spica zal op 25 augustus een kosmisch trio vormen met Jupiter en de maan.
Illustraion by A.Fazekas, SkySafari

Voor de tweede maal deze maand zal de maan aan de zuidelijke nachthemel samen met Saturnus poseren. Zoek kort na zonsondergang naar het hemelse duo. En terwijl je de planeet Saturnus – op een afstand van 1,4 miljard kilometer van de aarde – bewondert, kun je misschien denken aan de NASA-sonde Cassini, die op het punt staat een dodelijke duik in de dichte atmosfeer van de reuzenplaneet te nemen, na ruim dertien jaar het Saturnus-systeem te hebben bestudeerd.

Veel kijkplezier!

Voor de tweede keer deze maand op 30 augustus zal Saturnus de maan vergezellen
Voor de tweede keer deze maand, op 30 augustus, zal Saturnus de maan vergezellen.
Illustraion by A.Fazekas, SkySafari

Andrew Fazekas, de ‘Night Sky Guy’, schreef het boek Star Trek: The Official Guide to Our Universe en is presentator van Mankind to Mars van NG Live! Volg hem op Twitter, Facebook en zijn website.