48 uur in Edinburgh

Van Schotse ruiten en Sean Connery tot ‘haggis’ en Harry Potter: een bezoek aan Edinburgh gaat gegarandeerd gepaard met een flinke dosis nationale trots.

Door Charlotte Bouman
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto door Corbis, HH

Dag 1

Ochtend: Een stukje geschiedenis 
Struin over de Greyfriars Kirkyard-begraafplaats in hartje Edinburgh, waar je als Harry Potter-kenner zeker wat namen op de grafstenen herkent. Geen toeval, want auteur J.K. Rowling putte heel wat inspiratie voor de wereldberoemde boekenreeks uit haar thuisstad. Naar verluidt schreef ze haar eerste Potter-boek zelfs in verschillende koffietentjes rondom de George IV Bridge. Zoals The Elephant House. Met honderden (misschien wel duizenden) krabbels van fanatieke Potter-fans op de muren, zijn alleen de toiletten een bezoek al waard. De koffie met uitzicht op Edinburgh Castle is een leuke bonus. 

In dezelfde straat wordt nog een bekende Edinburgh-bewoner geëerd: (Greyfriars) Bobby. Volgens de legende bleef deze hond zijn baas trouw door zijn graf veertien jaar lang dagelijks te bezoeken. Die loyaliteit werd beloond met een standbeeld, waar dagelijks een heleboel toeristen mee op de foto gaan. 

Foto door Deadline News, Rex, Shutterstock, HH

Om de hoek meer culturele erfenis in het National Museum of Scotland. Hier geen stoffige vitrinekasten vol geschiedenislessen, maar een overzichtelijke, heldere uitleg over nationale trots. Van de clans tot industriële uitvindingen en een opgezette versie van het eerste gekloonde schaap, sheep Dolly. En dat alles in een prachtig gebouw. Sla ook zeker de grote Animal World-ruimte niet over, waar opgezette dieren – van dino’s tot kamelen – hangend aan het plafond boven je balanceren. Het uitzicht over de stad vanaf het dak(terras) is ook een aanrader. Net als bijna elk museum in de stad is de toegang gratis.

Foto door Corbis, HH

Middag: The old town
Een bezoek aan Edinburgh is niet compleet zonder Edinburgh Castle van dichtbij te aanschouwen. Aangrenzend aan Castle Rock ligt de Royal Mile, de naam voor een aaneenschakeling van straten die leiden naar The Palace of Holyroodhouse. Maar straks meer daarover. 

Foto door Corbis, HH

Op de Royal Mile vind je veel, heel veel, toeristenwinkels. Vol whisky, Schotse ruiten in alle verschijningsvormen (van kilt tot knuffel), doedelzakken en veel breisels. Achter de winkels bevinden zich een typisch verschijnsel voor de stad: de zogenaamde closes. ‘Geheime’ tuinen/binnenplaatsjes. Maar als je een beetje oplet – je herkent ze aan de naambordjes boven de poortjes – liggen ze eigenlijk helemaal niet zo verstopt. De meeste pleintjes zijn openbaar toegankelijk en een oase van rust vergeleken de drukke straat slechts een paar meter verderop. 

Foto door Corbis, HH

Aan het einde van de Royal Mile staan twee gebouwen die niet meer van elkaar kunnen verschillen: het hypermoderne Parliament House en het statige Holyrood Palace, waar Queen Elizabeth verblijft wanneer ze Schotland aandoet. In haar afwezigheid zijn de statige kamers – waar menig wereldleider op bezoek is geweest – toegankelijk voor publiek. Het hoogtepunt is letterlijk en figuurlijk de overdadige kamer van Mary, Queen of Scots’. 

Wie tijd en conditie overheeft, kan zich even verderop aan een wandeling op Arthur’s Seat in het naastgelegen Holyrood Park wagen. Deze van oorsprong vulkanische heuvel (waar het legendarische kasteel Camelot van Koning Arthur zou hebben gestaan) geeft een imposant uitzicht over de stad. De glibberige paden, veelvoorkomende regenval en doorgaans harde wind, maken een beklimming echter wel uitdagend. 

Foto door Corbis, HH

Avond: Schotland op je bord 
Bijna geen menukaart in Schotland zonder de lokale favoriet, haggis. Bij Whiski Bar (119 High Street en bij het ‘zusje’ Whiski Rooms op 4-4 North Bank Street) combineer je de gevulde schapenmaag, die en stuk lekkerder smaakt dan het klinkt, met een andere Schotland-specialiteit: whisky. De meeste avonden krijg je er een live optreden – met Schotse tunes – bij cadeau. 

Dag 2

Ochtend: Sean Connery & Co
Je bent nauwelijks de Scottisch National Portrait Gallery binnen gelopen en hij kijkt je al streng aan: Sean Connery. Mister Bond is maar een van de vele geportretteerde Schotten die in dit (wederom gratis toegankelijke) museum centraal staat. Ze zijn er in alle soorten en maten: van modern standbeeld tot klassiek schilderij. Stop ook zeker voor een kop koffie of thee met een lekker taartje uit het niet te versmaden gebaksaanbod. Het restaurant is dan ook zeker een aanrader voor afternoon tea. 

Foto door Corbis, HH

Middag: Festival city
De bijnaam van Edinburgh is Festival City. Bijna elke maand staat de stad in het teken van een groots evenement. Van het beroemde Fringe-theaterfestival in augustus tot een wetenschaps- of militairfestival. Of de grootse zes weken durende Kerstmarkt, inclusief een kerstbomen-doolhof. Vaak overlappen de festivals elkaar. Veel van de events spelen zich af rond de West Princess Street Gardens, hartje centrum, vlakbij de grote winkelstraat Princess Street. Hier spot je de grote winkelketens. Aan de andere kant van het park, rond de Old Town en Grassmarket, is het heerlijk struinen tussen de wat kleinere boetiekjes en koffiezaakjes. Hier vind je bijvoorbeeld het sympathieke winkeltje Context (42-44 Cockburn Street), vol retro souvenirs met zo nu en dan een Schots tintje. 

Foto door Jeff J Mitchell/Staf/Getty Images

Avond: Ondergrondse (spook)stad 
Elke plek in Edinburgh lijkt wel zijn eigen spook(verhaal) te hebben als je de enthousiaste bewoners mag geloven. Maar in de underground vaults rondom South Bridge spookt het misschien nog wel het meest. Deze (herontdekte) ondergrondse ruimtes zijn alleen met rondleidingen toegankelijk. In de tours geeft de dramatiek de historische verhalen over de voormalige duistere plek met oud-inwoners extra veel dimensie. En dan hebben we het nog niet eens over de spookverschijningen die er regelmatig worden waargenomen.

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Schotland
Het beste van Schotland
Schotland
Glasgow, stoerste stad van Schotland
Schotland
Mijn obsessie met Schotland
Schotland
Word Lord, Lady of Laird van Schots landgoed voor €33!
Schotland
Reizen naar Schotland: 5 praktische vragen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.