Schotland

Nieuwe treinroute maakt de afgelegen Schotse grens bereikbaar

Bezoek dichte bossen, valleien en middeleeuwse abdijen in het grensgebied van Schotland. Deze nieuwe treinroute brengt je erheen! donderdag, 9 november 2017

Door Lisanne Biekart

In Schotland is deze maand een nieuwe spoorlijn geopend. Na drie jaar werken is het vijftig kilometer lange spoor, met zeven nieuwe stations, in gebruik genomen. De route start in Edinburgh en brengt inwoners van de regio en toeristen in een uur naar naar het afgelegen Tweedbank, veertig kilometer van de Engelse grens. 

Het nieuwe spoor is bijzonder omdat dit het eerste binnenlandse spoor in Schotland is dat in de laatste vijftig jaar werd geopend. Al die tijd was dit het enige Schotse gebied zonder treinverbinding, maar dat is nu verleden tijd. De Schotten hopen dat dit nieuwe spoor de regio ontsluit en bijdraagt aan de economische ontwikkeling: er worden jaarlijks 650.000 passagiers verwacht. 

Het gebied tussen Edinburgh en Tweedbank is een landschap van dichte bossen en valleien waar riviertjes doorheen slingeren. Door de ligging tussen Engeland en Schotland hebben er vele oorlogen plaatsgevonden, wat een rijke geschiedenis heeft opgeleverd. Verspreid door de regio staan Romeinse ruïnen en middeleeuwse abdijen en, zo gaat de legende, het hart van de voormalige koning Robert I van Schotland zou er zijn begraven.   

Wil jij een keer meerijden met deze trein? Bekijk de route en dienstregeling

Lees meer