Andalusië: de hunebedden van Antequera

Net buiten het stadje Antequera liggen drie 5000 jaar oude dolmen, oftewel hunebedden. Reis mee langs de dolmenroute van Antequera, een van de zeven werelderfgoederen van Andalusië.

Door Redactie
Het Karstische landschap El Torcal.
Het Karstische landschap El Torcal.

De prehistorische grafkamers, in een bergachtig natuurgebied net buiten Antequera, behoren tot de grootste en meest complete megalithische bouwwerken van Europa. Boeren bouwden de hunebedden tijdens de neolithische periode: Menga en Viera waarschijnlijk tussen 3500 en 3000 v.Chr., El Romeral wat later, rond 2500 v. Chr.

De hunebedden van Antequera zijn pas recent toegevoegd aan de Unesco’s werelderfgoedlijst, samen met de berg La Peña de los Enamorados – de Rots der Geliefden – en het Karstische landschap El Torcal. Volg de dolmenroute langs de drie opmerkelijk goed bewaarde structuren, van ten minste 5000 jaar oud, gelegen aan de voet van de historische gebergtes.

Het beroemde hunebed van Menga

Het hunebed Menga is met name bekend vanwege zijn belangrijke geografische ligging op de zomerzonnewende. Op 21 juni – de langste dag van het jaar – schijnt de zon recht over de bergpiek van Peña de los Enamorados de entreegang in. Deze zeer nauwkeurige positionering zou mystieke betekenis hebben gehad voor prehistorische stammen die de dolmen duizenden jaren geleden bouwden. Menga is bijna 30 kilometer lang en daarmee het grootste hunebed van Europa. De grootste rechtopstaande steen weegt 180 ton. Ter vergelijking: de zwaarste steen van Stonehenge weegt ‘slechts’ 40 ton.

De dolmen van Viera.

De gang van Viera

Op slecht 70 meter naast Menga, ligt de dolmen van Viera: een tombe onder een grafheuvel, ontdekt in 1903 door de gebroeders Viera. Dit is een heel ander soort graf, dat voornamelijk bekendstaat om zijn lange gang. Beide megalithische graven zijn uit de bronstijd. Binnenin vind je twee secties: een lange gang, eveneens georiënteerd op het opkomen van de zon, en een vierkante kamer van ruim twee meter hoog en anderhalve meter breed.

De koepel van El Romeral.

De koepel van El Romeral

Een paar kilometer verderop ligt El Romeral, dat van alle constructies het minste op een hunebed lijkt omdat het bestaat uit kleinere, platte stenen. Het hunebed is een stuk later dan Menga en Viera gebouwd en kent een verfijndere constructie met oosterse invloeden. Een gang brengt je in een prachtige, ronde koepel. Deze achterkamer heeft een cirkel met een vals koepeldak die gelijkenissen vertoont met tempels van de Myceense beschaving, een belangrijke cultuur uit Griekenland.

Meer over Andalusië? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië
Spanje
Actief in Aragón: de outdoorregio van Spanje
Spanje
Vogels spotten in Castilië en León

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.