Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje

Golvende vlaktes in oker- en groentinten, olijfgaarden waar geen eind aan lijkt te komen, heuvels vol windmolens, steile bergketens, plateaus en weelderige bossen. Ontdek de natuur van Castilië-La Mancha!

Door Veerle Witte
Parque Natural del Nacimiento del Río Mundo.
Parque Natural del Nacimiento del Río Mundo.

Golvende vlaktes in oker- en groentinten, olijfgaarden waar geen eind aan lijkt te komen, heuvels vol windmolens, steile bergketens, plateaus en weelderige bossen. Ontdek de natuur van Castilië-La Mancha!

Ten zuiden van Madrid, in het hart van Spanje, ligt de regio Castilië-La Mancha: een gebied dat zijn naam dankt aan de Arabieren – al amanka betekent droge aarde. Toch is de regio die wereldwijd bekend raakte vanwege Cervantes’ roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha, allesbehalve alleen maar droog. Tussen de bergen van Toledo en de heuvels van Cuenca, liggen prachtige natuurgebieden verscholen. Dit is onze top 3 van bijzondere natuurparken in La Mancha!

1. Nationaal park Cabañeros

Volledig gelegen in de bergachtige formatie Montes de Toledo is het nationale park Cabañeros een van de belangrijkste beschermde gebieden op het Iberisch schiereiland. Ga op zoek naar bedreigde plantsoorten als de ruwe berk en venijnboom. Cabañeros wordt ook wel de Spaanse Serengeti genoemd. Herten, wilden zwijnen en zwarte ooievaars paraderen over de Afrikaanse ogende uitgestrekte vlaktes, terwijl Spaanse keizerarenden en monniksgieren vanuit de lucht een oogje in het zeil houden. Wandelaars hebben keus uit honderden routes en paden door het park. Maar je kan ook op safari in een 4x4-terreinwagen: tours duren ongeveer drie uur en vertrekken ’s ochtends vroeg en tegen zonsondergang. Hou een oogje open voor de bedreigde Iberische lynx, die ronddwaalt door de bossen van het natuurgebied.

Herten in nationaal park Cabañeros.

2. Nationaal park Tablas de Daimiel

Omringd door de droge, stoffige vlaktes van Castilië-La Mancha ligt het moerasgebied Tablas de Daimiel, het kleinste van de vijftien nationale parken in Spanje. Vogels als de purperreiger, de roerdomp, de krooneend, de slobeend, de graszanger, de boomvalk en de smient floreren in de wetlands. Ook flamingo’s worden hier regelmatig gespot. Het is daarmee niet alleen een beschermd vogelgebied, maar ook een ultieme bestemming voor vogelaars. Kies uit een van de drie wandelroutes. Een aaneenschakeling van houten bruggen neemt je mee door het drassige natuurgebied, langs uitkijkpunten en vogelhutten. Zo kan je de vele nesten en vogels van dichtbij observeren.

3. Natuurpark Lagunas de Ruidera

Watervallen kletteren zachtjes in turquoiseblauwe meren. Lagunas de Ruidera is een van de belangrijkste merengebieden van Spanje. De 15 heldere meren zijn met elkaar verbonden door watervallen: van noord naar zuid gaan ze in een trap omlaag, met een hoogteverschil van 128 meter tussen het hoogste en laagste meer. Gelegen in een droog, bijna woestijnachtig landschap, zijn de lagunas – die samen een gebied van 25 kilometer bestrijken – net een oase. Neem je picknickmand mee en plof neer langs het stromende water waar je luistert naar de fluitende vogels. Breng ook een bezoekje aan de grotten en restanten van het Rochafridakasteel in het natuurpark. Beide hebben een belangrijke rol hebben gespeeld in de wereldberoemde avonturen van Don Quixote: de hoofdpersonage in het boek van Cervantes, een van de belangrijkste romanschrijvers binnen de Spaanse literatuur.

Wil je zelf de natuur van Castilië-La Mancha ontdekken? Download hier een van de gratis reisgidsen >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië
Spanje
Actief in Aragón: de outdoorregio van Spanje
Spanje
Andalusië: de hunebedden van Antequera
Spanje
Vogels spotten in Castilië en León

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.