Spanje

De schoonheid van de Catalaanse natuur

Wist je dat ruim dertig procent van het Catalaanse grondgebied wordt beschermd om wilde dieren en natuurlijke ecosystemen te behouden? Met maar liefst 18 nationale parken is Catalonië een must-see voor natuurliefhebbers. Een top 7 aan nationale parken!

Door Redactie

1. Nationaal park Aigüestortes
De Catalaanse Pyreneeën vormen een opmerkelijke natuurstrook van 230 kilometer, met tien reservaten die zijn aangewezen voor speciale bescherming. Zo ook nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici met toppen tot wel 3000 meter hoogte en meer dan 200 bergmeren.

2. Het Montsecgebergte
De Montsec, een droge bergkam even ten zuiden van de Catalaanse Pyreneeën, kent waanzinnige wandelroutes. Dwars door het gebergte loopt de rivier La Noguera Ribagorçana, die hier en daar wordt afgeremd door grote stuwdammen. Wandel naar een van de vele stuwmeren, over oude kabelbruggen en langs kloven met afgronden tot wel honderd meter diep.

3. Vulkanische zone La Garrotxa
Op ongeveer een uurtje rijden vanaf de kust ligt La Garrotxa: een vulkanische zone op het Iberisch schiereiland met bijzonder mooie middeleeuwse dorpen. Lavabergen zijn hier veranderd in glooiende heuvels vol bossen, met 40 vulkanische kegels en meer dan 20 lavastromen. Ontdek het gebied aan de hand van 28 wandelroutes langs de uitgedoofde vulkanen.

4. Montserrat
Hoewel gelegen buiten de Pyreneeën, is de meest symbolische berg in Catalonië het massief van de Montserrat: een juweel van de geologie dat al van ver te zien is aan de horizon. Op 720 meter hoogte ligt het Klooster van Montserrat, een bekend bedevaartsoord. Vanaf hier wandel je verder naar een spectaculair uitkijkpunt op het de hoogste top van Montserrat, namelijk Sant Jeroni (1236 meter).

5. Zeereservaat Illes Medes
Catalonië bestaat uit een enorme verscheidenheid aan landschappen, vegetatie en fauna, met meer dan 580 kilometer aan kust die zich uitstrekt van de Costa Brava naar de Ebro-delta. Aan deze kust liggen natuurgebieden die van vitaal belang zijn voor de fauna van Zuid-Europa, zoals het zeereservaat Illes de Medes, waar je kunt duiken, snorkelen en kajakken.

6. De Ebrodelta
Het nationaal natuurpark Delta de L’Ebre, oftewel de Ebrodelta, bestaat uit 320 vierkante kilometer aan moeraslanden en rijstvelden waar de Ebrorivier doorheen stroomt. Ga te voet, per boot of wandelend vogels spotten – er zitten meer dan 300 soorten in het gebied. Ook kent het park mooie zandstranden langs de kust.

7. Natuurreservaat Aigüamolls de l’Empordà
Wilde eend, de bruine kiekendief, koereiger, ooievaars, waterhoentjes, de zomertaling en roerdomp. Het moerassige natuurreservaat Aigüamolls de l’Empordà, in het uiterste noordoostelijke puntje van Spanje, zit vol met vogels. Maar hou je verrekijker ook in de aanslag voor otters en bunzingen: de grootste zoogdieren die er leven.

Zelf naar Catalonië? Of meer weten over de 11 andere nationale parken? Laat je inspireren >

Lees meer