Extremadura: een van de laatste onaangetaste wildernissen van Europa

Binnen de driehoek gevormd door Madrid, Sevilla en Lissabon ligt Extremadura: een regio vol valleien, bergketens, vlakten en rivieren, beschouwd als één van de laatste ongerepte natuurparadijzen van Zuid-Europa.

Door Redactie
Foto door Extremadura Tourist Board

Slechts een miljoen inwoners in een gebied zo groot als Nederland, vol afwisselende landschappen: van dalen tot vlaktes. Spot een van de meer dan 50 beschermde diersoorten, wandel en fiets op wegen vol geschiedenis, zoals de Via de la Plata-route, ga vogels spotten, sterrenkijken of zwemmen in een van de 60 natuurlijke bronnen. Vier tips voor natuurliefhebbers!

Nationaal park Monfragüe

In het hart van Extremadura rijst een indrukwekkende kloof ineens op uit het landschap: hier leeft niet allen de grootste populatie monniksgieren ter wereld, het is ook een van de laatste toevluchtsoorden voor de Iberische lynx en de Spaanse keizerarend. Het Monfragüe, dat op Unesco’s werelderfgoedlijst staat, kent het grootste en best bewaarde mediterraanse bos ter wereld en staat bekend als ultieme sterrenkijkbestemming vanwege de uitzonderlijke nachtelijke hemels.

Nationaal park Monfragüe.
Foto door Extremadura Tourist Board

Internationaal natuurpark Tagus

Een andere stop op de route van meest bijzondere plekken in Extremadura is het Tagus International Natural Park, een biosfeerreservaat gedeeld door Portugal en Spanje. Naast ecologische betekenis, kent het gebied verrassend historische erfgoed, zoals een overvloed aan megalithische overblijfselen. Ook Romeinse, joodse en islamitische sporen zijn er terug te vinden. Neem de Brug van Alcántara: een Romeinse boogbrug gebouwd in het begin van de tweede eeuw die de oevers van de Taag met elkaar verbindt.

De Romeinse boogbrug van Alcántara in natuurpark Tagus.
Foto door Extremadura Tourist Board

Geopark Villuercas Ibores Jara

Met de oudste aardlagen, rotsen en gesteenten van Europa is het Geopark Villuercas Ibores Jara eigenlijk één groot openluchtmuseum. Vergaap je aan fossielen en overblijfselen uit een prehistorische beschaving van wel 7000 jaar geleden. Er zijn 40 Geosites te bezoeken binnen het park om bijzondere geologische, historische en culturele aspecten te ontdekken. Hoogtepunt is het klooster van Guadalupe, een stad met prachtig bewaarde bouwwerken, waar je de Amerikaanse en Spaanse geschiedenis leert begrijpen.

Villuercas Ibores Jara Geopark.
Foto door Extemadura Tourist Board

Natuurpark Cornalvo

Verder naar het zuiden, in de buurt van Mérida, ligt het natuurpark Cornalvo met mediterrane vegetatie en Romeinse fonteinen, bruggen en wegen. Wandel langs het stuwmeer of spot ooievaars en buizerds vanuit de vogelobservatietoren. Met een beetje geluk kom je tijdens een hike over de heuvels van het park een wilde kat tegen, een bijna uitgestorven diersoort die nog in Cornalvo leeft.

Meer over Extremadura? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië
Spanje
Actief in Aragón: de outdoorregio van Spanje
Spanje
Andalusië: de hunebedden van Antequera

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.