Fascinerende natuur in Spanje

Reis mee van diepe kliffen naar hoge bergtoppen, van tropische kust naar moerassen vol vogels, van maanlandschappen tot vruchtbare valleien. Ontdek de bevoorrechte natuur van Spanje!

Door Redactie
Een wandeling door het Montsecgebergte, langs de kloof Mont-rebei.
Een wandeling door het Montsecgebergte, langs de kloof Mont-rebei.
Foto door Alejandra Ribas

In het tweede land ter wereld met de meeste door de Unesco uitgeroepen biosfeerreservaten vind je van alles: meren, bergen, vulkanen, moerassen, bossen, rivieren, valleien, kliffen… De enorme verschillen in het Spaanse landschap blijven fascineren. In dit dossier, samengesteld in samenwerking met het Spaans Verkeersbureau, nemen we je mee door de bevoorrechte natuur in verschillende regio's. 

Teleférico de Fuente Dé.

In Noord-Spanje ga je op zoek naar beren en wolven in het bergachtige achterland van Asturië, de regio die zichzelf Spanjes best bewaarde geheim noemt. Of reis verder naar het naastgelegen Cantabrië, waar dit jaar Heilig Jaar gevierd wordt in het klooster van Santo Toribio de Liébana in Camaleño – midden in de natuur.

In het noordoosten van Spanje ga je op avontuur in Aragón: met zijn hoge bergen vol kloven, ravijnen en bossen dé outdoorregio van Spanje. Van skiën en paragliden tot wandelen over bergkammen en kanoën over rivieren: in Aragón is niks te gek. De natuurliefhebber zal zich thuisvoelen in Catalonië, met maar liefst dertig procent van het grondgebied beschermd is om wilde dieren en natuurlijke ecosystemen te behouden. Wij zetten bijzondere 7 natuurparken in de regio op een rij!

De grote trap in het natuurreservaat de lagunes van Villafáfila.
Foto door Carlos Sánchez, Náyade Nature

Dan de twee Castilië's, die Madrid als het ware omarmen. Hou in de grootste regio van Spanje, Castilië en León, je verrekijker in de aanslag: deze regio is een paradijs voor vogelliefhebbers. Castilië-La Mancha, in het hart van Spanje, is rijk aan oases temidden van heuvels vol windmolens, eindeloze olijfgaarden en steile bergketens.

In het westen ligt Extremadura, vol valleien, rivieren en bergketens, een van de laatste onaangetaste wildernissen van Europa. Helemaal aan de andere kant, in Valencia, gaan we op zoek naar orchideeën. Deze alom geliefde bloemen groeit hier in overvloed. 

Kitesurfen in Calblanque, Murcia.
Foto door Sergio González

Tot slot zijn we aangekomen in het zuiden van Spanje. Ontdek Murcia, ook wel de warme kust genoemd, met meer dan 3.000 zonuren per jaar en een kustlijn van ruim 250 kilometer. Reis verder naar de hunebedden van Antequera in Andalusië: een route langs 5000 jaar dolmen die recent op de werelderfgoedlijst van Unesco zijn geplaatst. 

Lees verder in het dossier >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië
Spanje
Actief in Aragón: de outdoorregio van Spanje
Spanje
Andalusië: de hunebedden van Antequera

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.