Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië

Recht naast een van de indrukwekkendste landschappen van Spanje, het nationale park Picos de Europa, viert het klooster van Santo Toribio de Liébana in Camaleño dit jaar feest. Heilig Jaar!

Door Redactie

Cantabrië, in het noorden van Spanje, is de enige regio in de christelijke wereld waar twee pelgrimsroutes doorheen lopen: de Camino del Norte (noordelijke pelgrimsroute), die onderdeel uitmaakt van de beroemde Camino de Santiago, en de Camino Lebaniego die door de streek La Liébana loopt. Laatstgenoemde is dit jaar extra interessant voor wandelaars vanwege de viering van Liébana's Heilig Jaar – een van de belangrijkste evenementen van de regio.

Centraal punt zal het klooster van Santo Toribio de Liébana zijn, in Camaleño, dat samen met Rome, Jeruzalem en Santiago de Compostela tot een van de slechts vier christelijke bedevaartsoorden in de wereld behoort. Hier wordt het grootst bekende stuk van het heilige kruis waar Jezus aan stierf bewaard en vereerd, een overblijfsel dat al sinds de achtste eeuw aanwezig is in het Cantabrische klooster.

Een van de beste manieren om het klooster te bereiken is middels de eerdergenoemde eigen pelgrimsroute van Cantabrië: de Camino Lebaniego, die sinds 2015 op Unesco’s werelderfgoed staat.

Wandelaars kunnen hun toevlucht ook zoeken in het naastgelegen nationaal park Picos de Europa, wat pieken van Europa betekent, een hooggebergte met een mooi grillig karstlandschap. Het park is een van de laatste toevluchtsoorden voor bedreigde diersoorten als de bruine beer en korhoenders. Ook gemzen en reeën komen er veelvuldig voor.

Teleférico de Fuente Dé.

De beste manier om de tot wel 2600 meter hoge pieken te bewonderen is door de 753 meter hoge kabelbaan Fuente Dé te pakken – de derde hoogste kabelbaan ter wereld zonder tussenliggende steunpilaren. Binnen enkele minuten kijk je uit over de adembenemende Liébanavallei. Vanaf de mirador heb je uitzicht op de Aliva-bergpassen, een ruw graslandgebied midden in Picos de Europa op 1500 meter hoogte. Dit is enkel te zien door de kabelbaan te nemen of via een steile bergweg van acht kilometer lang vanuit het dorpje Espinama, die alleen te voet of in een terreinwagen te trotseren is, dichtbij Fuente Dé.

Meer over de regio Cantabrië? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Actief in Aragón: de outdoorregio van Spanje
Spanje
Andalusië: de hunebedden van Antequera
Spanje
Vogels spotten in Castilië en León

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.