Murcia: de warme kust van Spanje

Lange stranden, schilderachtige baaitjes en kuuroorden. Met meer dan 3.000 zonuren per jaar en een kustlijn van ruim 250 kilometer kom je in Murcia – in het zuidoosten van Spanje – om te genieten aan de zogenaamde Costa Cálida, ofwel de warme kust.

Door Redactie
Kitesurfen in Calblanque, Murcia.
Kitesurfen in Calblanque, Murcia.
Foto door Sergio González

Van stedentrips en openlucht kuuroorden tot duikreservaten en vissersplaatsjes aan de Costa Cálida, de oostelijke kust van Spanje met zijn vele zandstranden. Dit is er te doen in de Spaanse regio Murcia, in het bevoorrechte Middellandse Zeegebied. Zes tips langs de warme kust van Spanje.

1. Zoutwaterlagune Mar Menor

Een van de grootste trekpleisters van Murcia is Mar Menor, een kleine binnenzee met laag water en vijf eilandjes. De beschutte kustlijn is ideaal voor watersporten als kitesurfen, kanoën en zeilen. Vanwege het hoge zoutgehalte en de geneeskrachtige modderbaden ook wel een natuurlijk kuuroord genoemd.

Zonsondergang bij Mar Menor
Foto door Joaquín Zamora

2. Havenstad Cartagena

De strategische ligging van havenstad Cartagena heeft ervoor gezorgd dat door de eeuwen heen verschillende culturen hun stempel hebben gedrukt op het cultureel erfgoed in de stad. De maritieme enclave was al bekend bij de Carthagers en de Romeinen en dat zie je terug in het historische centrum.

3. Duikreservaat Islas Hormigas

Het beschermde zeereservaat Islas Hormigas, rond een eilandengroep bij het vissersdorp Cabo de Palos, staat bekend als een van de beste duikbestemmingen langs de Middellandse Zee. Duik door historische wrakken en ontdek verbazingwekkende onderwaterlandschappen.

Duiken langs een scheepswrak aan de Costa Cálida.
Foto door Sergio Burgos

4. Hoofdstad Murcia

Het symbool van Murcia, de hoofdstad van de gelijknamige regio, is de veertiende-eeuwse kathedraal die overal bovenuit torent. De stad met Arabische wortels ligt aan de Segurarivier, omsloten door een bergketen. Binnen veertig minuten lig je op een van de zandstranden aan de Costa Cálida.

5. Mazarrón

In het hart van de Costa Cálida ligt het havenplaatsje Mazarrón, met een rijk cultureel erfgoed, aan een baai met dezelfde naam. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden, 35 kilometer aan uitgestrekte stranden en 300 zondagen per jaar is het voormalige mijngebied met zijn een ideale zonbestemming. Binnen twintig minuten bereik je het beschermde natuurgebied Sierra Espuña, waar je heerlijk wandelt door de bergen.

Fietsen in Mazarrón.
Foto door Sergio González

6. Vissershaven Águilas

Aan havensteden geen gebrek in Murcia. Een andere parel om niet te missen is Águilas, een oude Romeinse vissershaven. In het centrum van de stad is de zeevaarttraditie overal in terug te zien. Bezoek de tuinen vol rubberplanten van Plaza de España, het 19e-eeuwse stadshuis en het kasteel van Sint Johannes van Águilas bovenaan de stad.

Meer over Murcia? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië
Spanje
Actief in Aragón: de outdoorregio van Spanje
Spanje
Andalusië: de hunebedden van Antequera

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.