Op berensafari in onontdekt Asturië

In het noorden van Spanje ligt een bergachtig achterland vol eiken- en berkenbossen, waar beren nog in het wild voorkomen. Dit is Asturië, Spanjes best bewaarde geheim!

Asturië kent een prachtig berggebied vol natuur en afgelegen dorpjes.
Asturië kent een prachtig berggebied vol natuur en afgelegen dorpjes.
Foto van David Prades/Shutterstock

Steenarenden, buizerds, gemzen, vale gieren en – in de dieper gelegen bergen – zelfs beren en wolven. In het groene prinsdom Asturië, een autonome Spaanse regio tussen het Cantabrisch Gebergte en de Cantabrische Zee, kan je uren dwalen, klimmen en mountainbiken zonder mensen tegen te komen.

De groene kust: Costa Verde

Vanwege de vele regen door de ligging nabij de Atlantische Oceaan is het warme gebied het hele jaar door groen. Naast de ruige zeekust, ook wel Costa Verde genoemd, kent Asturië een prachtig berggebied vol natuur en afgelegen dorpjes. Maar liefst zes natuurgebieden in de kleine regio zijn door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat, waaronder natuurpark Redes, Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias, Picos de Europa, Somiedo, Las Ubiñas-La Mesa en gebieden in Oscos-Eo.

Heb je altijd al beren in hun natuurlijke omgeving willen zien, dan ben je in Asturië aan het goede adres: het herbergt enkele van de natuurparken in Noord-Spanje waar de dieren nog in het wild voorkomen. Waar er in de jaren tachtig nog maar een stuk of tachtig beren in Asturië leefden, zijn dat er nu naar schatting zo’n 250, dankzij intensieve natuurbescherming.

Een bruine beer op de uitkijk in het bergachtige Asturië.
Foto van Antonio Vazquez

Op zoek naar beren

Een bekend leefgebied van de bruine beer is het beroemde nationale park Picos de Europa: een van de mooiste berggebieden van Zuid-Europa, waar je langs glasheldere beekjes en over hoge pieken wandelt. Ook in het biosfeerreservaat Muniellos, een natuurgebied in het binnenland van Asturië, dwalen wilde beren rond. Evenals otters, vossen en wilde katten. Hou hier je verrekijker in de aanslag voor zeldzame vogels, zoals het auerhoen en de zwarte specht.

De kans dat een beer zich zomaar laat zien is natuurlijk klein. Wie de diersoort met eigen ogen wil zien, zal een gids en veel geduld nodig hebben. In beschermd natuurgebied Somiedo, in het centrale deel van de Asturische bergen, boek je een berensafari. Ontdek alles wat er te weten valt over beren tijdens de tentoonstelling in een van de authentieke woningen van Pola de Somiedo, waarna je de bossen intrekt op zoek naar slaapplekken van de beren. Hoewel de kans om ze in het wild te zien relatief klein blijft, loop je in het voorjaar en de nazomer de grootste kans ze te zien – wanneer de vrouwtjes hun hol verlaten met de jongen, op zoek naar voedsel.

Oude Romeinse brug in Cangas de Onis.
Foto van Lukasz Janyst/Shutterstock

Meer natuur in Asturië

Is je zoektocht naar beren afgesloten? De natuur van Asturië kent nog veel meer geheimen. Kano onder oude bruggen door en langs grotten met eeuwenoude rotstekeningen op de Sellarivier, bezoek de bedevaartsgrot en helderblauwe gletsjermeren van Convadonga, wandel langs watervallen en steile kliffen op de Ruta de las Xanas, laat je natspuiten bij de blaasgaten van Bufones de Pria of bezoek een van de talloze verstopte stranden. 

Zelf op avontuur in Asturië? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Breng een duurzaam bezoek aan natuurpark Delta de l’Ebre
Spanje
Overnacht met smaak in de gastronomische hotels van Catalonië
Spanje
Te voet 1500km door Spanje met bevriende hond én kat
Spanje
Barcelona investeert 32 miljoen euro in nieuwe fietspaden
Spanje
Dit Spaanse gehucht wordt nieuw decor van Game of Thrones

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.