Spanje

Overnacht met smaak in de gastronomische hotels van Catalonië

Proef in de 45 gastronomische hotels, verspreid over de Spaanse regio Catalonië, de lekkerste lokale gerechten, bereid met verse streekproducten.

Door Catalan Tourist Board

Omgeving en gastronomie zijn in Catalonië altijd onafscheidelijk geweest. Deze verbintenis wordt perfect weergegeven in een zin van de gerenommeerde Catalaanse schrijver Josep Pla: “De keuken is het landschap dat in een pan is gestopt”. In dit landschap zijn de hoofdrollen weggelegd voor de zee en de bergen, die in de Catalaanse pannen samenkomen en vormgeven aan gerechten als kip met langoustines of inktvis met gehaktballetjes. Producten die elkaars tegenpolen lijken te zijn, zorgen samen voor unieke smaakexplosies. 

Deze plaatselijke keuken, die gebaseerd is op streekproducten, is de ziel geworden van de fornuizen van de Gastronomische Hotels: 45 etablissementen die over heel Catalonië verspreid liggen en proberen om het perfecte evenwicht te bereiken tussen gastronomie, landschap en de passie van de chef-koks.  

De Gastronomische Hotels hebben maximaal 60 kamers, zijn allemaal familiebedrijven en bieden gepersonaliseerde aandacht aan alle gasten. Rust en lekker eten zijn gegarandeerd in elk van deze hotels over het hele grondgebied. Behalve vijf- of driesterrenhotels zijn er ook gezellige pensions bij aangesloten, vlakbij het strand, omringd door de natuur van de Catalaanse Pyreneeën of in de buurt van Barcelona. Kortom, voor elk wat wils.

De chef-koks die aan het hoofd staan van de keuken bereiden gerechten van het seizoen, met verse streekproducten. De Catalaanse voorraadkamer is een uitstekende bondgenoot en maakt hen het werk gemakkelijker, vanwege de uitzonderlijke variatie aan producten. Gamba's uit Palamós, kalfsvlees uit de Pyreneeën of de witte boontjes uit Santa Pau, om er enkele te noemen, zijn echte lekkernijen.  

Zin om de smaak van de Catalaanse keuken te ontdekken? Dat kan onder andere in de volgende gastronomische hotels:

Can Boix de Peramola, Catalaanse Pyreneeën

De Serra d’Aubenç i Roc de Cogul is een natuurlijke muur waarmee hotel Can Boix de Permola is afgescheiden van de rest van de wereld. Er is een wijn- en cavakaart met meer dan 400 referenties.

Muntanya & Spa, Catalaanse Pyreneeën

Een waarschuwing: het terras met uitzicht van hotel Muntanya & Spa over de Pyreneeën is zeer verslavend. En voor de gastronomie geldt hetzelfde.

El Far, Costa Brava

Vanaf het terras van hotel-restaurant El Far heb je een bevoorrecht uitzicht op de Costa Brava. Geniet van gastronomie die voornamelijk bestaat uit rijst- en visgerechten met schaal- en schelpdieren afkomstig uit de visveiling van Palamós.

Hotel Restaurant Diego, Terres de l’Ebre

Bijzondere aandacht verdienen de vleesgerechten op de kaart van hotel-restaurant Diego, waarvan het vlees in de meeste gevallen afkomstig is uit de boerderij van Diego Arasa, de uitbater van het hotel zelf.

Hotel Restaurant Can Cuch, Costa Barcelona

In dit typische Catalaanse landhuis, dat dateert van voor de 10de eeuw, is de keuken overheerlijk en avant-garde, gebaseerd op de kwaliteit en uitmuntendheid van de grondstoffen.

Hotel Mas La Boella, Costa Daurada

De keuken in dit historische landhuis uit de 12de eeuw is een gastronomische must.

 

Hotel l’Algadir del Delta, Terres de l’Ebre

Op de kaart van hotel l'Algadir del Delta staan twaalf verschillende gerechten die bereid zijn met de beste streekgerechten uit de Terres de l’Ebre: arroz bomba a la marinera (“bomba”-rijst met zeevruchten), carnaroli-rijst met bouillon, rijst met Noorse kreeft, met varkensrib en pijlinktvisjes.

Hotel Gran Claustre, Costa Daurada

In de voormalige residentie van de Theresianermonniken uit de achttiende eeuw is een van de hotels met de meeste persoonlijkheid van de Costa Daurada ondergebracht: Gran Claustre.

Hotel Terradets, Catalaanse Pyreneeën

Gelegen in de buurt van het stuwmeer van Terradets, biedt het restaurant van Hotel Terradets een eigentijdse keuken gebaseerd op seizoensproducten, waarin de gastronomische streektradities bewaard zijn gebleven.

Hongerig naar meer? Volg Catalonië op Facebook >

Lees meer