Vogels spotten in Castilië en León

Verrekijker in de aanslag! Castilië en León is een paradijs voor vogelliefhebbers. Ga mee op zoek naar zandhoenders, havikarenden, zwarte ooievaars en Egyptische gieren.

Door Redactie
Arribes del Duero Natural Park (Zamora)
Arribes del Duero Natural Park (Zamora)
Foto door Carlos Sánchez, Náyade Nature

De grootste regio van Spanje, Castilië en León, gelegen in het noordwesten van het Iberisch schiereiland en begrensd door nationaal park Picos de Europa in het noorden en Sierra de Guadarrama in het zuiden, kent maar liefst 44 natuurparken. Wie een reis maakt door deze regio, doorkruist een legio aan ecosystemen, vól met vogels.

Landbouwgrond

Een van de hoogtepunten van het platteland zijn de steppediersoorten die je er kunt spotten, zoals de grote trap – een grote vogel die van oorsprong in steppegebieden broedt. In de dorre en boomloze Tierra de Campos-regio en omgeving leven meer dan 10.000 van deze vogels, evenals andere soorten, zoals de kleine trap, keizerlijke zandhoenders en grauwe kiekendief.

De grote trap in het natuurreservaat de lagunes van Villafáfila.

Het Cantabrisch Gebergte

In de bossen van het 300 kilometer lange Cantabrische Gebergte, dat zich uitstrekt van het oosten van Galicië tot het westen van de Pyreneeën en perfect is voor lange klim- en wandeltochten, leven niet alleen unieke diersoorten zoals het auerhoen, je loopt hier ook kans een bruine beer tegen het lijf te lopen.

Steppemeren

De steppemeren in Castilië en León spelen een vitale rol in de migratie van watervogels uit Noord-Europa. Vooral de meren Villafáfila en La Nava trekken een enorm aantal ganzen.

San Emiliano-vallei

Rivierravijnen

Belangrijke broedplaatsen voor veel vogelsoorten zijn de rivierravijnen van de regio. Natuurpark Arribes del Duero herbergt aanzienlijke aantallen zwarte ooievaars, vale gieren, Egyptische gieren, steen- en havikarenden. Andere rivierravijnen om je verrekijker in de aanslag te houden zijn Río Lobos, Hoces del Río Duratón en Hoces del Río Riaza.

Eikenbossen

De Iberische keizerarend, die enkel in Spanje en Portugal voorkomt, is voornamelijk in de eikenbossen en mediterrane graslanden van de bergketens te vinden, die beschutting bieden.

De hooglanden

De hooglanden kennen uitgestrekt rotsachtig, onbebouwd land bezaaid met struiken en bosjes. Hou je ogen open voor de Duponts leeuweriken die in het gebied rond de stad Soria kan worden waargenomen.

Een close-up van een grote trap in het natuurreservaat van de lagunes van Villafáfila.

Galerijbossen

De galerijbossen – bossen die een corridor vormen langs rivieren of drasland – langs de Douro en haar zijrivieren kennen een enorm aantal broedende vogelsoorten. Ga op zoek naar de kwak (een van de kleinere leden van de reigerfamilie), de purperreiger, de blauwe reiger en de bruine kiekendief.

Op zoek naar wolven

Ga je liever op zoek naar wilde wolven? In het noorden van Spanje en Portugal leven nog zo'n 3.000 Iberische wolven, een ondersoort van de Europese grijze wolf. Trek met een gids door de bergen van het Sierra de la Culebra, waar de grootste aantallen te vinden zijn.

Meer over de regio Castilië en Leon? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië
Spanje
Actief in Aragón: de outdoorregio van Spanje
Spanje
Andalusië: de hunebedden van Antequera

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.