Vulkanische tour over de Canarische Eilanden

Bizarre plantsoorten, vulkanen en lavastromen. De Canarische Eilanden, bestaande uit zeven grote en zes kleine vulkanische eilanden bij de zuidwestelijke kust van Marokko, kennen een natuur zo zeldzaam dat het wetenschappers van over de hele wereld trekt.

Een panoramische uitzicht over het Timanfaya National Park (ook wel de Montañas del Fuego – oftewel ...
Een panoramische uitzicht over het Timanfaya National Park (ook wel de Montañas del Fuego – oftewel vuurbergen – genoemd ) in Lanzarote.
Foto van Shutterstock

Miljoenen jaren aan vulkanische activiteit in deze hoek van de Atlantische Oceaan vormde geleidelijk de Canarische Eilanden. Deze oorsprong heeft hun landschappen bepaald en het leven van de dieren en plantensoorten die er wonen gemarkeerd. De kracht van de vulkanen hebben een afdruk achtergelaten op de hele archipel, maar is op bepaalde plekken meer zichtbaar. Verwonder je aan spectaculaire landschappen die vanuit de binnenkant van onze aarde zijn ontstaan. We maken een vulkanisch rondje over de Canarische Eilanden.

Nationaal park Timanfaya, Lanzarote

De bijnaam van dit beschermde natuurgebied, de vuurbergen, geeft een idee van wat de bezoeker hier tegenkomt. Versteende lavastromen, kegels en kraters, een plaats waar vegetatie vrijwel niet bestaat. Verwonder je aan een mysterieus landschap vol zwarte, rode, bruine en oranje vulkanische rotsen.

Vulkaan El Teide, Tenerife

Een van de meest buitengewone landschappen van de Canarische Eilanden wordt gevormd door de stratovulkaan Pico El Teide: de hoogste vulkaan van Europa. De 3718 meter hoge top, die je met een kabelbaan kunt bereiken, is de hoogste van Spanje. Kijk uit over het omringende nationale park, je voelt je op de top van de wereld.

Uitzicht op rotsformatie Roque Cinchado met El Teide op de achtergrond.
Foto van Shutterstock

Tejeda Caldera, Gran Canaria

Ook Gran Canaria bezit talloze sporen van vulkanische activiteit, zoals de Tejeda Caldera: een krater die waarschijnlijk in minder dan twee uur is ontstaan door de ontploffing van overgebleven magmakamers. Dit is een van de weinige plaatsen in de wereld waar magmatische dikes te zien zijn: een soort plakken verticaal staande gestolde magma.

Natuurpark Cumbre Vieja, La Palma

Op het zuidelijke deel van La Palma ligt de actieve vulkanengroep Cumbre Vieja: een keten met ongeveer 120 naastgelegen vulkanen die ontstaan zijn tijdens de meest recente uitbarstingen van de archipel, zoals de Teneguía in 1971. Bezoek op dit eiland ook de Canarische dennenbossen waar de groene vegetatie in sterk contrast staat met de donkere vulkanische aarde.

Een vulkaan tussen de begroeide lavavelden op het eiland El Hierro.
Foto van Rafal Gadomski/Shutterstock

Los Lajiales & El Julan, El Hierro

De landschappen van El Hierro, het kleinste Canarische eiland, worden eveneens gedomineerd door lava en vulkanen. Bezoek het desolate El Julan, een steile helling die afdaalt in de zee, of de versteende lavastromen van Los Lajiales op het zuidelijke puntje van het eiland, nabij het vissersdorpje La Restinga.

Islote de Lobos & Malpaís Grande, Fuerteventura

Om vulkanische restanten te zien op Fuerteventura ga je naar de laagvlaktes van Malpaís Grande of pak je de boot naar het onbewoonde eiland Islote de Lobos, dat bedekt is met duinen, zoutpannen en kleine vulkaankegels. Hike naar de kraterrand van de vulkaan La Caldera de Lobos, met 127 meter het hoogste punt van het eiland.

Zelf op reis naar de Canarische Eilanden? Kijk op Hallo Canarische Eilanden >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Spanje
Te voet 1500km door Spanje met bevriende hond én kat
Spanje
Barcelona investeert 32 miljoen euro in nieuwe fietspaden
Spanje
Dit Spaanse gehucht wordt nieuw decor van Game of Thrones
Spanje
De verleidelijke charme van San Sebastian
Spanje
Undercover in Spanje: gratis tapas!

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.