7x tips om plastic te besparen op het strand

We kennen het allemaal: even snel iets kant-en-klaars uit de supermarkt, of je drinken meenemen in een PET-flesje. Sven Fransen, organisator van de Belgische Clean Beach Cup, geeft tips om je plasticgebruik toch tot een minimum te beperken.

Door Jorinde Vroonhof
Gepubliceerd 20 mrt. 2019 10:33 CET
Foto door Karel Uyttendaele

Als manager van Surfclub Windekind heeft Sven Fransen als geen ander gezien hoe het plastic afval op het Belgische strand toenam. “Veel plastic komt van zee richting strand, de befaamde grensoverschrijdende plasticsoep. Maar zeker in de zomer vinden wij ook heel veel plastic zwerfvuil dat van het strand afkomstig is.” (Lees ook: Hoe deze surfclub stopte met plastic).

Tien jaar geleden al organiseerde hij de Eneco Clean Beach Cup, om ruchtbaarheid te geven aan het plastic probleem (De Eneco Clean Beach Cup wordt ook in 2020 weer georganiseerd, met National Geographic als trotse partner). “Ik ga daarbij nooit iemand met de vinger wijzen,” zegt Fransen. “Het is gewoon vandaag de dag zeer moeilijk om perfect te leven.” Maar als je dan toch een poging wilt wagen, heeft Sven Fransen voor jou de volgende tips:

1) Kies voor water uit de kraan

“Wij organiseren jaarlijks schoolsportdagen voor een duizendtal schoolkinderen. Honderden leerlingen betekent honderden flesjes die je moet wegwerpen. De vuilnisbakken puilen uit, de wind en de vogels doen de rest en voor je het weet liggen die flesjes op het strand of in de duinen. Dus dat soort zaken zijn volgens mij heel gemakkelijk mee te geven aan álle mensen. Wij briefen de leerkrachten bijvoorbeeld altijd om een afvalarm lunchpakket mee te geven en alleen herbruikbare drinkflessen mee te nemen.”

2) Probeer zoveel mogelijk onverpakt voedsel te kopen

“Tegenwoordig is het supermakkelijk om alles volledig klaargemaakt en netjes verpakt te kopen. Zelfs vooraf geschilde sinaasappelpartjes, en ga zo maar door. Probeer dat soort zaken zo veel mogelijk te mijden – zo veel mogelijk, want er zijn altijd momenten dat er weinig alternatieven zijn. Maar als het even kan, probeer dan in de supermarkt een alternatief te zoeken met minder verpakking zodat je in ieder geval niet nog meer bijdraagt aan het plasticprobleem.”

Sven Fransen, manager van surfclub Windekind en organisator van de Eneco Clean Beach Cup, in actie.

3) Eet mee met de seizoenen

“Waarom zijn komkommers in bepaalde maanden in plastic verpakt en in andere maanden niet? Dat is heel simpel uit te leggen: omdat die komkommers in plastic verpakkingen een verre reis moeten overleven en ze dan langer vers te houden zijn. En de komkommers die in niets verpakt zijn, die komen bij wijze van spreken van om de hoek. Dat geldt ook voor vis: eet mosselen tijdens het mosselseizoen en niet zomaar mosselen die van de andere kant van de wereld komen.”

4) Zeg nee tegen plastic tasjes

“Er worden nog altijd te veel plastic tasjes aangeboden. Heb je dan toch geen mogelijkheid om een herbruikbare tas mee te nemen en je moet toch een zakje halen, probeer het dan opnieuw te gebruiken zodat het niet na vijf minuten al roemloos eindigt. Het beste is om altijd een herbruikbare tas bij je te hebben, bijvoorbeeld in je auto of fietstas, waar je je boodschappen in kan doen. Als je op jaarbasis zou uitrekenen hoeveel zakjes je daarmee uitspaart, dan denk ik dat je toch wel een mooi verschil kan maken.”

5) Hergebruik en recycle plastic waar kan

“Als je dan toch plastic gebruikt, probeer het zo duurzaam mogelijk te hergebruiken zodat het niet meer onder de noemer ‘single-use plastic’ valt. Probeer het plastic via de recycle-kanalen terug te brengen zodat het door organisaties gerecycled kan worden. Recyclen is niet het magische toverwoord, maar het is wel een stuk beter dan het ergens te dumpen.”

6) Kijk na welke producten microplastics bevatten

“Kijk na welke cosmeticaproducten microplastics bevatten, zoals zonnebrandcrème. Dat vergt even wat onderzoek naar de wetenschappelijke benamingen op de verpakkingen. Daar staat waarschijnlijk niet op: ‘bevat microplastics’, maar een moeilijke Latijnse benaming zoals polypropyleenof polyethyleen, en allerlei vormen en varianten daarvan (bekijk de internationale lijst met naamgeving voor cosmetische ingrediënten).

7) Probeer producten op te gebruiken

“We leven natuurlijk in een wegwerpcultuur, en we vervangen bepaalde producten heel makkelijk door nieuwe producten. Dus probeer die producten iets langer te gebruiken. Denk ook eens na of er een mogelijkheid bestaat om iets tweedehands te kopen. Want in sommige gevallen betaal je veel minder en is het product nog goed.”

Op 22 maart 2020 wordt de Eneco Clean Beach Cup gehouden langs de Belgische kust en in Cadzand. Kijk hier naar de dichtstbijzijnde startlocatie en help mee het strand schoon te houden. www.enecocleanbeachcup.be/nl

LEES VERDER

Hoe deze surfclub stopte met plastic

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Stop met plastic
Hoe deze surfclub stopte met plastic
Stop met plastic
Het Plastic Plan van: Harm Edens
Stop met plastic
Het Plastic Plan van: Dorian van Rijsselberghe
Stop met plastic
Hoe dit bedrijf met een plastic plan de textielindustrie verandert
Stop met plastic
Hoe deze leerkracht met zijn plastic plan wereldwijd scholen inspireerde

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.