Kijk nu naar online natuurserie The Big Freeze

Verken de rand van het Canadese noordpoolgebied met National Geographic natuurfilmmaker Bertie Gregory, in deze exclusieve online serie.

Een kijkje in het verrassend sociale leven van manta's

Voor het eerst krijgen wetenschappers een beter kijkje in het sociale leven van rifmanta's. De eeuwenoude misvatting dat ze geen nauwe banden aangaan wordt ontkracht.

Kijk hoe een school kleine vissen licht kan geven in het donker door bacteriën

14 augustus 2019 - Toen marien bioloog en National Geographic Explorer David Gruber 's nachts aan het duiken was bij een koraalrif voor de Salomonseilanden, zag hij iets wat het dichtst bij "een Avatar-moment" kwam dat hij ooit had meegemaakt. Voor hem zwommen duizenden lantaarnvissen, ze maakten vormen en verlichtten het donkere water van de oceaan. Wat hij zag, is mogelijk de grootste school lichtgevende vissen die ooit op beeld is vastgelegd. Lantaarnvissen, die een helderblauwe gloed verspreiden tijdens het zwemmen, hebben hun bioluminescentie te danken aan bacteriën die zich in een orgaan onder hun oog bevinden. Het is een symbiotische relatie waardoor de bacteriën de extra zuurstof krijgen die ze nodig hebben en waarbij de vissen voordeel hebben van het licht uit het orgaan, dat ze aan en uit kunnen laten 'knipperen' met behulp van bepaalde huidplooien. Tijdens een recent onderzoek, waarover een publicatie verscheen in PLOS ONE, werd waargenomen dat deze soort lantaarnvissen het licht gebruiken om scholen te vormen en vijanden te ontlopen.

The Big Freeze afl. 4: IJsbeerjongen moeten snel opgroeien in het onvoorspelbare noordpoolgebied

In deze aflevering van 'The Big Freeze' zijn we getuige van een van de meest magische momenten in het noordpoolgebied: we vinden een vrouwelijke ijsbeer die voor het eerst uit haar winterhol komt met haar nog heel kleine jong.