Missie F-16: het verhaal van een vlieger

Hoe werd de strijd tegen ISIS gevochten vanuit Jordanië? En hoe ziet het werk van een F-16 gevechtspiloot eruit? Militair vlieger McFly, uit de nieuwe televisieserie ‘Missie F-16’, vertelt zijn verhaal.

Door Jorinde Vroonhof
Gepubliceerd 22 feb. 2019 10:55 CET

Vanuit Jordanië zette Nederland sinds 2014 zes F-16’s in en 150 militairen, waaronder gevechtspiloten, met als doel het terugdringen van ISIS in Irak en oost-Syrië. Een cameraploeg van National Geographic en het AD verkreeg een aantal maanden ongelimiteerde toegang tot de Nederlandse luchtmachtbasis. Het resultaat, de vierdelige televisieserie ‘Missie F16: onze strijd tegen terrorisme’, is vanaf 24 februari elke zondag te zien om 21:00 op National Geographic.

McFly, kan je kort uitleggen wat het belang was van de missie in Jordanië?

"Wij zijn in 2014 met de Koninklijke Luchtmacht naar Jordanië gegaan om te strijden tegen ISIS. Dat gebeurde in Irak, later ook voor een deel in Syrië. Dat deden we om het vuur te bestrijden waar de haard begint. Om ervoor te zorgen dat de dreiging van ISIS niet de Europese grenzen zou raken en niet naar Nederland zou komen."

Is het belangrijk dat Nederland ziet hoe jullie missie in Jordanië eruitzag?

"Ja, zeker. Wij zijn natuurlijk een orgaan van Nederland. Het is belangrijk dat mensen zien waar wij ons mee bezighouden en waarom wij dat doen. Wij stuiten vaak op onwetendheid bij Nederlanders. Als mensen niet zien dat wij de vijand daar kunnen verslaan, weten ze niet eens dat wij die vijand hebben gehad."

Hoe is het om de missie terug te zien op camera?

"Ik vind dat de beelden een goede indruk geven van hoe ik het heb ervaren op de luchtmachtbasis in Jordanië. Wat de cameraploeg in feite heeft gedaan, is kijken naar alles wat er was, en zorgen dat mensen daar echt een beeld bij kunnen krijgen. Zo hoorde ik de cameraploeg er ook over spreken toen ik werd geïnterviewd in Nederland: ‘O, dat ziet er toch eigenlijk heel anders uit dan ik verwacht had!’. Of juist: ‘O, dat had ik ook wel gedacht’.

En dan hebben we het alleen nog maar over het kamp waar wij zaten in Jordanië, en nog niet eens over Irak. Het is natuurlijk heel lastig echt goed in beeld te brengen hoe wij dat boven Irak hebben ervaren.

Verder vind ik vooral de gesprekken in de serie heel goed. Het klinkt misschien een beetje zwaar als ik zeg: ‘De waarheid komt boven tafel’. Maar er wordt in ieder geval gezegd waar het op staat."

Wat vind jij zelf het meest interessant aan jouw werk als F-16 gevechtspiloot?

"Ik heb echt een passie voor vliegen, al van kinds af aan. Ieder kind vindt vliegtuigen misschien wel leuk, maar als zich dat door ontwikkelt dan komt er een dag dat je je afvraagt: ‘Als ik dan van mijn hobby mijn werk wil maken, welke richting ga ik dan op? Waarmee kan ik mezelf nou het beste identificeren?’. Ik heb ook wel nagedacht over burgerluchtvaart, maar dat is het niet voor mij: ik wil echt militair vlieger zijn.

Daar komt bij dat ik de overtuiging heb dat wat Nederland doet, heel goed is. Wij staan echt voor goede doelen. De strijd tegen ISIS is een strijd die gevochten moet worden. Die grote olievlek die zich aan het verspreiden was, moest kleiner worden, anders hadden wij daar onherroepelijk last van gekregen in Nederland. En ik ben heel blij dat dat dus gelukt is. Daarin zit mijn motivatie om militair vlieger te zijn: de afgelopen jaren in Jordanië, daarvoor ook in Afghanistan, en in de toekomst mogelijk in een ander conflict."

Kom je ook misverstanden tegen over jouw werk?

"Mensen denken nog weleens: ‘wat een arrogante vliegers’. Maar als je ons zelf leert kennen valt dat over het algemeen wel mee. Natuurlijk zijn wij wel een weerspiegeling van de samenleving: alles wat je in de samenleving tegenkomt, kom je ook bij ons tegen. Ik denk juist dat onze organisatie uniek is en daar komt heel veel werkvreugde vandaan. De collega’s zijn zo aangenaam dat het voor het overgrote deel meer vrienden zijn dan collega’s."

Wat vind jij het zwaarste aan jouw werk als militair vlieger?

"Oei, dat is een lastige. Het zwaarste van dit werk is denk ik om continu up-to-date te blijven met de nieuwste tactieken en de nieuwste systemen. Er worden continu nieuwe sensoren en nieuwe zaken aan zo’n vliegtuig geplakt. De uitdaging is denk ik om constant beter te worden dan je bent: kritisch te blijven naar jezelf en durven kritiek te ontvangen."

De ‘Missie F-16’ in Jordanië is ten einde gekomen in december 2018. Hoe denk jij dat de strijd tegen ISIS zich voort zal zetten?

"Daar ben ik zeer benieuwd jaar. De afgelopen vier jaar hebben wij de olievlek ISIS, die zo groot was als 80% van Irak en Syrië, teruggedrongen tot een vlekje ter grootte van een stad. Dat is een militair succesverhaal. Maar dat wil nog niet zeggen dat er geen terroristische aanslagen meer komen: met een hele organisatie uitschakelen houd je de ‘lone wolves’ nog niet tegen. Wij hebben ISIS een heel eind teruggedrongen op de plek waar zij het kalifaat wilden stichten. Maar dat is pas het eerste middel in de strijd tegen ISIS. Nu begint de rest van de campagne, die vooral geënt zal zijn op hoe de lokale mensen zich daar kunnen weren tegen dit soort extremisten."

Eind 2019 komt de nieuwe F-35 binnen. Betekent dat dat jij helemaal opnieuw getraind moet worden om dat vliegtuig te besturen?

"Ieder vliegtuig is weer specifiek. Als je al in een F-16 hebt gevlogen neem je natuurlijk al heel veel ervaring en inschattingsvermogen mee. Het gevoel van vliegen verandert niet, alleen de manier van bedienen. Als je net koud van de vliegopleiding komt dan heb je natuurlijk veel meer uur nodig om zoiets te leren, zeg, zo’n 250 uur. Als je al gevlogen hebt, zou dat waarschijnlijk neerkomen op 50 uur."

Weet jij al hoe je volgende missie eruit gaat zien?

"In mijn geval weet ik dat nog niet, ik zit nog steeds op die F-16. Dat ligt er ook aan wat het volgende conflict gaat zijn. De F-35 moet nog uitzendgereed worden gemaakt. Ik verwacht natuurlijk wel dat we zo snel mogelijk ook met de F-35 de nationale taken gaan bewaken. En dat we kort daarna ook inzetgereed zijn in geval van conflict."

Lees verder op natgeo.nl/missieF16

LEES VERDER

Exclusieve serie over Nederlandse F-16-missie

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Televisie En Video
The Best Of 2017
Televisie En Video
Tweede Wereld oorlog programmering
Televisie En Video
Ineza Umuhoza Grace
Televisie En Video
Magda Bou Dagher Kharrat
Televisie En Video
Tom Matthews

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.