75 jaar bevrijding

Op 31 augustus begint National Geographic met het vieren van 75 jaar bevrijding in Nederland, beginnend met de Slag om de Schelde.

Wednesday, July 17, 2019,
Door Redactie

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. We beginnen dit herdenkingsjaar met de Slag om de Schelde op 31 augustus. Deze hele middag staat in het teken van het herdenken van de oorlog. 

De programmering

13:00: War heroes of the Skies

Een grensverleggende serie die het verhaal vertelt van de meest heldhaftige luchtgevechten aller tijden. Met echte vintage-vliegtuigen wordt het onmogelijke mogelijk gemaakt: een reconstructie van gevechten in de lucht. War Heroes Of the Skies bevat ook interviews met veteranen en experts, zeldzaam archiefmateriaal en de nieuwste special-effects.

14:00: The Real Inglorious Bastards

Dit is het ware verhaal achter Quentin Tarantino's film Inglourious Bastards; een groep Joods-Amerikaanse vluchtelingen van nazi-Duitsland, die moedig achter de vijandelijke linies kwamen om wraak te nemen.

15:00: Stalking Hitler's Generals

Twee teams van deskundigen onderzoeken de gewaagde missies van de geallieerden om de nazi-generaals Rommel en Kreipe te arresteren of te doden.

16:00: Nazi Hunters

In de achtdelige serie Nazi Hunters wordt de jacht op ontsnapte misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog geopend, van de gedurfde Mossad-operatie, die leidde tot de ontvoering van Adolf Eichmann tot de arrestatie van Klaus Barbie in Bolivia. In de periode van chaos die volgde op het einde van de oorlog zijn veel nazi's naar het buitenland gevlucht en jarenlang onvindbaar gebleven. Met behulp van slachtoffers en professionele organisaties wordt onderzocht welke misdaden ze hebben begaan, hoe ze ontsnapten en waar ze zich bevonden.

17:00: D-Day

D-Day

19:00: Surrender

Documentaire over de zelfmoord van Hitler in zijn bunker, april 1945, en de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, augustus 1945.

20:00: Slag om de Schelde

We sluiten de avond af met twee afleveringen van Hitler's Last Stand, die de Slag om de Schelde belichten. 

Lees meer