3x Rivierroutes door groen Duitsland

Weinig zo rustgevend als fietsen of wandelen langs het water. En laat dat nou uitermate goed kunnen in Thüringen. Wij selecteerden drie rivierroutes door het groene hart van Duitsland.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:08 CET
De Werrabrücke op de Werratalfietsroute.
De Werrabrücke op de Werratalfietsroute.
Foto door Marco Fischer, Thüringer Tourismus GmbH

1. Werra

Bloemrijke weilanden, gezonde bossen, statige kastelen en kleurrijke plaatsen tekenen de oevers van de Werra. Fiets bijna 300 kilometer door het even romantische als interessante rivierlandschap in het Werratal in Midden-Duitsland. Het Werratal-fietspad loopt van de Rennsteig tot bijna aan de zee. De langeafstandsroute bevat veel bezienswaardigheden. Stop onderweg bij de glasblazerij in Lauscha – de geboorteplaats van de kerstbal – of het Veßra-klooster, een complex uit 1131. In Merkers worden concerten onder de grond gegeven in indrukwekkende mijnen. Wandelaars pakken de Leine-Werra-Weg, die het fietspad grotendeels volgt en sommige etappes gelijkloopt aan de Lutherroute. De Werra is ook 200 kilometer lang per kano te verkennen.

De Liboriuskapelle bij de Werrabrücke, op de Werratalfietsroute.
Foto door Marco Fischer, Thüringer Tourismus GmbH

2. Saale

Een andere spectaculaire rivierroute door Thüringen is de Saalefietsroute, die langs romantische burchten, natuur en wijngaarden voert. In totaal is het pad langs de Saale 403 kilometer lang: van de bron in het Fichtelgebergte, via Jena en Naumburg tot Barby aan de Elbe. Stop onderweg zeker in het natuurpark Thüringer Leisteengebergte – Obere Saale waar je de dalen en stuwmeren van de Saale ontdekt. Breng een bezoek aan Schloss Burgk, maak een boottocht over het Hohenwartestuwmeer en neem een kijkje in de feeëngrotten bij Saalfeld, benoemd als de kleurrijkste ter wereld. Andere stops, verder op de route, zijn het planetarium in stad Jena en de wijnregio Bad Sulza. Ook hier zijn voor wandelaars verschillende etappes van de Lutherroute te lopen, die deels langs de Saale voert.

Uitzicht op de rivier langs de Saalefietsroute.
Foto door Joachim Negwer, Thüringer Tourismus GmbH

3. Ilm

De derde rivierroute door Thüringen is een fietsroute door de Ilmvallei: een 123 kilometer lange viersterrenkwaliteitsroute, bekend als de populairste van de regio. Cultuur, natuur en geschiedenis wisselen elkaar af, terwijl je het diverse landschap van Thüringen doorkruist. Begin aan de bron van de Ilmrivier en volg deze richting de Saale, langs steden als Ilmenau en Weimar. Het pittoreske landschap langs het water wordt getekend door werelderfgoederen, kastelen, paleizen en herenhuizen. Verken je het rivierenlandschap liever te voet? Naast delen van de Lutherroute, die door heel Thüringen loopt, kunnen wandelaars ook in Goethes voetsporen treden.

Slot Kromsdorf langs de Ilmtalfietsroute.
Foto door Andreas Weise, Thüringer Tourismus GmbH

Meer over deze en andere bijzondere routes door Thüringen? Zoek jouw perfecte route met de fietsrouteplanner of lees verder op de website van Thüringen!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Thüringen
Ontdek de natuur in Thüringen
Thüringen
Fiets van de Wartburgburcht naar kasteel Altenburg
Thüringen
SaaleHorizontale: Duitse wandelroute met panoramische vergezichten
Thüringen
De mooiste stops langs de beroemdste wandelroute van Duitsland
Thüringen
Het natuurgebied met het blauwe goud

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.