6x Mooiste wandelroutes van Midden-Duitsland

Midden in het groene hart van Duitsland ligt Thüringen, vol natuur, historische steden en burchten. Wandel door het Thüringer Woud of over zeven bergtoppen in een dag: dit zijn de zes mooiste wandelroutes van de regio.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:07 CET
Uitzicht vanaf Sachenstein op de Gipfelwanderoute in het biosfeerreservaat Vessertal.
Uitzicht vanaf Sachenstein op de Gipfelwanderoute in het biosfeerreservaat Vessertal.
Foto van Christiane Würtenberger / Thüringer Tourismus GmbH 

1. Rennsteig

Dit is het oudste en meest bewandelde pad van Duitsland: de Rennsteig, ook wel de langste bezienswaardigheid van het land genoemd. De 168,3 kilometer lange route die door het hart van Duitsland slingert werd in 1330 voor het eerst vermeld in schriftelijke bronnen. Het pad – dat over het Thüringer Woud-gebergte, het Frankenwald en het Leisteengebergte van Thüringen voert – bestaat uit zes tot tien etappes en is geschikt voor wandelaars, fietsers en in de winter ook voor langlaufers.

Een uitkijkpunt langs de Rennsteig.
Foto van Robin Visser

2. Gipfelwanderweg

Zeven toppen beklimmen in een dag? Wandel de Gipfelweg door het Thüringer Woud: een gecertificeerde kwaliteitsroute van 30 kilometer over zeven bergtoppen van boven de 900 meter. Spectaculaire vergezichten over en vanuit het Thüringer Woud-gebergte gegarandeerd. Vertrek vroeg, want de behoorlijk pittige wandeling duurt zo’n acht uur, zonder pauzes. Lijkt je dit wat te heftig? De wandeling ook als tweedaagse trektocht te organiseren.

Een stop langs de Gipfelwandelroute.
Foto van Thuringer Tourismus GmbH

3. Wandelen langs de Oost-Duitse grens

Deze wandeling is vooral interessant vanwege de geschiedenis van de voormalige Duits-Duitse grens tussen de deelstaten Hessen en Thüringen. De 14,7 kilometer lange Extratour Point-Alpha-Weg, voor de enigszins getrainde wandelaar, voert door donkere bossen en groene heuvels met weidse vergezichten. Stop bij het museum Haus auf der Grenze dat de gevolgen van de geschiedenis van de Koude Oorlog toont en bij observatiepost Point Alpha. Ooit hielden Amerikaanse militairen hier de vijand in de gaten, nu is het een gedenkplaats met een klein museum.

De grenswandelroute.
Foto van Toma Babovic/Thüringer Tourismus GmbH

4. De Lutherweg

Omdat Thüringen een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van reformator Maarten Luther, kent de regio een langeafstandsroute van maar liefst 1.010 kilometer om in zijn voetsporen te treden. Deze is opgedeeld in 18 etappes. Zie waar hij in ballingschap leefde, waar hij moest stoppen vanwege de pijn in zijn nieren of ontdek het zuivere water van de Lutherbron, die hem zogezegd heeft genezen. Dit jaar viert Thüringen dat Luther 500 jaar geleden de Reformatie inzette: een mooi excuus om deze wandeling eens te lopen.

Tip: installeer de gratis app Luther to go.

De bewegwijzering van verschillende wandelroutes door Thüringen.
Foto van Andreas Weise/Thüringer Tourismus GmbH

5. De Hochrhöner

De premiumroute Hochrhöner voert 180 kilometer door drie Duitse deelstaten – Hessen, Thüringen en Beieren – en is opgedeeld in 8 etappen van tussen de 17 en 21 kilometer. Struin door uitgestrekte bergweides en over verlaten hoogvlaktes: 65 kilometer van de route loopt door de ongerepte natuur van Thüringen. Volg een van de vijf (halve) dagroutes die verbonden zijn aan de hoofdroute, zoals de Vorderrhönweg door het Unesco biosfeerreservaat Rhön of het Keltische pad. Kijk uit over het Feldatal of over kuurstad Bad Salzungen. Zoals de naam al doet vermoeden loopt de Hochrhöner over enkele van de hoogste toppen in de regio.

Schwarzburg.
Foto van Thüringer Tourismus GmbH

6. Panoramaweg Schwarzatal       

De Panoramaweg voert als een lus door het bos, langs open plekken en bosranden met uitgestrekte vergezichten, 135 kilometer rond een van de mooiste bergrivieren van Duitsland, de Schwarza. De route verbindt de Rennsteig met regio Saaleland. Dwaal langs de rotsachtige oever van de Schwarza, die plots kan overlopen in een kalme vallei of juist leidt naar een van de vele bergtoppen. Stop onderweg bij één van de kapelletjes of picknick aan de rand van een bergmeer.

Zelf wandelen door Thüringen? Ontdek alle wandelroutes door de groene regio hier >

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.