De Groene Strook: Wandel langs de Oost-Duitse grens

Ruige natuur neemt je mee door de geschiedenis van het IJzeren Gordijn. Wandel langs gedenkplaatsen, musea en de wilde natuur van de Groene Strook!

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:07 CET
De grenswandelroute.
De grenswandelroute.
Foto door Toma Babovic, Thüringer Tourismus GmbH

Prikkeldraad, landmijnen en grenstorens tekenden jarenlang de grens tussen Oost- en West-Duitsland. De 1400 kilometer lange strook, op de meeste plekken zo’n 10 kilometer dik, belemmerde ruim dertig jaar familiecontact, maar gaf de natuur vrij spel. Zo is een waardevol biologisch systeem ontstaan: de Groene Band. Unieke biotopen ontwikkelden zich om in elkaar vervlochten te raken: van de 109 aangewezen biotopen staat de helft op de rode lijst.

De Duitse natuurbond zet zich met succes in voor de bescherming van dit gebied, met regio Thüringen als voorvechter. Niet zo vreemd, met 763 kilometer bezit de regio het langste deel van de Groene Band: deze strekt zich uit over de volledige westelijke en zuidelijke grens van de regio. Naast de bescherming van de natuur en het historisch erfgoed van het voormalige grensgebied, wordt de Groene Band ontwikkeld als wandelroute.  

Het voormalige IJzeren Gordijn-gebied is te verkennen middels drie transnationale fietsroutes, in lengte variërend van 39 tot 57 kilometer, maar ook te voet. Diverse wandelroutes en -paden voeren de wandelaar door de ongerepte natuur van de Groene Strook in Zuid-Harz, Eichsfeld, Thüringer Rhön, het Thüringer Woud of het Thüringer Leisteengebergte.

Rhön.
Foto door Thüringer Tourismus GmbH

Zo zijn er bijvoorbeeld interactieve audiotours te lopen door de groene zone, waarbij deskundigen vertellen over de geschiedenis, flora, fauna en bezienswaardigheden, met spannende beschrijvingen van getuigen over ontsnappingspogingen en het dagelijkse leven in de DDR.

Talloze wandelroutes nemen de wandelaar mee door het natuurgebied dat ooit het IJzeren Gordijn vormde. Zo voert de Zweiländerweg Rodachtal door de afwisselende landschappen van het Thüringer-Frankische grensgebied. Kijk uit over de forten van Heldburg of Coburg en bezoek het tweelandenmuseum Rodachtal in Zuid-Thüringen, waar het verhaal wordt verteld van een veertig jaar opgedeelde regio en de ingrijpende maatschappelijke, politieke, technische en economische veranderingen tot in de 21e eeuw.

Bij de historische Amerikaanse basis Point Alpha, een van de belangrijkste gedenkplaatsen van de Duitse deling, kunnen bezoekers onder begeleiding van een gids wandelingen maken door het voormalige grensgebied in de Rhön over een route van ongeveer 10 kilometer lang.

Lees verder over alle wandelroutes langs het voormalig grensgebied of bekijk hier de verschillende grensmusea en gedenkplaatsen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Thüringen
Ontdek de natuur in Thüringen
Thüringen
SaaleHorizontale: Duitse wandelroute met panoramische vergezichten
Thüringen
De mooiste stops langs de beroemdste wandelroute van Duitsland
Thüringen
6x Mooiste wandelroutes van Midden-Duitsland
Thüringen
3x Rivierroutes door groen Duitsland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.