De mooiste stops langs de beroemdste wandelroute van Duitsland

Botanische tuinen met duizenden bergflora, een smalle kloof waar je maar net doorheen past en metershoge watervallen. Dit zijn de highlights langs de Rennsteig: de langste bezienswaardigheid van Duitsland.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:08 CET
Wandelaars op de Rennsteig.
Wandelaars op de Rennsteig.
Foto door Toma Babovic, Thüringer Tourismus GmbH

Het oudste wandelpad van Duitsland voert recht over de kam van het Thüringer Woud-gebergte, het Thüringer Leisteengebergte en het Frankenwald: 168 kilometer van Hörschel bij Eisenach naar Blankenstein, vlakbij de Tsjechische grens. De beroemde wandelroute is verdeeld in etappes die variëren van 14 tot 33 kilometer per dag en kent een totale wandelduur van 45 uur. Natuurlijk kan je ook slechts een gedeelte wandelen. Wij tippen een aantal niet te missen stops langs de route.

1. De Wartburgburcht

Trek op de eerste dag van de wandeltocht wat extra tijd uit om de Wartburgburcht, dat uitkijkt over Eisenach, te bewonderen. De beroemde burcht staat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van Unesco en is de plek waar Luther het Nieuwe Testament van Latijn naar Duits vertaalde.

2. De Drakenkloof

Ten zuiden van Eisenach ligt een spectaculaire smalle kloof, waar je op sommige plekken maar nét tussendoor past: de Drakenkloof (Drachenschlucht). Een totale omweg van 2,5 kilometer neemt je mee langs meerdere watervallen. Het smalste punt is 68 centimeter breed.

De smalle Drakenkloof.
Foto door Thüringer Tourismus GmbH

3. Spitterwaterval

Vanuit Tambach-Dietharz kent de Rennsteig zeven zijpaden door verschillende dalen die hier bij elkaar komen. Het Spitterdal eindigt bij een 19 meter hoge waterval en is wat ons betreft daarom de spectaculairste zijroute om te nemen.

4. Botanische tuin

Vlak na kuuroord en wintersportplaats Oberhof kom je aan bij de Rennsteiggarten: een botanische tuin met zo’n 4000 soorten bergflora uit de middel- en hooggebergten van over de hele wereld.

Bewegwijzering op de Rennsteig.
Foto door Toma Babovic, Thüringer Tourismus GmbH

5. Gipfelwanderweg

Een andere vermeldenswaardige zijroute van de Rennsteig is de Gipfelwanderweg door het Thüringer Wald: deze gecertificeerde kwaliteitsroute van 30 kilometer neemt je mee over zeven bergtoppen van boven de 900 meter.

6. Bunkermuseum

Wie wil zien hoe het hier in de DDR-tijd was is bij het Bunkermuseum bij Waldhotel Rennsteighöhe aan het juiste adres. Deze voormalige Stasi-Führungsbunker is volledig ingericht in oorspronkelijke staat.

Al wandelend over de Rennsteig heb je veel kans om herten tegen te komen.
Foto door Toma Babovic, Thüringer Tourismus GmbH

Tip voor mountainbikers: Parallel aan de Rennsteig ligt een fietsroute die het wandelpad grotendeels volgt. Enkel om de steilste hellingen te omzeilen wijkt de route soms wat af, waardoor deze 30 kilometer langer is dan het wandelpad.

Zelf (een deel van) de Rennsteig lopen? Lees verder over de Rennsteig op de website van Thüringen!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Thüringen
Ontdek de natuur in Thüringen
Thüringen
SaaleHorizontale: Duitse wandelroute met panoramische vergezichten
Thüringen
De Groene Strook: Wandel langs de Oost-Duitse grens
Thüringen
6x Mooiste wandelroutes van Midden-Duitsland
Thüringen
3x Rivierroutes door groen Duitsland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.