Een letterlijk hoogtepunt in Duitsland: het Kyffhäusermonument

Ontdek het op twee na grootste monument van Duitsland, bovenop een heuvel, met indrukwekkend uitzicht over het omringende natuurgebied: de Kyffhäuser.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:07 CET, Geüpdatet 29 dec. 2021 22:08 CET
Het 81 meter hoge Kyffhäusermonument.
Het 81 meter hoge Kyffhäusermonument.
Foto van Jorg Hackemann/Shutterstock

De Kyffhäuser is een heuvelrug op de grens tussen de Duitse deelstaten Thüringen en Saksen-Anhalt, een natuurgebied met verschillende bezienswaardigheden, waarvan het 81 meter hoge Kyffhäusermonument op de top als letterlijk hoogtepunt. Het historische bouwwerk in de buurt van Bad Frankenhausen ademt historie.

Wanneer je de heuvel nadert, is het monument al van ver zichtbaar. Stop in Bad Frankenhausen om de Oberkerktoren te bezoeken, oftewel de scheefste kerktoren ter wereld, schever dan Pisa. Het Panorama Museum toont de geschiedenis rondom de indrukwekkende en omstreden boerenoorlog op een 123 meter groot scherm. Recentere geschiedenis, zoals de mijnbouw, wordt zichtbaar in de mijnbouwwerken in Sondershausen. Nieuw in Bad Frankenhausen in de Kyfhäuser Spa: een wellnesscentrum met sauna en zoutwaterbad.

Het Kyffhäusermonument.
Foto van Thüringer Tourismus GmbH

Trek vervolgens al wandelend of fietsend het natuurpark in, op weg naar het Kyffhäusermonument dat werd ontworpen door de Duitse architect Bruno Schmits. Hij is tevens verantwoordelijk voor de twee grootste monumenten van het land: in Leipzig en Porta Westfalica. Het standbeeld met keizer Wilhelm I te paard wordt overschaduwd door een toren van 57 meter hoog bedekt met een keizerlijke kroon. De top van de toren bereik je door 247 treden te beklimmen. Best pittig, maar de inspanningen worden ruim beloond met een panoramisch uitzicht over de omringende natuur.

Het monument van onderaf bezien.
Foto van Thomas Härtrich/Thüringer Tourismus GmbH

Bewonder ook het aangrenzende middeleeuwse kasteel uit de 11e eeuw en bekijk tentoonstellingen die legende van Barbarossa uitbeelden. Het toont de belangrijke rol van Kyffhäuser in de Duitse traditionele mythologie. Volgens de legende zou Frederick Barbarossa, die stierf tijdens de Derde Kruistocht, niet dood zijn. Hij zou zittend aan een stenen tafel liggen te slapen in een verborgen kamer onder de Kyffhäuserberg. Wanneer Duitsland zijn leiderschap weer nodig zou hebben, zou hij ontwaken.

Wat er nog meer te zien in rondom het monument? Bekijk het op de website van Thüringen!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Thüringen
Fiets van de Wartburgburcht naar kasteel Altenburg
Thüringen
De Groene Strook: Wandel langs de Oost-Duitse grens
Thüringen
6x Mooiste wandelroutes van Midden-Duitsland
Thüringen
Ontdek de natuur in Thüringen
Thüringen
SaaleHorizontale: Duitse wandelroute met panoramische vergezichten

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.