Fiets van de Wartburgburcht naar kasteel Altenburg

Van barokke kastelen en theaters tot klassieke steden als Erfurt en Weimar. De Thüringen Städtekette is een 225 kilometer lange culturele fietsroute door het groene hart van Duitsland.

Door Redactie
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:07 CET
De Wartburgburcht in Thüringen.
De Wartburgburcht in Thüringen.
Foto door Shutterstock.com

Deze makkelijk te fietsen route doorkruist Thüringen van west naar oost, of andersom. Fiets van Eisenach langs cultuurrijke steden als Gotha, Erfurt en Weimar, met Altenburg als eindbestemming. Ook fijn: omdat alle steden langs de fietsroute zijn verbonden met het routenet van de Deutsche Bahn, kan je elke etappe ook met de trein afleggen. Wij nemen je mee langs de mooiste stops!

Startpunt: Eisenach

Start (of eindig) het fietsavontuur in Eisenach, gelegen in het hart van vier valleien, aan de noordwestelijke rand van het Thüringer Woud. Hoog boven de stad ligt de Wartburg: de beroemde burcht waar Luther zijn Nieuwe Testament vertaalde, die sinds 1999 op Unesco’s werelderfgoed lijst staat.

Eerste stop: Gotha

De volgende etappe brengt je naar de voormalige residentiestad Gotha. Ontdek het historische centrum, de Margarethenkerk, het Augustijnerklooster en het barokke slot Friedenstein, met de 350 jaar oude gewelven van het vestingwerk, de kazematten en het in originele staat behouden barokke Eckhof-theater.

Tweede stop: Erfurt

Na het burchtenensemble Drei Gleichen gepasseerd te zijn, kom je aan in Erfurt, de hoofdstad van Thüringen en de één na oudste stad van Duitsland. Hier bezichtig je de kleurrijke bebouwde Krämerbrücke (brug), Maria Kathedraal en St. Severikerk, de Petersberg citadel en het evangelisch Augustijnenklooster waar Maarten Luther studeerde.

De Krämerbrücke (brug) in Erfurt.
Foto door Andreas Weise, Thüringer Tourismus GmbH

Derde stop: Weimar

De route loopt verder naar de klassieke stad Weimar, de voormalige culturele hoofdstad van Europa waar een legio grootheden als Goethe, Schiller, Bach Liszt en Cranach gewoond en gewerkt hebben. Bezoek musea, woonhuizen en paleizen van de dichters en denkers of ontdek hoe de Bauhaus-architectuur is ontstaan.

Vierde stop: Jena

Ook aan de stad Jena, zo’n 23 kilometer verderop, zijn grote namen verbonden, zoals Goethe, Schiller, Napoleon, Zeis en Abbe. Breng een bezoek aan het Carl Zeiss-instituut en het oudste werkende planetarium van de aarde om vervolgens verder te fietsen naar de stad Gera. Onderweg passeer je het idyllische Mühlentäler van het Saalelandes, het Elstertal en Bad Köstritz.

Fietsen door Thüringen.
Foto door Andreas Weise, Thüringer Tourismus GmbH

Vijfde stop: Gera

De een na laatste stop op de route is de ruim duizend jaar oude Otto Dix-stad Gera, gelegen aan de oevers van de Weisse Elsterrivier, ingebed in een charmant heuvellandschap. De Pruisische residentiestad kent veel groene oases, zoals haar stadsbos, vele parken en villatuinen. Bezoek ook de historische Höhlerkelder: een 11 meter diep labyrint onder de binnenstad.

Eindpunt: Kasteel Altenburg

Altenburg is het eind- of startpunt van de Thüringen Städtekette-fietsroute. Kasteelliefhebbers bezoeken Slot Altenburg, dat ooit de residentie was van de hertog van Saksen-Altenburg. Het slot bevat onder meer een 15e-eeuwse gotische slotkerk, waarin een kerkorgel uit 1739 te vinden is.

Lees verder over de Städtekette-fietsroute op de website van Thüringen!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Thüringen
Ontdek de natuur in Thüringen
Thüringen
3x Rivierroutes door groen Duitsland
Thüringen
SaaleHorizontale: Duitse wandelroute met panoramische vergezichten
Thüringen
De mooiste stops langs de beroemdste wandelroute van Duitsland
Thüringen
Het natuurgebied met het blauwe goud

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.