Het natuurgebied met het blauwe goud

Ontdek de natuur van de Saale, vol dalen en stuwmeren. Kajak of raft door natuur en langs kastelen. Wij gaan op pad in Natuurpark Thüringer Leisteengebergte – Obere Saale.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:07 CET
Uitzicht vanaf uitzichtstoren Saale met slot Burgk in de verte.
Uitzicht vanaf uitzichtstoren Saale met slot Burgk in de verte.
Foto van Joachim Negwer

In het zuidoosten van Thüringen ligt het Thüringer Leisteengebergte – Obere Saale, een natuurpark met beboste bergen, beekdalen en hoogplateaus. Het traditionele leisteengebergte staat vooral bekend vanwege het zogenaamde ‘blauwe goud van Thüringen’, waarmee wordt verwezen naar het leisteen dat nog overal terug te zien is. Bezoek slot Burgk, bergdorpjes met traditionele blauwe leisteenhuizen en de Saalfelder Feengrotten. Of maak een wandeling rond de Thüringer Zee. Vier tips om het natuurpark te verkennen.

Slot Burgk

Het oudste en grootste kasteel van het Thüringse Oberland, Schloss Burgk, ligt er romantisch bij aan de Saalerivier. Het voormalige jachthuis is het resultaat van verschillende architecturale periodes, van gotiek tot rococo. Dat is terug te zien in de kamers, vanwaar je uitkijkt over de omringende groene bossen.

Slot Burgk.
Foto van Aaron Moser/Thüringer Tourismus GmbH

Leisteenpad Schieferpad

Op dit leisteenpad ontdek je het mijnbouwverleden van het eeuwenoude leisteengebergte. De 30 kilometer lange weg, die in Probstzella op de markt begint, voert door oude tunnels, leisteenstortplaatsen, door dorpen met blauwe leistenen daken die zo kenmerkend zijn voor de regio en naar het leisteenmuseum Ludwigsstadt.

Saalfeld en de grotten

De feeëngrotten van Saalfeld, een stad aan de oever van de Saale, tonen een indrukwekkende kijk in de middeleeuwse mijnbouw. Verwonder je aan de kleurrijke druipsteen, die de grotten een plek in het Guinness Recordboek heeft bezorgd als de kleurrijkste in hun soort.

De feeëngrotten in Saalfeld.
Foto van Keng666/Shutterstock

Hike rond de Thüringer Zee

Het dal van Oberen Saale vormt met twee stuwmeren – het stuwmeer van Hohenwarte en de Bleilochtalsperre (grootste stuwmeer van Duitsland) – de Thüringer Zee. Wandel deze rond voor spectaculaire uitzichten over de meren of stap op een boot om een rondvaart te maken.

Zelf het leisteengebergte bezoeken? Lees verder op de website van Thüringen!

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.