SaaleHorizontale: Duitse wandelroute met panoramische vergezichten

Dwaal kilometers door de indrukwekkende natuur van de Saalevallei, terwijl je neerkijkt op dorpjes, burchten en kastelen. De SaaleHorizontale staat bekend om zijn indrukwekkende uitzichten.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:08 CET
Wandelen over de SaaleHorizontale.
Wandelen over de SaaleHorizontale.
Foto van Frits Meyest/Thüringer Tourismusverband

De wandelroute SaaleHorizontale in Thüringen trakteert zijn bewandelaars op 72 kilometer aan natuur en cultuur. De smalle paden van de route lopen langs steile kalksteenhellingen die oprijzen aan beide zijdes van de rivier Saale, tussen de steden Jena en Dornburg. Onderweg geniet je van het afwisselende landschap van de Saalevallei met bloeiende weides, weelderige groene beukenbossen, pijnboombossen en panoramische uitzichten op kleine dorpjes, burchten, kastelen maar ook de universiteitsstad Jena.

De Leuchtenburg, die langs de route ligt.
Foto van Thüringer Tourismus GmbH

Elk seizoen heeft zijn eigen charme: in het voorjaar staan de weides vol bloeiende planten en gracieuze orchideeën. In het najaar zorgen de kleurrijke herfstkleuren voor een imponerend beeld. Bij een van de 25 uitzichtspunten langs de route maak je een fotostop en laat de omgeving op je inwerken.

Culturele hoogtepunten langs de route zijn Kasteel Leuchtenburg en de drie Dornburger kastelen, die wandelaars al van ver kunnen zien. Kijk al wandelend neer op de bedrijvigheid van de steden in de vallei, die zo klein en onbeduidend lijken.

Een toerist wandelt door een beukenbos op de SaaleHorizontale.
Foto van Thüringer Tourismus GmbH

De route is eenvoudig op te delen in 4 dagetappes met lengtes variërend van 16 tot en met 22 kilometer. Stop of overnacht in een van de twintig bed & breakfasts. Wandel je liever een kortere afstand? Maak dan een keuze uit de 17 routes variërend van 1,5 tot en met 7 kilometer om een deel van de SaaleHorizontale wandelroute te ervaren.

Lees verder over de SaaleHorizontale >

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.